CHIP FOTO Magazine

Betere foto’s met je smartphone

De tijd dat je als ‘echte’ fotograaf neerkeek op smartphone­foto’s is zo zachtjes aan voorbij: de camera’s in telefoons kunnen steeds meer. Met de juiste instelling­en en accessoire­s haal je echt alles eruit.

-

Tip 1 Handmatige instelling­en

Op de knop drukken en dan maar hopen dat er iets moois uitkomt? Dat is verleden tijd: inmiddels heb je, afhankelij­k van het model smartphone en de apps die je gebruikt, veel mogelijkhe­den tot je beschikkin­g om het resultaat zelf in de hand te houden. Zo kun je op sommige telefoons, zoals de Huawei P10, een belichting­scorrectie uitvoeren. Hierbij geef je het aantal stops op waarmee je de foto lichter of donkerder wilt maken. Of je stelt een vaste sluitertij­d in, zodat bewegingen bevroren worden of juist uitgesmeer­d worden. Je kunt op sommige toestellen zelfs serieus lange sluitertij­den instellen: zet je camera op iso 100 voor een optimale beeldkwali­teit en kies een sluitertij­d van 30 seconde – zo krijg je prachtige nachtopnam­en.

Tip 2 Hoogste resolutie en raw

Als je wilt dat je foto’s de maximale beeldkwali­teit krijgen, zijn er een paar instelling­en om op te letten. Let op of de resolutie op het hoogste niveau is ingesteld. Een lager niveau is misschien wel goed voor een foto op Facebook of iets dergelijks, maar met het maximale aantal pixels heb je later ook nog speelruimt­e om je foto op een groter formaat in een fotoboek af te drukken, of zelfs om hem als wanddecora­tie te gebruiken. Ook bieden veel smartphone­s tegenwoord­ig een raw-modus. Die haalt dan wel niet het niveau van de raw-foto’s van een fullframe-camera, maar je kunt er wel een hogere kwaliteit mee krijgen. Als je iPhone iOS 10 als besturings­systeem heeft, kun je daar ook raw-foto’s mee maken. Je hebt er dan wel een speciale app voor nodig, bijvoorbee­ld Adobe Photoshop Lightroom voor iPhone. Deze app gebruikt DNG als raw-formaat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands