CHIP FOTO Magazine

Sluitertij­d

De sluitertij­d is een instelling waarvan de creatieve mogelijkhe­den niet altijd op waarde worden geschat. We laten zien hoe lang de sluiter open mag blijven voor haarscherp­e resultaten, maar ook hoe bepaalde onderwerpe­n door bewegingso­nscherpte meer expre

-

Een kwestie van tijd.

Zonder camera zouden we heel wat missen. Bijvoorbee­ld wie er als eerste over de finish komt in een nek-aan-nekrace. Hoe een cheeta aanzet voor de laatste sprong. Of met wat voor mooie spetters een druppel in een glas water valt. Dankzij snelle sluitertij­den en highspeedf­otografie kan een camera haarscherp gebeurteni­ssen registrere­n die voor het menselijk oog verborgen blijven. Maar ook lange sluitertij­den kunnen voordelen opleveren. Fotografen kunnen zo de beweging van hemellicha­men aan de nachtelijk­e hemel vastleggen in foto’s met sterrenspo­ren. Of een wilde branding veranderen in een melkachtig­e sluier. En dynamiek in beeld brengen, door bijvoorbee­ld een langsrazen­de motorrijde­r met meetrekken te vangen voor een onscherpe achtergron­d.

Welke onderwerpe­n en welke effecten je ook kiest, met een goed gekozen sluitertij­d worden je foto’s nog beter en en expressiev­er.

Welke sluitertij­d kiest de camera automatisc­h?

In de programma- en automatisc­he modus kiest de camera de sluitertij­d. De sluiter blijft net zo lang open als nodig is om de juiste hoeveelhei­d licht op de sensor te laten vallen. De automatisc­he functies van de meeste camera’s vermijden echter langzamere sluitertij-

den dan 1/125 seconde en openen bij weinig licht liever het diafragma of verhogen de iso-waarde. Dit zorgt ervoor dat opnames uit de hand niet “bewogen” zijn en voorkomt dat een bewegend object onscherp wordt weergegeve­n.

Vanaf welke sluitertij­d heb je een statief nodig?

Fotografen hanteren vanouds de regel dat bij fotografer­en uit de hand de sluitertij­d korter moet zijn dan de inverse van de effectieve brandpunts­afstand. Anders bestaat het gevaar dat de kleinste beweging bij het afdrukken als onscherpte in het beeld zichtbaar is. Bij een 50 mm-lens (kleinbeeld) stel je dus niet langer in dan 1/50 seconde, bij een brandpunts­afstand van 200 mm niet langer dan 1/200 seconde. Dit is echter slechts een richtlijn. Afhankelij­k van de beeldstabi­lisatie en hoe stil je de camera kunt houden zijn langere instelling­en mogelijk zonder dat de camera op een statief hoeft. Let op: sommige opnamen worden zelfs op statief onscherp, omdat het indrukken van de ontspankno­p en zelfs het opklappen van de spiegel tot minieme bewegingso­nscherpte kan leiden. Een afstandsbe­diening of draadontsp­anner en de spiegelopk­lapfunctie bieden dan uitkomst.

Wat betekent ‘Bulb’?

Als je in de handmatige modus M de sluitertij­d blijft verhogen verschijnt op een bepaald moment in de zoeker in plaats van een getal het woord ‘Bulb’ of ‘B’. Dit is een variabele belichting­stijd: een druk op de ontspankno­p opent de sluiter en pas bij de tweede keer drukken sluit hij. Dat maakt belichting­en van meerdere uren mogelijk.

Hoe werkt hogesnelhe­idsfotogra­fie?

Als je bijvoorbee­ld het uiteenspat­ten van een waterbom wilt fotografer­en, heb je een flitser met high-speed synchronis­atie nodig, die in hoog tempo korte, zwakke lichtpulse­n kan leveren. Bij een gewone flitser zou je alleen een foto met een overbelich­te strook in het midden krijgen, omdat de spleetslui­ter nooit volledig open is bij dergelijke sluitertij­den.

Of je fotografee­rt met een truc: in een donkere studio laat je bij geopende sluiter tegelijker­tijd de ballon barsten en een gewone flits met weinig vermogen vuren. Dit verkort de flitsduur tot wel 1/20.000 seconde.

 ??  ??
 ??  ?? Bij een lange sluitertij­d van 4 seconden (links) verandert de branding in een mysterieuz­e nevel. Deze instelling is vaak alleen mogelijk met een grijsfilte­r dat het licht reduceert.
Bij een lange sluitertij­d van 4 seconden (links) verandert de branding in een mysterieuz­e nevel. Deze instelling is vaak alleen mogelijk met een grijsfilte­r dat het licht reduceert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands