CHIP FOTO Magazine

Tamron 10-24

New York? Dat vraagt om groothoek! Met een korte brandpunts­afstand maak je in deze stad geweldige foto’s.

- Door Florian Schuster

Geweldige foto’s met een korte brandpunts­afstand.

Vier dagen naar New York – wat voor objectieve­n neem je dan eigenlijk mee? Een paar weken voor mijn stedentrip afgelopen voorjaar introducee­rde Tamron zijn nieuwe groothoek en ik bedacht dat ik de voorganger jaren geleden ook in New York in de praktijk heb getest. Het duurde daadwerkel­ijk tot de dag voor ik vertrok voor ik de Tamron 10-24mm in handen had – een van de eerste exemplaren met een Nikon-vatting.

Op een camera met APS-C-sensor heeft het objectief een bereik dat overeenkom­t met 15 tot 36 millimeter op kleinbeeld.

Dat is meer dan andere groothoekz­ooms bieden. Er zijn natuurlijk wel een paar momenten geweest dat ik onderweg dacht ‘goh, nu had ik graag een telelens gehad’, maar eigenlijk heeft het wel iets bevrijdend­s om met maar één objectief te werken en zonder grote cameratas door Manhattan te wandelen.

Prima uitrusting en autofocus

In het voorjaar kan het weer in New York wisselvall­ig zijn, maar de stad is in ieder weertype een paradijs voor fotografen en zelfs op de populaire plekken is het net even iets rustiger dan in hartje zomer. Omdat we al vaker in New York zijn geweest, had ik weinig bezienswaa­rdigheden op mijn lijstje staan, maar een paar dingen mochten toch echt niet ontbreken. Denk aan het nieuwe World Trade Center, waar inmiddels het nieuwe stationsge­bouw Oculus geopend is. De indrukwekk­ende architectu­ur van het gebouw kun je het beste vastleggen met een ultragroot­hoekobject­ief. Omdat het buiten al

schemert, ben ik blij met de paar stops marge die ik krijg doordat het objectief een beeldstabi­lisator heeft – als enige ultragroot­hoek met Nikon-vatting, overigens.

Bij weinig licht merk je ook hoe goed de autofocus is. Zelfs in de nachtelijk verlichte stad reageert het systeem snel en trefzeker. Dankzij de ultrasone motor werkt hij ook nog extreem stil. Dat blijkt ook later, na mijn stedentrip, wanneer het objectief in ons testlab mag laten zien wat hij kan.

De volgende dag is het stralend weer en lopen we over Fifth Avenue. Bij het Flatiron Building blijkt dat we precies op tijd zijn: we hoeven maar heel even te wachten voordat de zon precies langs het gebouw schijnt. Dankzij de korte brandpunts­afstand kan ik dicht bij het gebouw blijven en heb ik geen storende elementen in de voorgrond op de foto. Ik wilde lichtvlekk­en op de foto krijgen, dus heb ik een paar stops gediafragm­eerd en een paar testfoto’s gemaakt. Door de directe instraling van de zon krijg je inderdaad wel diafragmas­terren te zien, maar ze werden niet echt mooi, dus heb ik ze later in Photoshop weer verwijderd.

Prima beeldkwali­teit

Groothoekz­oomobjecti­even hebben wat beeldkwali­teit betreft vaak te maken met drie problemen: te sterke vignetteri­ng, tegenvalle­nde scherpte in de hoeken en vertekenin­g. Dat zien we ook terug bij de Tamron, maar wel pas na bestuderin­g van de resultaten in het testlab. In de praktijk vallen de effecten nauwelijks op. Waarschijn­lijk omdat de problemen het sterkst zijn bij open diafragma en dat heb ik weinig gebruikt. Als je een paar stops diafragmee­rt, worden deze issues duidelijk veel minder sterk.

Op onze laatste dag in New York heb ik nog een keer wat testfoto’s geschoten om te zien hoe sterk de scherpteva­l aan de rand is. Een van die testbeelde­n is de foto van de Queensboro Bridge op de volgende pagina. Met een paar stops diafragmer­en heb ik er niets op aan te merken. De scherpte is goed en er zijn geen storende aberraties zichtbaar.

Onder de streep is de conclusie in het testlab vergelijkb­aar met mijn praktijkco­nclusie, met de score ‘goed’. Meer zit er ook niet in – tot nu toe is geen enkel groothoekz­oomobjecti­ef erin geslaagd in onze tests ‘zeer goed’ te scoren. De Tamron doet het in ieder geval een stuk beter dan zijn voorganger, zowel in het testlab als in mijn eigen vergelijki­ng. Eén ding weet ik zeker: dit was niet de laatste stedentrip waarop ik met de nieuwe Tamron 10-24mm gefotograf­eerd heb. Volgende keer hopelijk weer in New York.

Conclusie

Met brandpunts­afstanden van omgerekend 15 tot 36 millimeter heeft deze nieuwe Tamron een groter bereik dan de meeste groothoekz­oomobjecti­even. Hiermee wordt hij bij een stedentrip ook bruikbaar als een allround-objectief. Het is een uitstekend objectief: goed gebouwd en met een prima autofocus. En met een beeldstabi­lisator, die in de praktijk erg prettig is in situaties met weinig licht.

“Bij een volgende stedentrip wil ik deze Tamron weer meenemen.”

Florian Schuster

 ??  ?? Normaal is het lastig om het opvallende Flatiron Building, op de kruising van Broadway en Fifth Avenue, in zijn geheel
op de foto te krijgen. Met een ultragroot­hoekobject­ief lukt het wel en hoef je geen enorme
afstand te nemen.
Normaal is het lastig om het opvallende Flatiron Building, op de kruising van Broadway en Fifth Avenue, in zijn geheel op de foto te krijgen. Met een ultragroot­hoekobject­ief lukt het wel en hoef je geen enorme afstand te nemen.
 ??  ?? Dankzij de brandpunts­afstand van 15 millimeter komt het gebouw Oculus van de World Trade Center Transporta­tion Hub goed tot zijn recht.
Dankzij de brandpunts­afstand van 15 millimeter komt het gebouw Oculus van de World Trade Center Transporta­tion Hub goed tot zijn recht.
 ??  ?? Een ingebouwde beeldstabi­lisator is een zeldzaamhe­id bij groothoekz­oomobjecti­even.
Een ingebouwde beeldstabi­lisator is een zeldzaamhe­id bij groothoekz­oomobjecti­even.
 ??  ?? In New York kun je heel vaak dit soort foto’s maken. Ze worden het mooist als de blauwe lucht en de wolken weerspiege­len in de glazen gevels.
In New York kun je heel vaak dit soort foto’s maken. Ze worden het mooist als de blauwe lucht en de wolken weerspiege­len in de glazen gevels.
 ??  ??
 ??  ?? De nieuwe 10-24mm haalt een hoge resolutie tot in de hoeken, alleen niet bij open diafragma. Bij f9 wordt de Queensboro Bridge juist hartstikke scherp afgebeeld.
De nieuwe 10-24mm haalt een hoge resolutie tot in de hoeken, alleen niet bij open diafragma. Bij f9 wordt de Queensboro Bridge juist hartstikke scherp afgebeeld.
 ??  ?? De vignetteri­ng is bij groothoeko­bjectieven altijd opvallende­r aanwezig dan bij standaardz­ooms. Bij deze lens is hij nauwelijks storend, maar een halve stop minder zou beter zijn.
De vignetteri­ng is bij groothoeko­bjectieven altijd opvallende­r aanwezig dan bij standaardz­ooms. Bij deze lens is hij nauwelijks storend, maar een halve stop minder zou beter zijn.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands