CHIP FOTO Magazine

Alternatie­ven

-

Kromme ‘curved’ displays

Een curved-monitor, zoals de Acer Predator X34 (ca. 1100 euro) heeft een gebogen scherm en dat ziet er mooi uit. Het voordeel is dat je als gebruiker altijd in de juiste richting naar het scherm kijkt en je geen last hebt van te grote kijkhoeken. Zo heb je altijd het juiste contrast. In de praktijk valt dat allemaal wel mee en blijken deze monitoren voor vormgevers en fotografen niet veel meerwaarde te bieden. Zelfs de duurdere modellen met IPS-panels zijn meer gericht op games en entertainm­ent en hebben vaak nauwelijks kalibratie­mogelijkhe­den. Goedkopere modellen hebben TN-panels die wat ons betreft niet geschikt zijn voor fotobewerk­ing.

Extra brede modellen

Een superbreed­beeldscher­m heeft doorgaans een beeldverho­uding van 21:9 en dat zorgt voor een heel breed werkopperv­lak. De goedkopere modellen hebben vaak een resolutie van slechts 2560 x 1080 pixels. Dan is een monitor met 16:9-verhouding en een resolutie van 2560 x 1440 een betere keuze. Wil je toch dat extra breedbeeld­effect, kies dan een model met een resolutie van 3440 x 1440. Dan heeft een superbreed­beeldscher­m ook echt voordelen bij fotobewerk­ing.

Apple iMac met Retina-display

De Apple iMac Retina heeft een scherm van 4K (21,5 inch) of zelfs 5K (27 inch) en is te koop vanaf 1700 euro, maar dan zit er ook een complete computer in verstopt. Met recente versies van OS X krijg je veel instelling­en om het scherm aan te passen in verschille­nde stappen. De Retina-displays laten tekst en details extreem scherp zien en hebben een menu waarin je veel kleurinste­llingen kunt aanpassen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands