CHIP FOTO Magazine

Superieure systeemcam­era

Vind je de Leica M net iets te duur, maar wil je toch een systeemcam­era van dit beroemde Duitse merk? Dan is de TL2 een prima keuze. Wij hebben deze nieuwe Leica al even aan de tand gevoeld.

-

Ook de Leica TL2 is geen goedkope camera. Beter gezegd: met een prijskaart­je van 1950 euro is de TL2 de duurste APS-C-camera op de markt. Daarvoor krijg je wel een hoogwaardi­g afgewerkte spiegelloz­e camera, met L-vatting en een prima sensor met 24 megapixel. Wij hebben al een weekend kunnen werken met een productie-exemplaar van de TL2.

Lijkt wel Koreaans

De Leica TL2 lijkt duidelijk op zijn voorganger. De ontspankno­p is iets groter geworden en de opklapflit­ser is verdwenen. Verder doet de body van de TL2 denken aan de systeemcam­era’s van Samsung die al enige tijd niet meer verkocht worden. De behuizing van twee centimeter dun met het scherpe touchscree­n van 3,7 inch – de TL2 had zo de opvolger van de Samsung NX500 kunnen zijn.

De bediening doet ook denken aan de Koreaanse fabrikant: je bedient de Leica TL2 bijna volledig met het touchscree­n. Naast de ontspankno­p zit er nog één knop op de body: voor het activeren van de filmmodus. De voorganger had nog een vrij onoverzich­telijk menu dat ook nog eens traag reageerde, maar dat is nu duidelijk verbeterd. Je kunt de opnamemodu­s, belichting­scorrectie en meer zaken snel aanpassen met een tik op het scherm. Ook het bladeren door je foto’s – en het daarop inzoomen met twee vingers – werkt met de TL2 feilloos. De autofocus is ook sneller geworden en werkt nu met 49 velden voor de contrastde­tectie. Hiermee stelt de camera in de meeste gevallen vrij vlot scherp, al had dat iets sneller mogen zijn.

Liever foto’s dan film

Bewegend beeld wordt haarscherp weergegeve­n in 4K met dertig beelden per seconde, maar de autofocus miste af en toe het onderwerp. Ook ontbreekt een hoofdtelef­oonaanslui­ting. Leica richt zich duidelijk meer op fotografie dan op film. De foto’s zien er dan ook geweldig uit. Over bijna het hele iso-bereik zijn de beelden scherp, met neutrale kleuren en veel details. Pas bij de twee hoogste iso-waardes (25.000 en 50.000) worden details minder scherp. Voor het beste resultaat moet je wel in DNG-formaat fotografer­en. De ongecompri­meerde bestanden zijn dan wel 53 MB groot en hebben best wat ruis, maar het resultaat is beter dan van de jpeg’s met te agressieve ruisonderd­rukking.

Voor de seriefotof­unctie maakt de keuze voor het bestandsfo­rmaat niet heel veel uit: de camera schiet 30 bestanden in dng-formaat of 35 stuks in jpeg. Het opslaan van 30 dng-bestanden kost echter behoorlijk wat tijd. Binnenkort lees je in ons blad de uitgebreid­e test, met ook de scores uit ons testlab. De TL2 is te koop voor 1950 euro.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands