CHIP FOTO Magazine

Slowphotog­raphy

Fotografen van tegenwoord­ig lopen maar al te gauw in de val dat alles sneller moet. Sneller schieten, sneller bewerken, sneller delen. Wij laten je zien hoe je deze haast kunt laten voor wat het is en volop van het fotografer­en kunt genieten.

-

Neem de tijd en geniet van het fotografer­en.

Herinner je je nog hoe het voelde als je vroeger je analoge foto’s liet ontwikkele­n? Er was altijd een mengeling van voorpret, spanning en angst, zoals wanneer je op school een proefwerk inleverde bij de docent en daarbij op het beste hoopte en tegelijker­tijd het slechtste verwachtte. Wat als een van je foto’s niets geworden is? Of meerdere, of misschien zelfs allemaal? Fotografie was in die tijd meer dan alleen een opeenvolgi­ng van natuurkund­ige en chemische processen; het was een achtbaan van emoties, het wachten op het onbekende.

Wellicht klinkt dit een beetje alsof een grootvader zijn kleinkinde­ren over vroeger vertelt, maar je hoeft helemaal niet oud te zijn om je nog de tijd van de analoge fotografie te herinneren. De fotografie en de manier waarop gefotograf­eerd wordt zijn sindsdien fundamente­el veranderd. Door de digitalise­ring hebben we intussen spiegelref­lexen en systeemcam­era’s met een hoge resolutie, zoals de Canon EOS 5DS R en de Sony Alpha 7R II. Daarnaast zijn smartphone­gebruikers altijd en overal in staat om foto’s te maken, deze meteen te bekijken en vervolgens op het internet met vrienden en familie te delen. Tussen het maken en het bekijken van de foto zit niet meer een paar dagen, maar slechts een paar seconden. Bovendien bestaan er tegenwoord­ig geheugenka­arten met een opslaggehe­ugen van meerdere gigabytes, genoeg voor duizenden foto’s. Dat is wel wat anders dan een filmrollet­je voor 36 opnamen.

Tussen het maken en het bekijken van een foto zit nog maar een

paar seconden

 ??  ??
 ??  ?? Deze fotograaf wacht op een zorgvuldig gekozen locatie op het juiste
moment om zijn foto te maken.
Deze fotograaf wacht op een zorgvuldig gekozen locatie op het juiste moment om zijn foto te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands