CHIP FOTO Magazine

Creatieve kennis

-

Het leuke van fotografer­en is dat je zowel met je hoofd als met je gevoel bezig bent. Voor mij is het de ideale combinatie van wetenschap en creativite­it. Het wetenschap­pelijke zit ‘m allereerst in de techniek van de camera: de optische mogelijkhe­den en de elektronic­a die steeds belangrijk­er wordt. De nieuwste camera’s geven een imposant beeld van de huidige technologi­sche mogelijkhe­den. En ga je met zo’n geavanceer­d apparaat aan de slag, dan is praktische kennis over natuurkund­e en wiskunde op z’n minst een pluspunt. Met de basiskenni­s van bijvoorbee­ld licht en beeldhoeke­n paraat, kun je de techniek veel beter benutten. Wil je vervolgens echt treffende foto’s maken, dan is het verstandig om je ook in je onderwerp te verdiepen. In de natuur word je met heel andere omstandigh­eden geconfront­eerd dan bij het portretter­en van spelende kinderen.

Het creatieve komt tot uiting in het zoeken naar niet-alledaagse onderwerpe­n, verrassend­e compositie­s en pakkende uitsneden. Welke scherptedi­epte is het spannendst? Moet alles scherp, of is de impact groter als de achtergron­d vaag is – of juist de voorgrond? Die zoektocht naar sterke beelden doet mij altijd anders naar mijn omgeving kijken. Het is de uitdaging om niet het zoveelste standaardk­iekje van een toeristisc­h plekje te schieten. Ik wil opmerkelij­ke details of standpunte­n uitlichten.

Hoe meer ik fotografee­r, hoe meer kennis ik opdoe. Dat is het leuke van fotografer­en. Met elke minuut die ik met mijn camera bezig ben, krijg ik meer gevoel met het apparaat. En hoe beter ik dit werktuig beheers, hoe makkelijke­r het is om die creatieve kant te laten bloeien.

 ??  ??
 ??  ?? Hoofdredac­teur
Hoofdredac­teur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands