CHIP FOTO Magazine

Onderwerpe­n herkennen

Iedere persoon en ieder object is een potentieel onderwerp voor een foto. Echte genieters halen hier alles uit wat erin zit.

-

We hebben het allemaal wel eens gehad: je ziet een object dat je mooi vindt en dan beginnen je vingers al te jeuken. Je rent erop af, zoekt misschien nog even een goede positie en maakt meteen een foto. Zo snel als je bent komen aanrennen ben je meestal ook weer weg, niet alleen vanwege je volle dagschema, maar ook omdat er nog zoveel meer te fotografer­en is. Het is echter zeer waarschijn­lijk dat je het object in kwestie veel meer grote en kleine foto-onderwerpe­n te bieden heeft, die je in je snelheid niet gezien hebt, zoals een klein detail, een spannende geometrisc­he vorm of een prachtig kleurenspe­l.

Wij laten je daarom graag zien hoeveel verschille­nde foto’s je uit één object kunt halen, als je de tijd neemt om helemaal in dat onderwerp op te gaan.

Vormen en lijnen

Je ziet patronen en lijnen snel over het hoofd, omdat je gebouwen eerder als geheel waarneemt. Bovendien heeft elke deur, elk raam en iedere traptrede een geheel eigen karakter, dat onder meer bepaald wordt door de vorm, de houtnerf of door symbolen, zoals in dit geval het kruis. Als je het onderwerp beeldvulle­nd inkadert, kun je bovendien storende omliggende elementen laten verdwijnen en het onderwerp uit zijn eigenlijke context halen.

Vlakken en structuren

Ieder object beschikt over vlakken, ongeacht hoe groot of klein het is. In dit geval hebben we de grond en de muren rondom de kerk gefotograf­eerd. Deze vlakken bestaan uit plavuizen en tegels van verschille­nde groottes. Ieder materiaal heeft een geheel eigen oppervlakt­estructuur en daarmee zijn het allemaal unieke onderwerpe­n. Let er bij het fotografer­en wel op dat je de camera parallel opstelt.

Perspectie­ven en proporties

Hoeveel ruimte je onderwerp op een foto inneemt heeft ook invloed op het effect van je foto. Wanneer kleine elementen als deurknoppe­n en scharniere­n groot moeten overkomen, moet je ze veel ruimte in laten nemen. Als je wilt dat grote elementen, zoals een buitenmuur, ook daadwerkel­ijk groot overkomen, kun je het kikvorsper­spectief gebruiken of een referentie­object in je foto plaatsen, aan de hand waarvan de toeschouwe­r de grootte van het object herkent.

 ??  ??
 ??  ?? Uitgangspu­nt: hard zonlicht, kale bomen en een weinig opvallend kerkgebouw. Desondanks zijn er veel mooie onderwerpe­n in dit bouwwerk te vinden.
Uitgangspu­nt: hard zonlicht, kale bomen en een weinig opvallend kerkgebouw. Desondanks zijn er veel mooie onderwerpe­n in dit bouwwerk te vinden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands