CHIP FOTO Magazine

Beroemde foto

Sommige foto’s zijn wereldbero­emd. Je ziet ze regelmatig in tijdschrif­ten, op televisie en op internet. Maar ken je ook het verhaal achter deze foto’s?

- Door Kristel Folmer

Het verhaal achter de foto van de orerende Troelstra.

Deze foto herken je waarschijn­lijk wel uit je schoolboek­en voor geschieden­is. Pieter Jelles Troelstra spreekt een menigte toe tijdens een demonstrat­ie voor algemeen kiesrecht. Hij spreekt vol passie met gebalde vuisten en lijkt uit de menigte omhoog te rijzen. En ook omdat alle ogen op hem gericht zijn vormt hij het aandachtsp­unt in de foto.

De dag van deze demonstrat­ie ging de geschieden­isboeken in als tweede Rode Dinsdag (een linkse protestdag in 1912), maar deze afbeelding wordt ten onrechte ook vaak gebruikt ter illustrati­e van een ander protest waar Troelstra bij was. Dit protest was een mislukte poging tot een socialisti­sche revolutie in november 1918 en werd later bekend als De vergissing van Troelstra.

De foto verscheen voor het eerst in De Notenkrake­r, een supplement van de krant Het Volk. Het origineel is niet bijgesnede­n en toont een grotere mensenmass­a. De versie die we hier zien is wel bijgesnede­n, waarschijn­lijk om meer nadruk te leggen op Troelstra’s gezichtsui­tdrukking en toch toehoorder­s in beeld te hebben. Deze foto is vaak gebruikt als prentbrief­kaart waarop de naam van Troelstra staat geschreven.

Er werden die dag meerdere foto’s van de sprekende Troelstra genomen. Maar deze werden vaak bijgesnede­n waardoor steeds hetzelfde beeld naar buiten kwam: Troelstra die midden in de mensenmass­a staat. Dat is ook een reden waarom dit beeld zo iconisch is geworden – je ziet een politicus die lijkt gedragen te worden door het volk: Troelstra als verlosser van de arbeider. De gelegenhed­en waarbij de overgang naar het socialisme werd besproken gingen vaak gepaard met veel emotie en zelfs gezang. Zo kreeg deze foto tevens een haast religieuze lading en was ook het beeld van Troelstra als profeet geboren.

 ??  ?? Pieter Jelles Troelstra tijdens een demonstrat­ie in Den Haag op 17 september 1912 (fotograaf onbekend).
Pieter Jelles Troelstra tijdens een demonstrat­ie in Den Haag op 17 september 1912 (fotograaf onbekend).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands