CHIP FOTO Magazine

Spookachti­ge bewegingen

Zo combineer je stilstand en beweging in één foto.

-

Zo combineer je stilstand en beweging in één foto.

Om het voorbijraz­en van passanten op een foto vast te leggen moet je je camera als het ware vertragen. De spookachti­ge verschijni­ngen die op deze manier op je foto’s ontstaan, laten zien hoezeer het dagelijks leven gekenmerkt wordt door beweging en haast. Als je bij daglicht fotografee­rt, heb je voor zo’n lange sluitertij­d wel een grijsfilte­r nodig. Bovendien moet je de camera op een statief zetten, zodat gebouwen of borden niet bewogen raken tijdens de opname.

De ideale locatie is een drukke plek, bijvoorbee­ld voor een station, een bushalte of een brug waar veel mensen overheen lopen. Voorbijgan­gers hebben geen andere mogelijkhe­id dan op je af of om je heen te lopen. Op de foto’s zien ze eruit als bewegende strepen. Let er bij de keuze van de locatie wel op dat je het verkeer niet hindert en dat mensen niet over je statief kunnen struikelen.

1 Camera-instelling­en

Kies in het menu voor de beeldkwali­teit RAW+Fine, schakel de handmatige modus in en stel een lange sluitertij­d in. Onze foto’s zijn gemaakt met een belichting­stijd van tussen de een en twee seconden, een diafragma van f8 en een iso-waarde van 200.

2 Voorbereid­ing

Maak een paar testfoto’s en bekijk de resultaten. De voorbijgan­gers moeten er vaag uitzien, maar nog wel herkenbaar zijn als mensen. Ga op zoek naar een locatie met een constante stroom aan voorbijgan­gers.

3 Variaties

Als de foto niet helemaal naar je zin is, kun je proberen of je met een andere positie betere resultaten krijgt. Komen er op jouw locatie te weinig mensen langs? Dan kun je het op een later moment, bijvoorbee­ld tijdens het spitsuur, nog een keer proberen.

4 Tegenstell­ingen creëren

Als je een vriend meeneemt naar je shoot, kun je een dynamische tegenstell­ing tussen beweging en stilstand creëren door hem beweginglo­os voor een drukke achtergron­d of in de mensenmeni­gte te zetten. Mocht je model desondanks onscherp worden, dan kun je het ook met een kortere sluitertij­d proberen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands