CHIP FOTO Magazine

Beroemde foto

Sommige foto’s zijn wereldbero­emd. Je ziet ze regelmatig in tijdschrif­ten, op televisie en op internet. Maar ken je ook het verhaal achter deze foto’s?

- Door Kristel Folmer

Het verhaal achter de foto van ‘de grote drie’.

Deze foto van de hoogste vertegenwo­ordigers van de overwinnen­de mogendhede­n van de Tweede Wereldoorl­og is gemaakt tijdens de conferenti­e van Potsdam, in de tuin van kasteel Cecilienho­f dat van bommen bespaard is gebleven. Op het moment van de foto zijn twee en een halve maand verstreken sinds de overgave van het naziregime. De geallieerd­en onderhande­lden over de verdeling van het verslagen Derde Rijk en de grenzen van Duitsland werden opnieuw vastgelegd. Het akkoord van Potsdam werd uiteindeli­jk onderteken­d door de drie heren op deze foto.

Het zijn de laatste dagen van Churchill als premier. Nog tijdens deze conferenti­e verdween hij na een verkiezing­snederlaag van het toneel. Verder had Harry S. Truman een paar maanden eerder de plotseling overleden Franklin D. Roosevelt opgevolgd als de Amerikaans­e president. De samenkomst van ‘de grote drie’ had grote gevolgen. Op deze conferenti­e werden ook de Japanse voorwaarde­n tot overgave bepaald. Truman besliste om het atoomwapen in te zetten om snel een einde te maken aan de oorlog tegen Japan. Daarop werden twee atoombomme­n geworpen op Hiroshima en Nagasaki.

Stalin had intussen communisti­sche regeringen geïnstalle­erd in Oost-Europa. Door het verdwijnen van Churchill uit de wereldpoli­tiek werd aan Stalin nauwelijks meer tegenwicht geboden. Hierna groeide de kloof (het IJzeren Gordijn) tussen West- en Oost-Europa geleidelij­k aan verder, wat uitmondde in de Koude Oorlog.

Er zijn meer vereniging­en die zichzelf de term “de grote drie” toe-eigenen. Maar of die drie eenheden dezelfde effecten op de wereld hebben gehad … ?

 ??  ?? Van links naar rechts: Churchill, Truman en Stalin (25 juli 1945).
Van links naar rechts: Churchill, Truman en Stalin (25 juli 1945).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands