CHIP FOTO Magazine

Tamron SP 70-200mm F2.8

Tamron geeft zijn objectief met waarschijn­lijk het populairst­e zoombereik een complete makeover. Het krijgt een nieuw ontwerp en vernieuwde techniek.

- Door Ton Heijnen

Een complete make-over.

Bij de ontwikkeli­ng van nieuwe objectieve­n is Tamron al een tijdje bezig om de oudere EX-serie te vervangen door nieuwe modellen. Inmiddels was de klassieke telezoom van 70-200 millimeter aan de beurt. Deze combinatie van brandpunts­afstanden is erg populair. Of je nou sportfotog­raaf bent, dieren op de foto wilt zetten, op reis gaat of portretten wilt maken, voor al deze discipline­s is dit bereik geschikt. Daar zorgen ook de hoge lichtsterk­te van f2,8 en de snelle autofocusm­otor voor.

De nieuwe 70-200 G2 is in matzwart uitgevoerd. Net als de andere modellen uit de SP-serie voelt hij degelijk aan en ligt hij stevig in de hand. De zoom- en focusringe­n zijn goed bereikbaar en dat geldt ook voor de schakelaar­s voor de beeldstabi­lisator en de focus-instelling­en. Met deze knoppen aan de zijkant kun je niet alleen overschake­len naar handmatig scherpstel­len, maar ook het scherpstel­gebied beperken tot een gebied van drie meter tot oneindig. De statiefgon­del is aangenaam compact, maar houdt de lens prima stabiel. We hebben maar één opmerking over de bediening en dat betreft de zoomring. Het draaiberei­k is lekker kort, maar vooral aan 70mm-kant gaat hij ietwat zwaar.

Overtuigen­de prestaties

In de praktijkte­st liet de Tamron erg goede resultaten zien op alle gebieden. De snelheid is hoog genoeg om ook een snelle sporter scherp op de foto te zetten en dieren heel goed in focus te houden. Dat werkt niet alleen in de continue modus, maar ook met enkelbeeld-AF. Opvallend is dat de autofocus van het objectief bij langere brandpunts­afstanden iets sneller wordt. Volledig inge- zoomd duurt scherpstel­len maar 0,32 seconden. Ook bij weinig licht blijven de snelheid en de precisie van het systeem erg goed. Zelfs fel tegenlicht brengt het systeem nauwelijks in de war.

Wat resolutie betreft laat de Tamron erg heldere en scherpe structuren zien bij iedere brandpunts­afstand. Kleine druppels bij watersport­ers of fijne details in portretten – het midden van het beeld is altijd goed scherp, ook bij volledig open diafragma. In de hoeken loopt de scherpte iets terug, zo bleek in ons testlab. In de praktijk speelt dat een veel minder grote rol.

Ook als het gaat om beeldfoute­n, slaat de Tamron SP 70-200 een goed figuur. Chromatisc­he aberraties zijn nauwelijks te zien en dat geldt voor het gehele zoombereik. We hebben in het lab vertekenin­g kunnen waarnemen over het hele bereik, maar die blijft altijd op een aanvaardba­ar laag niveau. Vignetteri­ng is wel duidelijk te zien bij open diafragma, maar verdwijnt al snel bij diafragmer­en.

Het valt ons op dat de beeldstabi­lisator ontzettend effectief werkt. Tamron beweert dat je tot wel vijf stops langer uit de hand kunt fotografer­en. In onze test blijkt al snel dat die bewering niet alleen marketingp­raat is. Bij 200 millimeter konden we met een

rustige hand nog scherpe foto’s maken met een sluitertij­d van 1⁄5 seconde. Dat is een uitstekend­e prestatie.

Prima totaalpakk­et

Naast de optische kenmerken biedt het nieuwe model van Tamron ook andere belangrijk­e verbeterin­gen. Zo is de kortste scherpste l afstand slechts 1,3 meter en kun je kleine details dus groter inbeeld brengen. De negen diafragma lamellen zorgen voor een mooie zachte bokeh, wat vooral van pas komt bij portretfot­o’s.

De metalen behuizing van het objectief heeft afdichting­en tegen stof en spatwater, dus je kunt het prima gebruiken tijdens minder fijn weer.

Het voorste lenselemen­t heeft daarbij een fluor-coating gekregen die volgens Tamron water- en vetafstote­nd is. Hierdoor moet je hem makkelijke­r kunnen schoonmake­n. Het objectief is leverbaar met een lensvattin­g voor Canon en Nikon. Het kan overweg met de fullframe spiegelref­lexen en de APS-C-modellen van beide merken.

Conclusie

De Tamron SP 70-200mm F2.8 Di VC USD G2 is mooi afgewerkt en ook de prettige bediening en vooral zijn uitstekend­e prestaties weten ons te overtuigen. Het enige minpuntje is de vignetteri­ng. De snelheid en de detailweer­gave van de foto’s zijn wel van hoog niveau. De afdichting tegen de elementen maakt het geheel af.

“Een erg goed alternatie­f voor de beduidend duurdere modellen van Canon en Nikon zelf.”

Ton Heijnen

 ??  ?? Voor fotografie in de dierentuin is het zoombereik van 70-200 millimeter een uitstekend­e keuze. Door de kortste scherpstel­afstand van slechts één meter kun je mooie detailopna­men maken met een zachte bokeh.
Voor fotografie in de dierentuin is het zoombereik van 70-200 millimeter een uitstekend­e keuze. Door de kortste scherpstel­afstand van slechts één meter kun je mooie detailopna­men maken met een zachte bokeh.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Tamron is een trouwe reisgenoot. Niet alleen voor details, maar ook voor mooie uitzichten is hij uitstekend geschikt.
De Tamron is een trouwe reisgenoot. Niet alleen voor details, maar ook voor mooie uitzichten is hij uitstekend geschikt.
 ??  ?? Bij open diafragma is de vignetteri­ng goed zichtbaar over het hele zoombereik. De invloed op je foto’s is echter gering. Twee stops diafragmer­en vermindert de vignetteri­ng aanzienlij­k.Langste brandpunts­afstand, open diafragma
Bij open diafragma is de vignetteri­ng goed zichtbaar over het hele zoombereik. De invloed op je foto’s is echter gering. Twee stops diafragmer­en vermindert de vignetteri­ng aanzienlij­k.Langste brandpunts­afstand, open diafragma
 ??  ?? Kortste brandpunts­afstand, open diafragma
Kortste brandpunts­afstand, open diafragma
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands