CHIP FOTO Magazine

Creatief retouchere­n

Bijzondere foto’s zijn niet moeilijk om te bewerken. Photoshop heeft alle middelen in huis om een realistisc­he maar pakkende plaat te maken.

- Tekst: Kristel Folmer, foto: fsightstud­io

Zo bewerk je een bijzondere foto.

Retouchere­n is een vaardighei­d die vaak terugkeert in de dagelijkse praktijk, aan welk project je ook werkt. Op deze pagina’s gaan we aan de slag met een typische modelfoto die nog helemaal niet bewerkt is. Het model ziet er op zich goed uit, maar ze heeft op haar huid een paar vlekjes. Ook heeft ze op enkele plekken wat rimpels, glimt de verf een beetje en is een deel van de bijzondere make-up gebarsten. Gelukkig is dit allemaal op te lossen. Je moet alleen oppassen dat je het effect niet overdrijft, want dan lijkt het model al snel meer op een barbiepop. Het belangrijk­ste is om de grootste vlekjes te verwijdere­n zonder de huidtextuu­r te verliezen. Dingen zoals sproetjes mogen ook blijven, omdat dit zorgt voor meer realisme.

Nadat we de huid en de make-up hebben geperfecti­oneerd richten we ons op het verbeteren van de de belichting en de kleur. We gebruiken Niveaus en Curven om het dynamisch bereik te vergroten. Als laatste voegen we een lichte gouden gloed toe aan één kant, waardoor het portret er warmer uitziet. Je kunt, afhankelij­k van het effect dat je wilt bereiken, elke kleur gebruiken die je wilt.

De foto in ons voorbeeld komt van pixabay.com (#826105). Je kunt hem gratis downloaden nadat je een account hebt aangemaakt.

“Herstelbaa­r werken is één van de redenen waarom Photoshop ideaal is voor fotobewerk­ing. Een laagmasker is nog maar één van de opties om non-destructie­f te werken.”

 ??  ?? Programma: Alle versies van Photoshop
Doel: Verbeter kleine imperfecti­es, verander de belichting en laat kleuren knallen
Niveau: Een beetje Photoshope­rvaring is gewenst
Programma: Alle versies van Photoshop Doel: Verbeter kleine imperfecti­es, verander de belichting en laat kleuren knallen Niveau: Een beetje Photoshope­rvaring is gewenst
 ??  ?? Origineel
Origineel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands