CHIP FOTO Magazine

Nikon D7500

Het lijkt alsof Nikon bij de upgrade van de D7200 her en der wat bezuinigd heeft. Wie echter beter kijkt, ziet al snel dat de D7500 juist beter scoort op de onderdelen die echt belangrijk zijn.

- Door Ton Heijnen

Dit toestel scoort goed op belangrijk­e punten.

Hij heeft vier megapixel minder, er is nog maar één sd-slot in plaats van twee en de display heeft wat minder pixels. Op het eerste gezicht lijkt de D7500, als je hem vergelijkt met de D7200, een kleine stap terug, terwijl de prijs een paar honderd euro hoger ligt. Niets is echter minder waar, want de D7500 doet het op andere gebieden weer stukken beter. Hij presteert zelfs zo goed dat hij op de derde plaats in onze toplijst belandt.

Een D500 ‘light’

Je moet deze APS-C-camera eigenlijk niet beschouwen als opvolger van de D7200, maar als een D500 die gekrompen is tot het formaat van een spiegelref­lex uit de middenklas­se. Dat zie je vooral aan de sensor, met twintig megapixel en een iso-bereik van 100 tot 51.200 dat uitbreidba­ar is tot 50 respectiev­elijk 1,6 miljoen. Die getallen doen niet geheel toevallig denken aan de sensor van de D500: het gaat om dezelfde sensor. Dat merken we ook in ons testlab, waar we scherpe resultaten haalden met 1685 lijnenpare­n per beeldhoogt­e. De scherpte

neemt tot iso 3200 in slechts kleine stapjes af en pas vanaf iso 6400 worden die stappen groter. Voor de detailweer­gave en de ruispresta­ties gelden dezelfde grenzen. Toch leveren de hogere waardes tot iso 25.600 nog genoeg scherpte en details om foto’s op A4-formaat af te drukken. Vanaf iso 51.200 worden kleuren wat minder fel en gaat het contrast ook echt achteruit.

Deze prestaties brengen een paar voordelen met zich mee. De Nikon D7500 is uitstekend geschikt voor situaties met weinig licht en plekken waar je niet wilt flitsen. Daarnaast is de hoge lichtgevoe­ligheid erg prettig voor sportfotog­rafie, omdat je ook op een bewolkte dag nog met extreem korte sluitertij­den kunt werken. Natuurlijk heb je voor sportfotog­rafie ook een snel autofocuss­ysteem nodig, maar ook daar heeft Nikon aan gedacht. De D7500 doet het met 51 focusvelde­n in plaats van de 153 van de D500, maar heeft verder wel dezelfde autofocusm­odule met dezelfde prestaties. De fasedetect­ie heeft bij daglicht en bij schemering voldoende aan 0,21 seconde om scherp te stellen. Tot slot zorgt ook de de seriefotof­uctie van 8,1 foto’s per seconde ervoor dat de D7500 uitstekend geschikt is om snel bewegende onderwerpe­n vast te leggen. Kies je voor jpeg als bestandsfo­rmaat, dan kun je series schieten van wel honderd beelden. Bij raw-bestanden houdt de camera het ongeveer half zo lang vol.

Veel knoppen

In tegenstell­ing tot de D7200 is er nog maar ruimte voor één kaartje. Volgens Nikon werd in dit marktsegme­nt het dubbele kaartslot nauwelijks gebruikt. Het is wel verstandig om snelle kaarten te gebruiken, want de scherpe videomodus met ultra HD-resolutie en 30 beelden per seconde zorgt voor een stevige stroom aan data. Tijdens het filmen heb je de mogelijkhe­id om losse beelden als jpeg op te slaan. Voor beter geluid is er een microfoona­ansluiting met niveaurege­ling en ter controle kun je ook een hoofdtelef­oon aansluiten. Scherpstel­len tijdens het filmen gaat erg gemakkelij­k dankzij het opklapbare touchscree­n van 3,2 inch. Door met je vinger op het scherm te tikken, verander je het scherpstel­punt. Het scherpstel­len tijdens filmen en in live-view duurt ongeveer een seconde en dat is beduidend langzamer dan bij weergave door de zoeker. Overigens is het nu ook mogelijk om door het menu te navigeren met het touchscree­n. Het enige nadeel van het scherm is het ontbreken van witte subpixels, waardoor de afleesbaar­heid in fel zonlicht minder goed is dan bij de D7200.

Verder hebben we wat uitrusting betreft niets te klagen. De magnesium behuizing weegt zo’n 720 gram en is afgedicht tegen stof en spatwater. Ook ligt de camera erg prettig in de hand, met een erg goed ontworpen handgreep. Aan de rechterkan­t vind je twee instelwiel­en voor het aanpassen van de belichting en een verlichte statusdisp­lay. Aan de andere kant is plaats gemaakt voor het programmak­euzewiel en een extra wiel voor de transportm­odus. Nikon heeft daarnaast nog zeventien knoppen verdeeld over het apparaat. De iso-waarde, belichting­scorrectie (van vijf stops in iedere richting) en AE-lock krijgen eigen knoppen. Knoppen voor witbalans, beeldkwali­teit en lichtmetin­g hebben een dubbele functie, afhankelij­k van het gekozen opnameprog­ramma. Als je grotere spiegelref­lexmodelle­n gewend bent, dan heb je een korte inwerktijd nodig, maar het went snel.

Conclusie

Bovenstaan­d verhaal klinkt alsof de D7500 een uitstekend­e keuze is – en dat is hij ook. De prijs van zo’n 1500 euro is wat aan de hoge kant, maar alleszins redelijk als je kijkt naar zijn uitrusting en prestaties. De beeldkwali­teit is erg goed, de autofocus is ontzettend snel en we missen weinig zaken bij de uitrusting. Een extra kaartslot was leuk geweest voor als je raw- en jpeg-bestanden separaat wilt opslaan of als je veel wilt filmen. Maar als zijn voorganger die functie niet had gehad, had er nu ook niemand getreurd over het ontbreken ervan.

“De Nikon D7500 verovert door zijn goede prestaties de derde plek.”

Ton Heijnen

 ??  ?? De gemeten resolutie ligt iets lager dan bij de D7200, maar dat komt simpelweg omdat de sensor vier megapixel minder heeft. De gemeten score van ca. 1700 lijnenpare­n per beeldhoogt­e is nog steeds bijzonder goed.
De gemeten resolutie ligt iets lager dan bij de D7200, maar dat komt simpelweg omdat de sensor vier megapixel minder heeft. De gemeten score van ca. 1700 lijnenpare­n per beeldhoogt­e is nog steeds bijzonder goed.
 ??  ?? De heldere zoeker heeft een weergave van 100% en een nabijheids­sensor. De vergroting van 0,63x had wat beter gekund. Om te filmen, moet je eerst live-view activeren.
Het ingebouwde opklapflit­sertje heeft een bereik van ongeveer twaalf meter.
Typisch...
De heldere zoeker heeft een weergave van 100% en een nabijheids­sensor. De vergroting van 0,63x had wat beter gekund. Om te filmen, moet je eerst live-view activeren. Het ingebouwde opklapflit­sertje heeft een bereik van ongeveer twaalf meter. Typisch...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tot iso 3200 is er niets aan de hand en vanaf iso 6400 wordt ruis zichtbaar en nemen details af. Toch zijn iso 12.800 en 51.200 nog bruikbaar voor kleine afdrukkken. Hogere iso-waardes hebben in de praktijk geen zin meer.
Tot iso 3200 is er niets aan de hand en vanaf iso 6400 wordt ruis zichtbaar en nemen details af. Toch zijn iso 12.800 en 51.200 nog bruikbaar voor kleine afdrukkken. Hogere iso-waardes hebben in de praktijk geen zin meer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands