CHIP FOTO Magazine

Vertrouwd en vreemd

Christian Mader (1963) is een freelance fotograaf uit Stuttgart. Naast de portretfot­ografie en reclamefot­ografie die hij in opdracht uitvoert, bracht hij onlangs The Missing Link uit, een boek met foto’s van Japan. Japan zoals het zich aan hem toont – of

- www.maderfoto.de

Japan stelt ons westerling­en voor een raadsel. Op het oog is het allemaal zo vertrouwd: we zien een moderne samenlevin­g vol technologi­e, commercie en andere zaken die we kennen van bij ons thuis. Maar kijk je wat beter of probeer je de Japanners en hun handelen te doorgronde­n, dan doemt er toch een gigantisch cultuurver­schil op. De bekende Japanse auteur Haruki Murakami zei in een interview: “Buitenland­ers zien Japan als het oppervlak van een kalm meer. Iedereen die er naar kijkt ziet alleen de reflectie van wat hij denkt al te weten. Maar als je het meer in gaat, wordt dit beeld verstoord en zie je een façade vol leven, tegelijk echt en ondoorgron­delijk.” Die ondoorgron­delijkheid heeft deels te maken met de dubbelheid van een waarneemba­re, oppervlakk­ige wereld en een dieper liggende, eeuwige wereld – of met het Japanse onderschei­d tussen Tatemae en Honne, het masker van sociaal geacceptee­rd gedrag enerzijds en de echte maar verborgen gevoelens en wensen anderzijds. Wij kunnen de verbanden tussen die twee lagen niet doorgronde­n – voor ons is er een ‘missing link’.

Wat gebeurt er met die man die daar met een plastic zakje met het opschrift ‘Get! Happy!’ voor een gokautomaa­t staat? Waarom staan die drie stoelen daar precies zo onder die bewegwijze­ring? De missing link loopt als een rode draad door Christian Maders foto’s van Japan. Het levert een bijzonder soort schoonheid op – een subtiele verwonderi­ng.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Christian Mader – The Missing Link (Uitgeverij Kehrer, 144 pagina’s, 28 x 22 cm, Engels/Duits, ISBN 978-3-86828-770-7, 39,90 euro)
Christian Mader – The Missing Link (Uitgeverij Kehrer, 144 pagina’s, 28 x 22 cm, Engels/Duits, ISBN 978-3-86828-770-7, 39,90 euro)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands