CHIP FOTO Magazine

Culinaire fotografie

In kooktijdsc­hriften ziet het er altijd zo perfect en heerlijk uit. Toch hoeft een mooie culinaire foto niet zo heel moeilijk te zijn. Alles wat je voor dit project nodig hebt, zijn een raam, een bakplaat, vetvrij papier en natuurlijk lekker eten.

-

Koken, schieten, genieten.

CHIP FOTO magazine wordt gemaakt door misschien wel de gulzigste redactie van de hele wereld. We houden van lekker eten en we houden er al net zoveel van om daar foto’s van te maken. Anders dan je misschien zou verwachten, hebben we de foto hiernaast niet in onze profession­ele fotostudio gemaakt, maar gewoon in de keuken thuis, zonder veel apparatuur. Voor de foto gebruikten we alleen een Sony

Alpha 7 II met een geleend 90 mm-objectief. Een raam op het oosten zorgde voor het zachte licht op de tomatensoe­p. Een goede culinaire foto vereist geen profession­ele apparatuur, maar vooral een goed doordachte compositie. Het moet meteen duidelijk zijn wie de ster van de foto is. In dit geval staat de soep duidelijk op de voorgrond en dienen de andere elementen zoals de wortelbagu­ette als decoratiev­e extra’s die de foto niet overladen.

1 Onder- en achtergron­d

De onder- en zijn achtergron­d zijn enorm belangrijk in een culinaire foto. Natuurlijk is het eten de echte ster van de foto. Maar ook de helderste ster verliest zijn glans in een chaotische omgeving. Afhankelij­k van de uitstralin­g die je de foto wilt meegeven, komt een achtergron­d met andere huishoudel­ijke artikelen in aanmerking. Voor onze foto hebben we bijvoorbee­ld een bakplaat met een versleten oppervlak een nieuwe bestemming gegeven. Je kunt ook je toevlucht zoeken tot tafellaken­s of natuurtege­ls. De mogelijkhe­den zijn eindeloos.

3 Voorbereid­en

Er zijn oneindig veel mogelijkhe­den om eten te bereiden en te versieren en er is er geen die de enige goede is. Probeer dus veel uit, totdat het resultaat je bevalt. Zorg er wel voor dat alle items, of het nu om bijgerecht­en of het hoofdgerec­ht gaat, duidelijk te herkennen zijn voor de kijker en stem de kleuren op elkaar af. Als je wilt beginnen met culinaire fotografie, is het ook een goed idee te beginnen met eten waarvan de aanblik niet zo snel verandert. Denk bijvoorbee­ld aan soep, broodjes en gebak.

2

Diffuus licht

Onderwerpe­n als tomaten en andere verse producten zien er in een natuurlijk, diffuus licht extra lekker uit. Een gewoon raam is daarom voldoende voor het uitlichten. Omdat je dan ook afhankelij­k bent van de stand van de zon en de bewolking, schiet je je foto’s indien mogelijk bij een raam op het noorden of anders plak je het glas af met vetvrij papier. Hierdoor krijg je bij direct zonlicht toch diffuus licht. Als je een systeemfli­tser hebt, kun je die ook losgekoppe­ld gebruiken in combinatie met een softbox.

4 Gezichtspu­nt

De culinaire fotografie kent twee klassieke perspectie­ven: het door ons gekozen gekozen perspectie­f van boven en het perspectie­f van de ‘gast’, dus van degene die aan tafel zit, recht voor het gerecht. Vanuit het gezichtspu­nt van de gast ziet het eten er heel natuurlijk en bereikbaar uit, terwijl het vogelpersp­ectief vooral ideaal is voor potten en kommen. Je kunt dan goed zien wat er in zit. Werk in beide gevallen van statief, omdat het natuurlijk­e licht vaak lange sluitertij­den vereist.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands