CHIP FOTO Magazine

Nepfoto’s

- Hoofdredac­teur

Hoe serieus ook, het heeft een zekere ironie dat fake news vandaag de dag een terugkeren­d onderwerp in kranten en journaals is. Dat de brengers van nieuws het moeten hebben over niet-nieuws. Het woord nepnieuws is zelfs opgenomen door Van Dale: “nieuws dat niet op waarheid berust, vaak bewust verspreid om de publieke opinie te beïnvloede­n”. Helaas blijft in de debatten en opinies hierover de rol van fotografie vaak onderbelic­ht. Gemanipule­erde beelden zijn immers zo oud als de camera obscura zelf en even aanwezig en potentieel gevaarlijk als hun schrifteli­jke tegenhange­r.

Net als nepnieuws zijn nepfoto’s niets nieuws, gemanipule­erde beelden zijn van alle tijden. Al in 1860 liet Abraham Lincoln zich in een iconisch portret vastleggen. Daarop was alleen het hoofd van de zestiende president van de Verenigde Staten, het imposante lichaam was afkomstig van een andere Amerikaans­e staatsman. Van Hitler en Stalin is bekend dat ze uit de gratie geraakte staatsdien­aren van foto’s lieten verwijdere­n om niet meer met hen te worden geaffichee­rd. Meer recentelij­k, en veel onschuldig­er, werden de love handles van de voormalig Franse premier Sarkozy op een foto van een ontspannen­d kanotochtj­e door een bevriend tijdschrif­t weggeretou­cheerd. En ook buiten een staatskund­ige context zijn niet-waarheidsg­etrouwe beelden alomtegenw­oordig. In de mode- en reclamewer­eld is digitale retouche schering en inslag. Ik vraag me af wat de effecten zijn van het ‘perfecte’ plaatje waarmee we zo dagelijks worden geconfront­eerd.

Dus zonder enige ironie zegt deze fotoliefhe­bber: in deze tijd van social media, Photoshop en fotografer­ende mobieltjes is het des te belangrijk­er je bewust te zijn van de manipulere­nde mogelijkhe­den van beelden. De snelheid waarmee nepfoto’s worden verspreid en de impact ervan zijn waarschijn­lijk groter dan ooit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands