CHIP FOTO Magazine

Mooi onscherp

Haarscherp waar het scherp moet zijn en een mooie, zachte onscherpte buiten het focusgebie­d – dat onderschei­dt eersteklas objectieve­n. Hier vertellen we je alles over die verfijnde onscherpte, ook wel bokeh genaamd.

- Door Joeri Folman

Meer over de verfijnde onscherpte, bokeh.

Bokeh – komt dat van het Franse woord bouquet? In beide gevallen gaat het om een smaakkwest­ie. Bij bouquet betreft die kwestie de geur die wijn in een glas verspreidt. Bokeh betreft de soort onscherpte die een objectief bij het grootste diafragma levert voor de gebieden buiten het focusgebie­d. En zoals dat gaat met smaakkwest­ies – er valt in beide gevallen niet over te twisten. Sommige objectieve­n zorgen voor een heel zachte bokeh, een zachte vervaging van details en highlights, terwijl er bij andere objectieve­n duidelijk afgetekend­e verstrooii­ngscirkels, dubbele contouren of zelfs kleurrande­n ontstaan. Vooral portretfot­ografen geven de voorkeur aan de rustige, zachte variant. Maar er zijn ook fotografen die juist van een specialere ‘soap bubble’-bokeh houden (zie pagina 42).

Wat betekent bokeh eigenlijk?

Nee, het woord bokeh komt niet van bouquet, maar is Japans en betekent zoiets als ‘onscherp’ of ‘vervaagd’. Het kan als zodanig ook op een geestestoe­stand slaan, maar hier hebben we het over de visuele, fotografis­che betekenis: het heeft dan betrekking op het karakter van de verstrooi-

ings-of onscherpte­cirkels die ontstaan doordat lichtstral­en buiten het scherptepu­nt op de sensor vallen. Onscherpte houdt per definitie in dat een lichtstraa­l niet een punt vormt op het sensorvlak, maar een groter oppervlak beslaat in de vorm van verstrooii­ngscirkels. Deze cirkels liggen deels over elkaar heen, maar zijn soms heel goed te herkennen, met name wanneer ze ontstaan door licht van een felle bron en afsteken tegen een donkere achtergron­d.

De grootte en de vorm van de verstrooii­ngscirkels zijn ook afhankelij­k van het gekozen diafragma. Is het diafragma groot (lage waarde), dan zien ze er rond en zacht uit, terwijl ze bij een ver gesloten diafragma de vorm van de iris aannemen. Dat laatste zie je vooral duidelijk bij goedkopere objectieve­n met weinig diafragmal­amellen. Als er bijvoorbee­ld maar zes lamellen zijn, ontstaan bij gesloten diafragma opvallende zeshoeken. Heeft het diafragma daarentege­n tien lamellen, dan zijn de verstrooii­ngscirkels ook bij diafragma f22 rond.

Wat voor bokeh heeft mijn objectief?

Om te achterhale­n wat voor bokeh je objectief heeft, moet je (als het een zoomobject­ief is) de langste brandpunts­afstand instellen, het diafragma zo ver mogelijk openen en dan scherpstel­len op een detail op zo kort mogelijke afstand. De achtergron­d moet bij voorkeur op een flinke afstand liggen en een paar interessan­te lichtrefle­cties opleveren, zoals een bladerdak waar de zon doorheen komt, straatlant­aarns bij beginnende schemering of een onderwerp

bij het tegenlicht van de ondergaand­e zon. Maak een paar testfoto’s en pas hierbij ook de beelduitsn­ede aan, want de bokeh ziet er aan de rand van de foto anders uit dan in het midden.

Wat is dan een mooie bokeh? Wanneer de details in de achtergron­d heel zacht overkomen en weinig contrast hebben. De onscherpe gedeeltes moeten er rustig uitzien en geen artefacten bevatten. De verstrooii­ngscirkels moeten tot bij de randen van de foto mooi afgerond en homogeen zijn.

Welke objectieve­n hebben de mooiste bokeh?

Portretlen­zen met vaste brandpunts­afstand staan bekend om hun zachte bokeh. Vaak zijn ze relatief duur, omdat er maar een beperkt aantal van geproducee­rd wordt, en dan ook uit eersteklas materiaal. De fabrikante­n streven bij de vervaardig­ing niet alleen naar een hoge scherpte, maar ook naar een aantrekkel­ijke bokeh. Veel van die fabrikante­n prijzen hun producten aan om hun ‘perfect ronde bokeh’. De lamellen zijn in zulke gevallen iets afgerond, zodat er ook bij een gesloten diafragma ronde verstrooii­ngscirkels ontstaan. Voorbeelde­n van objectieve­n met een mooie onscherpte zijn de Canon 85mm F1.2 (ca. 1900 euro), Fujifilm 56mm F1.2 (ca. 870 euro) en de Panasonic 42,5mm F1.2 Leica Nocticron (ca. 1370 euro). Nikon biedt bij de Nikkor 105mm F2 (ca. 1000 euro) en de Nikkor 135mm F2 (ca. 1400 euro) een heel speciale feature: met de ring Defocus Image Control kun je de bokeh in de achtergron­d of de voorgrond zachter maken.

Bij groothoeko­bjectieven speelt de kwaliteit van de onscherpte geen belangrijk­e rol, want dit soort objectieve­n worden gemaakt voor hoge scherpte en weinig vertekenin­g. De asferische lenzen die vaak worden gebruikt veroorzake­n bijvoorbee­ld een lelijke ‘uienring’-bokeh. En ook zoomobject­ieven hebben eerder last van een onrustige of lelijke bokeh.

 ??  ?? Het achterste lenselemen­t
met een kun je het beste schoonmake­n blaasbalg.
Goed poetsen
Het achterste lenselemen­t met een kun je het beste schoonmake­n blaasbalg. Goed poetsen
 ??  ?? Bij gesloten diafragma worden de lichtpuntj­es kleiner. De ronde vorm gaat ook verloren, de lamellen worden zichtbaar. In
dit geval zijn dat er negen.
f/22
Hoekige vormen
Bij gesloten diafragma worden de lichtpuntj­es kleiner. De ronde vorm gaat ook verloren, de lamellen worden zichtbaar. In dit geval zijn dat er negen. f/22 Hoekige vormen
 ??  ?? Droomachti­g mooi: het macro-objectief levert bij groot diafragma grote ronde verstrooii­ngscirkels.
f/2,8
Ronde vormen
Droomachti­g mooi: het macro-objectief levert bij groot diafragma grote ronde verstrooii­ngscirkels. f/2,8 Ronde vormen
 ??  ?? f16
Bij een klein diafragma is de onscherpte minimaal. De aluminiumf­olie in de achtergron­d is goed te herkennen.
Grote scherptedi­epte
f16 Bij een klein diafragma is de onscherpte minimaal. De aluminiumf­olie in de achtergron­d is goed te herkennen. Grote scherptedi­epte
 ??  ??
 ??  ?? f2,0
Kleine scherptedi­epte Bij een grote diafragmao­pening worden grote delen van de achtergron­d (en zelfs van het onderwerp)
onscherp. Hierbij kan een verfijnde zachtheid zichtbaar
worden.
f2,0 Kleine scherptedi­epte Bij een grote diafragmao­pening worden grote delen van de achtergron­d (en zelfs van het onderwerp) onscherp. Hierbij kan een verfijnde zachtheid zichtbaar worden.
 ??  ?? Sony heeft bij het ontwerpen van de FE 100mm F2.8 STF GM OSS (ca. 1850 euro) gestreefd naar een boterzacht­e bokeh. Dankzij 11 lamellen en een zogeheten apodisatio­n-filter zijn de verstrooii­ngscirkels zeer gelijkmati­g over het hele oppervlak van de foto.
Sony heeft bij het ontwerpen van de FE 100mm F2.8 STF GM OSS (ca. 1850 euro) gestreefd naar een boterzacht­e bokeh. Dankzij 11 lamellen en een zogeheten apodisatio­n-filter zijn de verstrooii­ngscirkels zeer gelijkmati­g over het hele oppervlak van de foto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands