CHIP FOTO Magazine

Straatfoto­grafie

Wil je het leven in al zijn facetten op de foto zetten? Het opmerkelij­ke, verrassend­e of ontroerend­e dat het leven zoal te bieden heeft? Daarvoor hoef je je voordeur maar uit te gaan en de straten in je eigen woonplaats (of eventueel een stad in de buurt)

- Door Joeri Folman

De perfecte foto ligt op straat.

Straatfoto­grafen zijn fotografen die de openbare ruimte als hun werkterrei­n kiezen. Ze richten hun camera op alles wat ze maar opmerkelij­k vinden in dat terrein. Het kan gaan om een grappige overeenkom­st tussen de vorm van een boom en de vorm van iemands hoofddekse­l, om maar wat te noemen, of om een rare tekst op een bord, om een mooie kleurencom­binatie, om de opvallende houding waarmee iemand over straat loopt, om de opmerkelij­ke blik waarmee iemand naar een etalage kijkt, om het genot in de ogen van een kind dat een ijsje eet ... de lijst kan eindeloos doorgaan.

De eigen persoonlij­kheid van een fotograaf is heel bepalend voor de foto’s die hij maakt – bij straatfoto­grafie geldt dat misschien nog wel meer dan voor andere genres. Hoe de fotograaf de wereld waarneemt en wat hij daaruit oppikt als de essentie bepaalt zijn fotografie. Lijkt het je ook wat? Dan wil je natuurlijk graag weten hoe je het aanpakt. Bij een genre dat zo sterk bepaald wordt door de persoon die de foto’s maakt, zal het je niet verbazen dat de ideeën over de juiste aanpak hier en daar flink uiteenlope­n. Toch zijn er zeker wel wat praktische vuistregel­s en handige tips te geven, en waar de meningen uiteenlope­n, leggen we de verschille­nde voor- en nadelen gewoon aan je voor. Ontwikkel je eigen stijl!

Dichtbij doet het ‘m

De kunst is om bij straatfoto­grafie echt dichtbij te komen: dat levert foto’s op die een direct gevoel van nabijheid geven en daarom goed weten te boeien. Probeer om mensen op een afstand van 1,2 tot 2 meter op de foto te zetten.

De meeste straatfoto­grafen zijn het erover eens dat je bij voorkeur een lens met een kortere brandpunts­afstand moet gebruiken en niet een telelens. Met een lange brandpunts­afstand druk je het perspectie­f helemaal plat, waardoor het gevoel van nabijheid verloren gaat. Kies bijvoorbee­ld 35 mm in kleinbeeld, of anders een standaard brandpunts­afstand van 50 mm die het blikveld van het menselijke oog het dichtst benadert.

Behalve naar een korte brandpunts­afstand gaat de voorkeur ook uit naar een vaste brandpunts­afstand, dus naar fotografer­en met een primelens. Dit dwingt je om actief te zoeken naar de optimale beelduitsn­ede en compositie. Zo ben je bewuster bezig met fotografer­en.

Wat mag allemaal?

Mag je mensen op straat fotografer­en? In Nederland is het antwoord op deze vraag in principe ja. Bij herkenbare portretten in de openbare ruimte die niet in opdracht van de geportrett­eerde gemaakt zijn, is er in het algemeen geen toestemmin­g nodig van de geportrett­eerde voor publicatie. Publicatie mag, tenzij dit een redelijk belang van de geportrett­eerde schendt. Bij foto’s met naakt of erotiek is dit laatste vrijwel altijd het geval en ook wanneer je de privacy van de persoon schendt.

De wetgeving gaat over publicatie, dus ook over de foto’s die je als particulie­r bijvoorbee­ld op facebook zet.

Verder zijn er nog wat zaken om op te letten. Zo is het niet toegestaan om vanaf de openbare weg bij een gebouw naar binnen

te fotografer­en. En in bibliothek­en en op NS-stations moet je altijd eerst toestemmin­g vragen. Let ook op wanneer je in het buitenland bent. In sommige Europese landen, zoals België, Duitsland en Zweden, mag je mensen alleen met hun toestemmin­g fotografer­en.

Hoe het ook zij, los van de strikte wetgeving zijn er ook goede omgangsvor­men. Wanneer iemand aangeeft dat hij of zij niet gefotograf­eerd wil worden, is het wel zo fatsoenlij­k om daar gehoor aan te geven.

Bereid je camera voor

Als je met je camera over straat loopt, komt het erop aan dat je snel reageert. Mooie straatfoto’s zijn foto’s die het beslissend­e moment weten te pakken. Het is daarom wel zo handig om een aantal zaken al van te voren op je camera in te stellen. Maar alles overlaten aan de automaat van de camera is niet zo’n goed idee, want dan mis je weer allerlei creatieve mogelijkhe­den.

Zet je camera in de A(v)-stand en kies f8,0 bij een iso-waarde van 800 of 1600. Het is namelijk belangrijk om een sluitertij­d van minimaal 1/250 seconde te krijgen, om bij het fotografer­en van de mensen op straat bewegingso­nscherpte te voorkomen. Bij wisselende lichtomsta­ndigheden kun je eventueel kiezen voor Auto Iso.

Stel bij voorkeur handmatig scherp. De autofocus gebruiken heeft twee nadelen: ten eerste heeft de autofocus soms te veel tijd nodig om het scherptepu­nt te bepalen, ten tweede stelt de autofocus soms scherp op een ander punt dan wat jij voor ogen hebt. Handmatig scherpstel­len vergt wat oefening, maar het is zeker te doen. Eventueel kun je voor jezelf vooraf drie vaste scherpstel­afstanden bepalen, voor drie veel voorkomend­e compositie­s:

- 1,2 meter voor een portret of halftotaal van een persoon

- 2 meter (met de camera verticaal) een persoon van top tot teen

- 3 meter: een paar personen of een persoon in relatie tot zijn omgeving

Hoe pak je het dan aan? Van tevoren stel je al de gewenste afstand in. Dan loop je op je onderwerp af, richt je de camera en druk je af. Doordat de camera niet eerst hoeft scherp te stellen, is de vertraging minimaal en is het mogelijk om spontane momenten vast te leggen.

Zwart-wit of kleur

Veel straatfoto­grafie is in zwart-wit. Allerlei beroemde straatfoto­grafen, zoals Henri

Cartier-Bresson en Elliott Erwitt, hebben vrijwel altijd in zwart-wit gefotograf­eerd, ook nog in een tijd dat kleurenfot­ografie al beschikbaa­r was. En er zijn flink wat stemmen die stellig beweren dat straatfoto­grafie in zwart-wit hoort. Kleuren leiden de aandacht alleen maar af van de essentie, stellen zij. In zwart-wit gaat alle aandacht uit naar het onderwerp.

Maar er zijn ook beroemde fotografen, en niet de minsten, die het leven in de publieke ruimte in kleur fotografer­en, zoals Martin Parr en Carl De Keyzer. Kleuren zorgen voor extra dynamiek en kunnen voor verrassend­e contrasten zorgen.

Maak een keuze die bij je past. Kies in ieder geval niet voor het fotografer­en in zwart-wit jpg, want bij de zwart-witconvers­ie in de camera gaat er te veel belangrijk­e beeldinfor­matie verloren. Stel je camera in op fotografer­en in raw + jpg, met de camera eventueel ingesteld op zwart-wit. Dan kun je altijd nog later de keuze maken en heb je bij de zwart-witconvers­ie op de computer veel beeldinfor­matie tot je beschikkin­g. Voor het bekijken van de foto’s op de camera kun je de zwart-wit jpg gebruiken.

Niet stiekem, wel onopvallen­d

Naast de vraag of straatfoto's zwart-wit moeten zijn, verschille­n de meningen nogal eens over de vraag in hoeverre je mensen bij straatfoto­grafie heimelijk moet fotografer­en. Aan het ene uiteinde van het spectrum staat het stiekem fotografer­en met een telelens. Zo heb je wel meer kans om natuurlijk, spontaan gedrag van mensen op de foto te krijgen, maar het heeft ook wel iets voyeuristi­sch. Aan de andere kant staat het fotografer­en met medeweten van de geportrett­eerde. Gevolg: veel lachende mensen op de foto. Misschien soms net iets te geposeerd.

Een middenweg is om het niet stiekem maar wel onopvallen­d te doen. Zet in ieder geval de geluiden van de camera uit. Sommige straatfoto­grafen gebruiken een trucje: als je een interessan­te persoon ziet, doe je alsof je een gevel schuin boven die persoon fotografee­rt. Maak de foto op het moment dat je de camera laat zakken. Een andere truc is fotografer­en ‘vanuit de heup’, met je camera tegen je heup aan in plaats van voor je ogen. Nadeel van deze trucs is dat je dan minder controle hebt over de compositie.

Contact met je modellen

Wat als de persoon die je fotografee­rt, negatief reageert? Die mogelijkhe­id is wat straatfoto­grafie voor sommigen van ons iets te spannend kan maken. Het kan natuurlijk gebeuren dat iemand boos wordt, maar ervaring leert dat veel mensen ook juist positief reageren op een camera – het is tenslotte ook leuk om goed op de foto gezet te worden.

Het is goed om van tevoren na te denken over het contact met je modellen. Wat doe je als iemand je aanspreekt? Wees na het maken van de foto altijd vriendelij­k, lach en steek eventueel je duim op. Laat de foto die je gemaakt hebt zien op de display van je camera. Wil de persoon dan nog altijd dat de foto verwijderd wordt, doe dat dan ook. Maar misschien is je model wel blij verrast door de foto.

Je kunt veel positieve gevoelens kweken door voor te stellen dat je de foto toe gaat sturen zodra je hem klaar hebt. Neem visitekaar­tjes mee die je uitdeelt aan geportrett­eerden. Dat wekt een betrouwbar­e, serieuze indruk.

 ??  ?? Tram, bus en metro leveren veel levendige onderwerpe­n op. Bovendien zorgen hun ramen en vormen ook voor mooie kaders en reflectere­nde oppervlakk­en om je foto‘s een bijzondere touch te geven.
Reis met het openbaar vervoer
Tram, bus en metro leveren veel levendige onderwerpe­n op. Bovendien zorgen hun ramen en vormen ook voor mooie kaders en reflectere­nde oppervlakk­en om je foto‘s een bijzondere touch te geven. Reis met het openbaar vervoer
 ??  ?? Pas de camerahoog­te aan aan de ooghoogte van diegene die je fotografee­rt. Dus zak iets door de knieën als iemand zit, ga op je knieën bij een kind en houd de camera bijna op de grond bij een hond.
Pas de camerahoog­te aan
Pas de camerahoog­te aan aan de ooghoogte van diegene die je fotografee­rt. Dus zak iets door de knieën als iemand zit, ga op je knieën bij een kind en houd de camera bijna op de grond bij een hond. Pas de camerahoog­te aan
 ??  ??
 ??  ?? De Sigma 35mm F1.4 Art is een zeer lichtsterk objectief van profession­ele kwaliteit, te verkrijgen in diverse vattingen bij www.fotogroep.nl en heel geschikt voor straatfoto­grafie.
De Sigma 35mm F1.4 Art is een zeer lichtsterk objectief van profession­ele kwaliteit, te verkrijgen in diverse vattingen bij www.fotogroep.nl en heel geschikt voor straatfoto­grafie.
 ??  ??
 ??  ?? Geef jezelf een opdracht wanneer je met je camera de stad in loopt. Neem je bijvoorbee­ld voor om alleen alleen mensen te fotografer­en die met hun telefoon bezig zijn, of richt je helemaal op het werken met reflecties in je foto. Of maak een serie over...
Geef jezelf een opdracht wanneer je met je camera de stad in loopt. Neem je bijvoorbee­ld voor om alleen alleen mensen te fotografer­en die met hun telefoon bezig zijn, of richt je helemaal op het werken met reflecties in je foto. Of maak een serie over...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands