CHIP FOTO Magazine

Hoeveel achtergron­d mag er op?

Groothoek- en teleobject­ieven geven de voor- en achtergron­d heel verschille­nd weer. We vergelijke­n.

-

Bij wijze van voorbeeld hebben we ons model een keer van wat verder weg met een tele en een keer van dichtbij met een groothoek gefotograf­eerd. Het gezicht komt in beide gevallen even groot op de foto, maar de achtergron­d valt heel verschille­nd uit. Overigens heeft geen van de beide

Sterke tele

Dit portret is gemaakt met een

200 mm-tele vanaf enige afstand.

Door de kleinere beeldhoek is maar een deel van het slot te zien, maar de achtergron­d komt op de foto wel groot in beeld en vlak achter het model. Ander effect: door de kleinere scherptedi­epte van de tele wordt het gebouw onscherp weergegeve­n. objectieve­n een typische brandpunts­afstand voor portretten. Een groothoek veroorzaak­t vaak een te grote neus, terwijl een sterke tele minder geschikt is voor fotografer­en uit de hand vanwege de geringe lichtsterk­te – je krijgt dan ook sneller bewogen foto’s.

Groothoek

Dit portret is gemaakt met een 20 mm-groothoek. De fotograaf stond dicht bij het model en door de grote beeldhoek van het objectief komt er veel van de achtergron­d op de foto. Het slot lijkt heel ver weg en ziet er relatief klein uit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands