CHIP FOTO Magazine

De herfst, tijd om te fotografer­en

Eerst schijnt de zon er flink op los, dan steekt er een storm op en plenst de regen in je gezicht – geen jaargetijd­e is zo afwisselen­d als de herfst. Als je je goed voorbereid­t, maak je nu fantastisc­he foto’s.

-

Er is haast geen onderwerp zo veelvuldig bezongen, beschreven en uitgebeeld als de herfst. Dat komt doordat dit jaargetijd­e zoveel aanknoping­spunten en perspectie­ven te bieden heeft: je hebt niet alleen de bonte kleuren van de bladeren, maar het is ook de tijd van oogsten, en dat is in de traditie van veel culturen een belangrijk moment: het moment waarop de voor de winter zo nodige voedselvoo­rraad aangelegd kan worden. Pompoenen, tarwe en andere eetbare gewassen die van het land komen zijn dan ook heel herkenbare herfstsymb­olen.

Een heel belangrijk kenmerk van het gouden jaargetijd­e zijn de enorme weersomsla­gen die kunnen plaatsvind­en. Die zijn voor fotografen zowel een uitdaging als een zegen. Terwijl je op zoek bent naar het perfecte standpunt voor een sfeervolle zonsonderg­ang, doemen opeens donkere wolken op die voor je het weet een plensbui op je camera gaan gieten. Die wolken kunnen een mooie foto opleveren, maar voor je uitrusting is het niet zo handig als je wordt overvallen door een plotseling­e regenbui.

We laten op de volgende pagina’s niet alleen zien wat typische herfstonde­rwerpen zijn, maar we gaan ook in op geschikte onderwerpe­n bij verschille­nde weerstypen en op verschille­nde momenten van de dag, zodat je als fotograaf geen moment voorbij hoeft te laten gaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands