CHIP FOTO Magazine

De belichting meten

Zo krijg je bij het flitsen het juiste diafragma.

-

Als je gaat flitsen bij het fotografer­en, stel je gewoonlijk eerst de sluitertij­d in op de flitssynch­ronisatiet­ijd en kies je de laagste iso-waarde (meestal 100). Daarna kun je gaan variëren.

Uitprobere­n: Als je geen externe belichting­smeter hebt, moet je nu eerst een testfoto maken met een gemiddeld diafragma, bijvoorbee­ld f8. Als de foto te donker is, kies je een groter diafragma (lagere waarde) of verhoog je de flitssterk­te. Is de foto te licht, dan doe je het tegenoverg­estelde. Reken erop dat het even kan duren voordat je het gewenste resultaat hebt.

Belichting meten: Met een externe belichting­smeter gaat het makkelijke­r. Houd de meter recht voor het onderwerp en laat de flitser afgaan. Het apparaat meet het licht dat op het onderwerp valt en geeft dan aan welk diafragma je moet instellen. Stemt dat diafragma niet overeen met je wensen (bijvoorbee­ld omdat je een kleinere scherptedi­epte wilt), dan moet je de flitssterk­te veranderen. Zo krijg je een snel en precies advies over de beste instelling­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands