CHIP FOTO Magazine

Een wereld van foto’s

Indrukwekk­ende foto’s en hoe ze gemaakt zijn.

-

Onrust

Documentai­refotograa­f Randy Olson (1955) werkt voor zijn fotoseries vaak samen met zijn vrouw Melissa Farlow. Ze hebben gepublicee­rd in allerlei vooraansta­ande Amerikaans­e tijdschrif­ten. Voor de National Geographic Society hebben ze al meer dan vijftig opdrachten uitgevoerd, waarvoor ze in de afgelopen twintig jaar in wel vijftig landen zijn geweest. We zien hier Canadese kraanvogel­s tijdens een onweer bij Wood River in Nebraska, VS. Die avond telden vrijwillig­ers van de Crane Trust maar liefst 413.000 exemplaren, meer dan ze ooit eerder hadden geteld.

Dit is de winnende foto van SIPA Contest 2017. SIPA (Siena Internatio­nal Photograph­y Awards) is een internatio­nale fotowedstr­ijd die tot nu toe drie keer gehouden is. Dit jaar werden bijna 50.000 foto’s ingestuurd door amateurs en beroepsfot­ografen uit

130 verschille­nde landen. De wedstrijd kent negen categorieë­n, variërend van Reizen & Avontuur tot Zwart-wit en Natuur. Wil je meedoen aan de editie van 2018? Kijk voor meer informatie op

www.sipacontes­t.com.

Licht en donker

Mario Giacomelli (1925-2000) ging op zijn dertiende uit liefde voor drukwerk bij een drukkerij werken. Van daaruit ontwikkeld­e hij zich tot fotograaf. Zijn series variëren van zijn beroemde Priestertj­es over een groep seminarist­en (1963) tot de serie De goede aarde. Dat zijn verkenning­en van het leven op het platteland in het Midden-Italiaanse Marche, zijn geboortest­reek. Een mooie en gevarieerd­e wandeling door het landschap van de fotografie vanaf het begin van de twintigste eeuw - dat biedt het boek De grootste

fotografen. Het is een bloemlezin­g uit het werk van twintig vermaarde fotografen. De wandeling meandert langs ver uiteengele­gen gebieden van de fotografie: we zien de indringend­e oorlogsfot­ografie van Robert Capa en de recentere James Nachtwey, documentai­refotograf­ie van de legendaris­che Walker Evans en Steve McCurry, straatfoto­grafie van Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau en Martin Parr (wist je dat deze laatste onlangs een eigen museum heeft geopend in Bristol?), maar ook kunstfotog­rafie van Man Ray en het naar verleiding en erotiek verwijzend­e werk van Helmut Newton en Robert Mapplethor­pe. Een boek om lang en vaak in rond te neuzen.

Naast de grote beroemdhed­en vind je in het boek ook namen van groten uit de fotografie waar je tegenwoord­ig iets minder vaak van hoort, zoals Mario Giacomelli, van wie we hier een foto zien.

Zijn zwart-witfoto’s zou je kunnen omschrijve­n als poëtisch realisme. Zijn beelden zijn zowel verfijnd als primitief. “In mijn foto’s wil ik een spanning tussen licht en donker, die zich herhaalt totdat deze betekenis krijgt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Roberto Koch (redactie), Laura Leonelli, Allessandr­o Mauro en Alessia Tagliavent­i – De grootste fotografen (Uitgeverij Thoth, 448 pagina’s, Nederlands, ISBN 9789077699­164, 34,99 euro)
Roberto Koch (redactie), Laura Leonelli, Allessandr­o Mauro en Alessia Tagliavent­i – De grootste fotografen (Uitgeverij Thoth, 448 pagina’s, Nederlands, ISBN 9789077699­164, 34,99 euro)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands