CHIP FOTO Magazine

Nostalgisc­h portret

-

Creëer de sfeer van vervlogen dagen.

We kennen allemaal de witte stoom van oude locomotiev­en waardoor stations in oude films een heel bijzondere sfeer krijgen. Of de mistmachin­es bij concerten die onze favoriete bands bedekken in dichte wolken.

Een beetje mist kan een alledaagse foto in een nostalgisc­h beeld veranderen dat doet denken aan lang vervlogen tijden. De nauwelijks zichtbare waas produceert een diffuus licht doordat de lichtstral­en door kleine deeltjes stof en water gereflecte­erd worden.

Om in dezelfde sfeer te blijven hebben we een foto van een model in een ouderwetse treinwagon genomen. De ideale omgeving om het portret een mysterieuz­e, nostalgisc­he flair te geven.

1 Statief

Om het juiste standpunt te vinden neem je eerst foto’s uit de hand. Merk je echter dat de beelden toch onscherp worden door de lange sluitertij­den, gebruik dan een statief.

2 Het weer

Geen zon? Geen probleem! Bevestig oranje filterfoli­e aan een flitser en plaats deze buiten voor het raam. Van daaruit kan hij zorgen voor de lange, harde schaduw die je voor het neveleffec­t nodig hebt.

3 Achtergron­d

Het vinden van een geschikte locatie is het halve werk. Hoe meer nostalgisc­he charme de locatie heeft, hoe authentiek­er de mist overkomt. Het gerestaure­erde treincompa­rtiment uit de jaren vijftig is een ideale plek.

4 Rekwisiete­n

Wanneer je de perfecte ambiance hebt gevonden besteed je aandacht aan de kleine dingen. Geschikte rekwisiete­n kunnen de flair verbeteren. We hebben de lampen in het compartime­nt opvallende­r neergezet.

5 Passende kleding

Als je de moeite hebt genomen een speciale locatie te vinden en deze uit te rusten met geschikte rekwisiete­n, dan moet je je model niet in jeans en T-shirt fotografer­en. Zoek naar kleding die past bij het lang vervlogen tijdperk.

6 Het neveleffec­t

We hebben een dosis nevelspray gebruikt om de locatie een nostalgisc­he sfeer te geven. Als je de nevel royaal voor de ramen spuit krijg je de lichtbunde­ls zichtbaar op de foto.

7 Posities uitprobere­n

Bij het positioner­en van het model is wat creativite­it vereist. Bij het raam valt het licht door de mist en hierdoor krijg je op een natuurlijk­e manier lijnen in beeld. Ook de mogelijkhe­id om een opname van opzij te nemen biedt zich aan. Wij vonden de zittende positie het best. Zo komt de nostalgisc­he sfeer van de wagon goed tot zijn recht.

8 De belichting

Om een kleine scherptedi­epte te krijgen kozen we voor een groot diafragma. In dit geval was het belangrijk om de sluitertij­d aan te passen zodat de omgeving licht onderbelic­ht was Op deze manier kunnen de lichtbunde­ls die door de ramen vallen de kleine stofjes in de waas oplichten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands