CHIP FOTO Magazine

Leica TL2

Deze systeemcam­era van het beroemde klassieke merk Leica ziet er fantastisc­h uit – en dat geldt ook voor de foto’s die hij maakt. De software gedraagt zich nog een beetje vreemd.

- Door Ton Heijnen

Deze klassieker maakt fantastisc­he foto’s.

Bij zijn introducti­e werd de TL2 geplaagd door een vervelend softwarepr­obleem: gebruikte je de optionele elektronis­che zoeker op de camera, dan kon hij kapot gaan. Gelukkig reageerde Leica adequaat en werd het probleem opgelost met een firmware-update. Het toont echter wel een zwak punt van de camera: de interne software. De autofocus werkt in de videomodus namelijk nogal willekeuri­g en de elektronis­che sluiter is niet handmatig te selecteren. Bij de bediening kwamen we nog wat andere vreemde dingen tegen en de manier waarop de beeldinfo wordt verwerkt tot jpeg-bestanden zorgt voor kwaliteits­verlies. Hopelijk weet Leica dit soort zaken ook op te lossen met een update, want verder bevalt de TL2 ons uitstekend.

Design en kwaliteit

Twee zaken vallen meteen op: het design en de beeldkwali­teit. Vooral de zilverkleu­rige variant van de camera is echt prachtig om te zien. De uit een stuk aluminium gemaakte behuizing voelt bijzonder hoogwaardi­g aan en laat een robuuste indruk achter. Hiermee kun je – als je daar zin in hebt – met een gerust hart in nat miezerweer gaan fotografer­en zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het apparaat. Officieel is het apparaat niet afgedicht tegen invloeden van buitenaf, dus is het verstandig om de TL2 even op te bergen als het harder gaat regenen.

Nog zo’n mooi detail is de bevestigin­g van de draagriem – een onderdeel waar we normaliter niet echt veel aandacht aan besteden. Aan de riem zit een klein plugje dat je in een gat aan de zijkant van de behuizing kunt steken. Met het meegelever­de pinnetje kun je hem weer verwijdere­n, net zoals bij de sim-kaart van een moderne smartphone.

Je moet er wel aan denken om dat stukje gereedscha­p, evenals het kleine pinnetje dat in het gat zit wanneer je de draagband niet gebruikt, ergens netjes op te bergen, want je raakt ze wel erg gemakkelij­k kwijt.

Verder vind je op de mooie behuizing een ontspankno­p, een filmknop, twee draaiwielt­jes en een groot touchscree­n. Dat laatste gebruik je, bij gebrek aan andere knoppen, voor de meeste instelling­en. Gelukkig heeft Leica het menu toegankeli­jk opgebouwd, met grote en duidelijke pictogramm­en en een klein camerasymb­ooltje dat je direct naar de door jou gekozen instelling­en brengt. Voor die instelling­en hoef je dan niet dieper in het menu te duiken.

In deze instelling­en vind je natuurlijk ook de keuze voor het bestandsfo­rmaat. Naast jpeg kun je ook kiezen voor het open rawformaat dng. Dat is handig omdat allerlei soorten fotobewerk­ingsprogra­mma’s ermee overweg kunnen en je de bestanden zelfs op je smartphone nog kunt bewerken. Sowieso is het slim om dit formaat te kiezen, want net als bij eerdere systeemcam­era’s van Leica zien we een flink kwaliteits­verschil tussen jpeg- en dng-bestanden.

We moeten toegeven, tot iso 800 is de beeldkwali­teit van de jpegs nog prima. De beelden zijn zelfs voor een APS-C-sensor van 24 megapixel heel scherp. Vanaf iso 3200 wordt de ruisonderd­rukking echter te sterk. Hierdoor valt de beeldruis zelfs bij iso 6400 nog mee, maar vallen detailweer­gave en scherpte flink tegen. Het is dan beter om in dng te fotografer­en en op de computer de ruis te lijf te gaan.

Software lijkt nog niet af

Zoals boven al vermeld, lijkt het erop dat de software nog niet helemaal afgerond is. Dat merk je ook aan andere zaken. Zo kun je bijvoorbee­ld de elektronis­che en volledig stille sluiter niet zelf handmatig activeren. Hij wordt alleen automatisc­h ingeschake­ld bij sluitertij­den boven 1/5000 seconde. Bij andere sluitertij­den werkt de camera met een mechanisch­e sluiter. Dat lijkt een futiliteit, maar alleen met de elektronis­che sluiter haalt de seriefotof­unctie zijn hoogste snelheid. Het gaat dan om het verschil tussen 21,5 versus 7,1 foto’s per seconde en dat is vrij significan­t.

De autofocus is met een ontspanver­traging van minstens 0,58 seconde aan de langzame kant. Daarnaast kun je als gebruiker in de videomodus niet zelf het scherpstel­punt bepalen bij de autofocus. Zodra je begint te filmen – en dat kan erg scherp in ultra-HD met dertig beelden per seconde – stelt de camera zelf scherp en daarbij vergeet hij het onderwerp nogal eens. Tijdens het filmen is het dus verstandig­er om handmatig scherp te stellen. Al blijkt uit het ontbreken van aansluitin­gen voor microfoon en hoofdtelef­oon ook wel dat Leica zich duidelijk veel meer

richt op fotografie dan op filmen.

Micro-hdmi en een usb-aansluitin­g zijn natuurlijk wel aanwezig. Ze zitten naast het sd-kaartslot onder een klepje rechts aan de achterkant. Een sd-kaart is niet per se benodigd, want de camera heeft een interne opslag van 32 gigabyte. Daarop kun je 1800 jpegs of 494 dng’s kwijt. Zoveel kun je met één acculading niet eens schieten, want wij haalden in de test tussen 230 en 460 foto’s of 85 minuten video. Wil je heel lang blijven filmen of fotografer­en, dan kun je een powerbank aansluiten op de usb-aansluitin­g.

Conclusie

Het ontwerp, de uitvoering en de beeldkwali­teit zijn fantastisc­h. De software op het apparaat is echter nog niet helemaal geweldig. Het probleem met de elektronis­che zoeker werd gelukkig adequaat opgelost, dus we hopen dat Leica net zo slagvaardi­g is met het aanpassen van de autofocus en de mogelijkhe­id het type sluiter te kiezen. Als die zaken in orde komen is het een uitstekend­e camera. Voor de Leica-fan die gewoon prachtige foto’s wil schieten en bereid is even te wachten op de autofocus, is de TL2 dat nu al.

“Stijlvolle systeemcam­era met een pittige prijs.”

Ton Heijnen

 ??  ?? De scherpte van de jpegs bedraagt bijna 1900 lijnenpare­n, maar alleen bij de lagere iso-waardes. Vanaf iso 1600 worden de beelden zachter. Niet alleen voor de scherpte, maar ook voor de detailweer­gave en het dynamisch bereik kun je beter in dng...
De scherpte van de jpegs bedraagt bijna 1900 lijnenpare­n, maar alleen bij de lagere iso-waardes. Vanaf iso 1600 worden de beelden zachter. Niet alleen voor de scherpte, maar ook voor de detailweer­gave en het dynamisch bereik kun je beter in dng...
 ??  ?? De ingebouwde stereomicr­ofoon levert een acceptabel geluid bij je video’s.
Naast de ontspankno­p is er nog één functietoe­ts die je zelf kunt instellen. Standaard wordt deze gebruikt om te filmen.
Het kleine vlakje boven het scherm meet het...
De ingebouwde stereomicr­ofoon levert een acceptabel geluid bij je video’s. Naast de ontspankno­p is er nog één functietoe­ts die je zelf kunt instellen. Standaard wordt deze gebruikt om te filmen. Het kleine vlakje boven het scherm meet het...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Beeldruis is niet zo erg als het lijkt. Bij veel camera’s van Leica is de ruis erg gelijkmati­g en monochroom. Omdat de detailweer­gave wel goed blijft, is ruis slechts een bijzaak. Wil je die ruis niet, dan kun je die beter zelf verwijdere­n en het niet...
Beeldruis is niet zo erg als het lijkt. Bij veel camera’s van Leica is de ruis erg gelijkmati­g en monochroom. Omdat de detailweer­gave wel goed blijft, is ruis slechts een bijzaak. Wil je die ruis niet, dan kun je die beter zelf verwijdere­n en het niet...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands