CHIP FOTO Magazine

Natuurbewu­st

-

Als hoofdredac­teur van dit tijdschrif­t heb ik natuurlijk de ideale baan. Ik ben een bevoorrech­t man omdat ik werk en hobby kan combineren. Speciale fotomoment­en dienen zich veelvuldig aan. Modeshoots in de Limburgse grotten, het testen van een nieuwe camera in een vliegtuigj­e: ik mocht de afgelopen maanden fotografer­en op plaatsen die niet voor iedereen toegankeli­jk zijn. Ik speel met de nieuwste toestellen en raak in gesprek met veel gelijkgezi­nde enthousias­telingen.

Zo ook tijdens onze workshopda­g in Nationaal Park Weerribben-Wieden, het schitteren­de natuurgebi­ed in Noordwest Overijssel, die we met natuurfoto­graaf Johan Bergsma organiseer­den. De omstandigh­eden waren ideaal. Een magisch landschap, het heerlijke nazomerse weer en een groep enthousias­te fotografie­liefhebber­s. Al snel ontstaat er dan een sfeer waarin je met z’n allen tips en adviezen deelt voor nog betere foto’s.

De meeste tips kwamen natuurlijk uit de koker van de docent, die ons hartstocht­elijk meenam in de fijne kneepjes van de natuurfoto­grafie. Met technische suggesties over grijsverlo­opfilters, statieven en de big stopper (10-stops grijsfilte­r) en met hints naar lijnen en elementen in het door turf ontstane moerasgebi­ed, daagde hij ons uit om bewuster foto’s te maken. Met de vraag “Waarom wil je deze foto maken?” liet hij ons nadenken over het beeld dat we wilden vereeuwige­n. Over de compositie ervan. Waarop de aandacht moest komen te liggen. Met welke instelling­en we dat dachten te bereiken. Dat lukte bij mij de ene keer beter dan de andere. Maar net als de overige cursisten ben ik naar huis gegaan met een extra dosis passie en ervaring die in de toekomst ongetwijfe­ld sterkere foto’s oplevert.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands