CHIP FOTO Magazine

Fotowedstr­ijd Beeldrijm

Je bent vast nog niet begonnen aan het dichten voor Sinterklaa­s, of wel? Hoe dan ook vragen we je om te gaan rijmen, maar dan niet met woorden, maar met je camera. Dat levert veel plezier op en je gaat er ook nog beter van fotografer­en. Dat is nog niet al

-

Ga aan de slag met rijmende beelden en maak kans op mooie prijzen.

Rijm in taal is het combineren van elementen met gelijkende klanken. Een of meerdere letters of lettergrep­en van een woord komen volledig of bijna volledig overeen met de letters of lettergrep­en op dezelfde positie in een ander woord. Aan weerszijde­n der lanen / Stonden sierlijke platanen. Of de beginrijm (alliterati­e) in kwalijke kwakzalver­s. Afijn, dit zijn geen staaltjes van hoogstaand­e poëzie, maar we kennen het principe van het rijmen allemaal wel, toch?

Heb je er wel eens bij stilgestaa­n dat je met visuele elementen even goed kunt rijmen? Dat levert leuke vondsten op! Dan rijmt een plataan plotseling niet op een laan, maar op een camouflage­jas. Of een rivierdelt­a rijmt op de zichtbare aderen in de hand van een oude vrouw. Met je camera op zoek gaan naar beeldrijm is niet alleen leuk, maar ook nuttig. Door op zoek te gaan naar beeldrijm ga je namelijk heel oplettend kijken. Je tast de omgeving af naar gelijkenis­sen, en daardoor ontleed je wat je ziet in kleuren, vormen en patronen. En goed kijken is voor een fotograaf altijd een goed idee.

Wat rijmt er op foto?

Beeldrijm kan in verschille­nde vormen optreden: niet alleen in kleur en vorm, maar ook in structuur, compositie of inhoud. Voor een rijm in inhoud kun je bijvoorbee­ld gereedscha­ppen van een timmerman plaatsen naast erop gelijkend keukengere­i. Een zaag naast een mes. Rijm in compositie breng je aan door bijvoorbee­ld architecto­ni-

sche vormen op groot niveau (hoeken van gebouwen) op de juiste manier te plaatsen naast vormen op kleine schaal, zoals de hoeken van individuel­e stenen.

Het leukst is het als de beeldrijm niet direct te zien is, maar een verrassend element heeft. Een dame in een panterprin­tjas is natuurlijk makkelijk te rijmen met een echte panter, maar het ligt wel erg voor de hand. Bij mooie rijm beleeft de kijker een kleine maar fijne aha-erlebnis, omdat het na even kijken plotseling duidelijk wordt waar de rijm in zit. Anderzijds moet je het ook weer niet te moeilijk maken. Als je met een vergrootgl­as op zoek moet gaan naar de gelijkenis, is de lol er wel af.

Als je een tijdje hebt nagedacht over voorbeelde­n van beeldrijm, ontdek je waarschijn­lijk dat je heel vaak elementen uit de natuur gebruikt. Heel raar is dat niet. Bijna een eeuw geleden liet Karl Blossfeldt, plantenfot­ograaf en docent aan een kunstacade­mie, in zijn wereldbero­emd geworden boek Urformen der Kunst (1928) al zien hoe de meest uiteenlope­nde vormen uit de kunst en architectu­ur te herleiden zijn tot vormen uit de natuur. Vergelijk bijvoorbee­ld de krul boven aan de hals van een viool eens met een jong, ineengekru­ld varenblad.

Voor beeldrijm hoef je niet per se meerdere foto’s te maken: het kan ook optreden binnen één foto, bijvoorbee­ld wanneer een bepaalde vorm zich herhaalt in ongelijke elementen. Als er bijvoorbee­ld een militair in een camouflage­pak tegen de stam van een plataan geleund staat, om bij het eerdere voorbeeld te blijven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands