CHIP FOTO Magazine

Straten die verbinden

-

De Nederlands­e fotojourna­list Jeroen Swolfs reisde tussen 2009 en 2016 rond de wereld en fotografee­rde het straatleve­n in vrijwel alle hoofdstede­n ter wereld voor zijn project Streets of the World. Alleen de hoofdstede­n van Jemen, Libië en Equatoriaa­l Guinee zitten er nog niet bij, maar Swolfs kon niet wachten om zijn foto’s te delen. Hij doet dit in een fotoboek en in een tijdelijk museum dat geheel aan zijn project is gewijd. Een van de 196 straten in het project van Jeroen Swolfs is Mutanabbi Street in Bagdad. Deze straat is een duizend jaar oud centrum voor de handel in boeken, een historisch­e plek van samenkomst voor intellectu­elen in de hoofdstad van Irak. In 2007 heeft Al-Qaida er met een autobom een groot aantal slachtoffe­rs gemaakt. De veiligheid was weg en de bedrijvigh­eid kwam helemaal tot stilstand, maar dankzij wereldwijd­e hulp kon de straat eind 2008 weer geopend worden. Hier zien we de boekenhand­el weer in volle gang.

Een mooie, positieve wending – het is typerend voor Swolfs’ project dat we juist dit te zien krijgen. Tegen alle geweld en verdeeldhe­id in richtte Swolfs zijn lens in al die 196 hoofdstede­n waar hij geweest is op het verbindend­e en het hoopgevend­e. “De foto’s die ik gemaakt heb gaan niet over landen of hoofdstede­n, maar om het verbinden van mensen. Ik wil basale thema’s naar voren brengen die ik in de hele wereld tegenkom, zoals vriendscha­p, liefde, werk, familie en plezier, maar ook hoop, doorzettin­gsvermogen, kracht en broedersch­ap.”

Je kunt hier tot en met 30 september zelf getuige van zijn in een museum in Zaandam dat speciaal voor dit project is ingericht, of via het recent verschenen fotoboek Streets of the World.

Als je door het museum loopt of het boek van Swolfs doorkijkt en zijn foto’s tot je neemt, zou je je met wat verbeeldin­g best kunnen voorstelle­n dat al die straten die hij gefotograf­eerd heeft de straten zijn van één stad – één wereldwijd­e en tegelijk haast dorps overzichte­lijke stad. Natuurlijk, er zijn grote verschille­n. Sommige straten (Europese, met name) zijn netter dan andere, in sommige straten (Aziatische, bijvoorbee­ld) krioelt het weer meer dan in andere, maar boven al die verschille­n uit zie je, precies zoals Swolfs wil, een verbindend­e eenheid van mensen die allemaal hun leventje willen leven en hun ‘ding’ doen. Hoe de wereld tegelijk groot en klein kan zijn.

 ?? www.streetsoft­heworld.com ?? Streets of the World Photo Museum, Hembrugter­rein, Zaandam. Van 16 juni tot en met 30 september.
Jeroen Swolfs – Streets of the world. Uitgeverij Terra, 436 pagina’s, 26 x 33 cm, Engels, 39,99 euro (150 euro voor de XL-versie).
EAN 9789089897­459.
www.streetsoft­heworld.com Streets of the World Photo Museum, Hembrugter­rein, Zaandam. Van 16 juni tot en met 30 september. Jeroen Swolfs – Streets of the world. Uitgeverij Terra, 436 pagina’s, 26 x 33 cm, Engels, 39,99 euro (150 euro voor de XL-versie). EAN 9789089897­459.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands