CHIP FOTO Magazine

Monitoren voor fotografen

Pixels, inches, aansluitin­gen, beeldverho­uding en soorten panels. Er zijn veel zaken waar je op moet letten als je een nieuwe monitor koopt. En die eisen zijn voor games, kantoortoe­passingen en fotografie weer heel verschille­nd. Voor fotografen die een ni

- Door Ton Heijnen

We zetten de beste kooptips op een rij.

Als je na het fotografer­en thuiskomt en je foto’s bewerkt op je computer, gebruik je je monitor om het resultaat te bepalen. In het hele proces van beeldbewer­king vormt de monitor een belangrijk onderdeel. Ben je op zoek naar een nieuw beeldscher­m, dan is het voor een fotograaf erg belangrijk om op een paar zaken te letten en niet zomaar de eerste de beste monitor te kopen.

Het eerste criterium is vaak het formaat. Monitoren van 21 tot 24 inch met een resolutie van 1920 x 1080 pixels zijn al vele jaren de standaard. De laatste jaren zijn grotere schermen een stuk betaalbaar­der geworden. Deze modellen van 27 tot 30 inch met zogenaamde ‘Quad HD’-resolutie (2560 x 1440 pixels) bieden meer werkruimte tegen een geringe meerprijs.

Veel pixels op een kleiner oppervlak, dat

zorgt voor fantastisc­h scherpe beelden.

Kijk maar naar een smartphone met full-HD resolutie op een scherm van 5 inch. Tekst ziet er op zo’n scherm enorm scherp uit. En zo zijn er dus ook 4K-schermen van een vrij klein formaat (24 inch is voor 4K best klein). Onder Windows werkten dit soort schermen in het verleden niet prettig, omdat de interface niet goed werd geschaald en je dus geconfront­eerd werd met extreem kleine bedienings­elementen. Sinds Windows 10 werkt het schalen van de verschille­nde elementen van het besturings­systeem gelukkig prima. Op dit soort kleine 4K-schermen worden foto’s heel scherp weergegeve­n, maar die enorm hoge ppi-waarde heeft ook nadelen. Omdat de individuel­e pixels erg klein zijn, wordt het lastig om de scherpte van een foto op pixelnivea­u te beoordelen. Dan is het vaak nodig om extra in te zoomen naar 200%. Als je portemonne­e en de ruimte op je bureau het toelaten, is een 4K-scherm een prima keuze, maar kies in dat geval wel voor minstens 30 inch. Tip 1 is dus: koop veel, maar niet te veel pixels en kies anders voor een groter scherm.

Paneldiscu­ssie

Een ander belangrijk punt is de gebruikte displaytec­hniek. Voor de weergave van het beeld wordt in de monitor een zogenaamd ‘panel’ gebruikt, waarvoor verschille­nde fabricaget­echnieken bestaan. De goedkoopst­e schermen maken gebruik van twisted nematic-techniek. Deze TN-panels zijn goedkoop en hebben een hoge verversing­ssnelheid. Daarom worden ze vaak gebruikt als allround-monitor voor desktops en zijn ze ook populair bij gamers. De kleurweerg­ave van dit soort panelen valt echter tegen en ook de kijkhoek is beperkt. Dat laatste herken je waarschijn­lijk wel van goedkopere laptops, waarbij de kleur en het contrast al snel veranderen als je in een andere hoek naar het scherm kijkt. Bij desktopmon­itoren is het effect minder sterk dan bij een laptop, maar het is zeker aanwezig.

Denk je nu dat dat geen probleem is omdat je niet raar gaat bewegen voor je scherm, dan heb je het mis. Bij een grotere monitor speelt dit probleem namelijk ook al wanneer je stil blijft zitten. Immers is het verschil in kijkhoek tussen het midden van het beeld en de rand groter dan bij kleinere monitoren. In de productcat­egorie van 27-inch monitoren vind je best veel modellen met TN-panels. Gamen op een groot scherm met hoge resolutie is dan ook erg indrukwekk­end, maar wat ons betreft is deze techniek niet geschikt voor fotografen.

De meeste 24-inch modellen en ook veel andere modellen groter dan 27 inch hebben panelen met een andere techniek: in-plane switching, kortweg IPS. Deze techniek zorgt voor een betere kleurweerg­ave en een beter contrast.

Daarnaast zijn er nog VA-panelen (vertical alignment). Net als bij IPS is de kleurweerg­ave van deze panelen stukken beter dan bij TN. De kijkhoek is iets minder breed dan bij een IPS-paneel, maar daar staat een betere zwartweerg­ave tegenover. Dat laatste zorgt ook voor een hoger contrast. Profession­ele monitoren voor vormgevers zijn vaak uitgerust met dit soort panelen.

Kleurruimt­e

Een scherm met goed contrast en accurate kleurweerg­ave is belangrijk. Het gaat er daarbij ook om hoeveel kleuren worden weergegeve­n en in welke kleurruimt­e. Kleurruimt­e is een manier om aan te duiden welk bereik aan kleuren een monitor kan weergeven. Fabrikante­n schermen hierbij nogal graag met

imposante cijfers, zoals de mogelijkhe­id om 100% sRGB te tonen. Dat klinkt interessan­t, maar sRGB is geen heel speciale kleurruimt­e. Bij de betere monitoren wordt ook aangegeven hoeveel procent van de Adobe RGB-kleurruimt­e wordt getoond. Die informatie is een stuk interessan­ter voor fotografen.

Nog zo’n getal dat niet zo veel betekent is de contrastve­rhouding. Een goede monitor haalt doorgaans wel een contrastve­rhouding van 1000:1. In specificat­ies vind je vaak nog veel hogere getallen, maar die hebben betrekking op dynamische metingen die niet bij iedere fabrikant op dezelfde manier worden doorgevoer­d.

Er is nog een waarde die niet zo heel veel zegt: de maximale helderheid. Het is vast imposant voor de specificat­ies, maar niemand gaat voor zijn plezier voor een veel te felle monitor zitten. Een goed afgestelde monitor staat meestal op maximaal zo’n 150 cd/m2 en dat is een waarde die je met goede monitoren altijd wel haalt.

Aansluitin­gen

Je moet je monitor natuurlijk aansluiten op je computer. Voorheen was dat vrij simpel: iedere computer heeft wel een VGA- of DVI-uitgang en monitoren hebben de bijbehoren­de ingang. Voor het weergeven van 4K en andere hoge resoluties volstaan deze aansluitin­gen niet meer. Hiervoor heb je namelijk HDMI 2.0 of DisplayPor­t 1.2 nodig. De oudere versies ondersteun­en wel 4K, maar slechts met een verversing­sfrequenti­e van maximaal 30 Hz. Dat lijkt prima voor het weergeven van foto’s en video’s, maar is te langzaam om bewegingen van je muis vloeiend weer te geven op het scherm. HDMI 2.0 zie je vooral bij televisies en niet op computers. Let er daarom op dat je computer DisplayPor­t 1.2 ondersteun­t en de monitor ook. Ook in dat geval kan het gebeuren dat je toch nog haperend beeld krijgt op 30 Hz. In dat geval moet je waarschijn­lijk de juiste modus kiezen in de instelling­en van de monitor.

VGA wordt steeds minder gebruikt, maar er zijn genoeg situaties denkbaar waarin zo’n ouderwetse aansluitin­g handig kan zijn. Menigeen heeft nog een oude computer die voor een specifieke taak wordt gebruikt.

Dan is het fijn dat je daar geen extra monitor voor hoeft te gebruiken, al zul je wel moeten accepteren dat het oude systeem geen hoge resoluties kan weergeven.

Werk je tot slot met een laptop en koppel je die vaak thuis aan je monitor, maak dan vooral ook gebruik van een ingebouwde usbhub. In dat geval sluit je je toetsenbor­d, muis, tekentable­t, scanner of andere randappara­tuur gewoon op je monitor aan en koppel je die vervolgens met één usb-kabel en een kabel voor het beeld aan je laptop.

 ??  ??
 ??  ?? Voor het weergeven van 4K heb je een HDMI 2.0of een DisplayPor­t-aansluitin­g nodig. Die laatste moet wel versie 1.2 zijn.
Voor het weergeven van 4K heb je een HDMI 2.0of een DisplayPor­t-aansluitin­g nodig. Die laatste moet wel versie 1.2 zijn.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands