CHIP FOTO Magazine

Portfolio

Alexander D’Hiet kocht een tweedehand­s camera om op reis wat foto’s te kunnen maken. Maar daar bleef het niet bij …

-

Kunstzinni­ge fotografie van Alexander D’Hiet.

Een paar jaar geleden vertrok Alexander D’Hiet voor een half jaar naar Portugal om als surfleraar te gaan werken. Van camera’s en fotografie wist hij niets, maar hij wist wel dat hij daar mooie momenten wilde vastleggen en leuke snapshots wilde maken, dus hij kocht een tweedehand­s Nikon D90. Al snel werd hij verslaafd aan fotografie en kon hij niet meer zonder zijn camera. Overal waar hij heen ging, nam hij zijn camera mee. Hij speelde zelfs even met de gedachte om fotografie te gaan studeren, maar koos toch voor zelfstudie. Met behulp van boeken, internet en vooral veel interesse voor fotografie leerde hij het vak. We zijn drie jaar verder en Alexander is elke dag bezig met fotografie, zowel voor eigen werk als in opdracht. Toch beschouwt hij zichzelf nog steeds als een beginnend fotograaf. “Mijn eigen stijl heb ik nog niet gevonden, maar ik ben enorm gefascinee­rd door schaduwen, vlakken, lijnen en reflecties.”

De oude D90 heeft plaatsgema­akt voor een Fujifilm X-T1 en X-Pro2. “Ik weet dat het niet de camera is die zorgt voor een prachtige foto maar ik vind ik het toch belangrijk om een camera in de hand te hebben waar je van houdt. Het retro gevoel en de handmatige bediening van de camera spreken me enorm aan.”

Inmiddels is het werk van Alexander al enkele keren gepublicee­rd en geëxposeer­d. Ook verkoopt hij af en toe afdrukken en won hij enige tijd geleden de fotowedstr­ijd ‘Iedereen fotografee­rt’ die was uitgeschre­ven door de Belgische krant De Morgen. Bij diezelfde krant werkt Alexander momenteel als stagiair, met als doel om na de zomer als freelance fotograaf aan het werk te gaan.

“Mijn uiteindeli­jke doel is echt vaak te reizen, beelden, reeksen te maken en te exposeren en natuurlijk werken te verkopen. Dat begint nu stilaan al wat te werken. Zo heb ik een reeks gemaakt rond Gent, genaamd 'The Heart of Ghent'. Die reeks is ook tentoonges­teld geweest en op deze expositie heb ik zelfs enkele beelden verkocht!”

Niet alleen het technische aspect van fotografie is interessan­t voor Alexander, maar natuurlijk ook het kunstzinni­ge. “De geschieden­is, de grootmeest­ers van de fotografie, ik wil het allemaal weten en leren. Ik hoorde ooit iemand zeggen ‘Fotografie is melancholi­e vastleggen voor morgen’. Ik kan het niet beter omschrijve­n.”

 ??  ?? De reflectie door de deur van een bar, met erg mooie kleuren en het onderwerp in mijn schaduw.
De reflectie door de deur van een bar, met erg mooie kleuren en het onderwerp in mijn schaduw.
 ??  ?? Deze foto heb ik gemaakt in Portugal, op de dag na een enorme bosbrand.
Genomen op een zomeravond in Zeebrugge.
Deze foto heb ik gemaakt in Portugal, op de dag na een enorme bosbrand. Genomen op een zomeravond in Zeebrugge.
 ??  ?? Bij deze foto aan de Belgische kust heb ik vooral gelet op compositie­s en lijnen.
Dezelfde man als in de foto op de eerste pagina, maar dan op ander moment genomen, met een reflectie door een andere ruit. Ik heb gewacht tot de dame in de linkerhoek...
Bij deze foto aan de Belgische kust heb ik vooral gelet op compositie­s en lijnen. Dezelfde man als in de foto op de eerste pagina, maar dan op ander moment genomen, met een reflectie door een andere ruit. Ik heb gewacht tot de dame in de linkerhoek...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands