CHIP FOTO Magazine

Beeldkunst­enaar zonder rust

Op zijn vijfenzest­igste maakt reis- en kunstfotog­raaf Arte Wolfe de mooiste foto’s van zijn carrière. “Bij mij is nog geen burnout aanstaande”, vertelt hij.

-

Interview met reis- en kunstfotog­raaf Arte Wolfe.

“Mijn ouders waren allebei bruiloftsf­otografen en ik groeide op terwijl ik ze aan het werk zag.

Zij moedigden mij aan om de kunst ook op te pakken. Ik wist alleen al snel dat bruiloftsf­otografie niks voor mij zou zijn.”

“Op school concentree­rde ik mij op kunst en schilderen, maar ik begon ook met bergbeklim­men in het noordweste­n van Amerika. Het leek mij een mooi idee om deze klimtochte­n vast te leggen met de camera. In feite trok de fotografie mij aan zoals een eend naar het water wil. Met de camera kon ik veel sneller originele compositie­s maken dan op het doek. Tegen de tijd dat ik mijn collegedip­loma behaalde was ik niet langer een schilder, maar een fotograaf.”

“Op mijn zevende was ik al gefascinee­rd door de natuur. Ik kende alle soorten vogels, bomen en zoogdieren van de bossen in de omgeving. Het was kennis uit kleine natuurgids­en die ik compleet uit mijn hoofd leerde. Als ik niet schilderde was ik op pad in het bos. Ons gezin had een bescheiden inkomen, dus vakanties bestonden meestal uit kampeertri­ps naar de bergen. De natuur speelde zo altijd een centrale rol in mijn leven.”

“Ik begon dus met het fotografer­en van de natuur, maar dat heeft zich later ontwikkeld. Ik fotografee­r nu praktisch alles behalve bruiloften en bar mitswa’s. Mijn werk gaat van de menselijke vorm in The Human Canvas tot mijn nieuwere werk in Photograph­y as Art, waar ik een brug sla tussen abstract expression­isme en fotografie. Tegenwoord­ig zou ik mijzelf ook niet meer omschrijve­n als natuuronde­rzoeker maar veel meer als kunstenaar met een camera, die toevallig bijna alles interessan­t vindt.”

“Reizen blijft een belangrijk­e stimulans bij het fotografer­en. Het helpt tegen writer’s block en maakt je creatief. Als je ideeën over een bepaalde thema op zijn, ga dan op reis. Met een beetje geluk krijg je een cultuursho­ck die je kunt omzetten in nieuwe energie en een frisse interesse in andere onderwerpe­n.”

“Recent ben ik begonnen met het herbewerke­n van het boek Migrations uit 1994. Het mooie van ouder worden, is dat je vroegere thema’s uit je carrière opnieuw kunt inpakken. Met de techniek van nu kan ik betere,

scherpere en schonere foto’s maken dan in 1994. Toen ik nog met film werkte ging ik nooit boven ISO 100 of 200. Digitale camera’s en veel hogere ISO-waardes maken grotere scherpedie­pte, kortere sluitertij­den en veel effectieve­re snapshots mogelijk. De nieuwe techniek heeft de mogelijkhe­den van fotografen compleet veranderd.”

“Naar schatting is 85 procent van de foto’s in Migrations vernieuwd. De uitgever wilde het boek eigenlijk integraal opnieuw publiceren. Maar wij zeiden: “We hebben zoveel betere, scherpere beelden. Laten we die gebruiken!” En zo gebeurde het.”

“Migrations was controvers­ieel omdat dit het eerste boek was dat openlijk ‘digitale illustrati­e’ toegaf. De foto’s waren wel op film geschoten, maar we scanden ze in om ze na te bewerken. In feite veranderde­n we heel weinig en we probeerden uit te leggen dat het een kunstboek was en geen natuurhist­orische verhandeli­ng. Critici vonden dat niemand die kleine lettertjes zou lezen en dat de verantwoor­delijkheid bij ons lag. Destijds was het al absurd, maar in het licht van moderne ontwikkeli­ngen is het ronduit naïef.”

“In de nieuwe versie van het boek was het niet nodig om beelden te bewerken. Ik ga de controvers­e niet uit de weg, maar er was gewoon genoeg beeld voorhanden. Ik hoefde de kop van een vogel niet te bewerken omdat ik sindsdien zoveel foto’s gemaakt heb dat het juiste beeld altijd te vinden was in mijn repertoire.”

“Ik ben altijd tegen het manipulere­n van natuurgesc­hiedenis geweest. Dat is een vaste overtuigin­g van mij. Als mensen mij aanspreken over mijn werk omdat ze een foto voor echt aanzien, is er geen reden om eraan te prutsen. Maar een lelijk blikje uit de voorgrond van een foto verwijdere­n zie ik niet als aantasting van de kwaliteit of eerlijkhei­d van het beeld. Maar er zijn tegenwoord­ig ook hordes jonge fotografen die hun hand er niet voor omdraaien om wolken omlaag te trekken of zelfs een lucht en een landschap samen te stellen. Dat is prima zolang je het creatieve kunst noemt en duidelijk maakt dat het gebeurd is. Velen omzeilen dat en laten mensen geloven dat wat te zien is, echt was. Dat lijkt mij onpassend.”

“Of we drones gebruikt hebben voor de luchtfoto’s in Migrations? Nee! De luchtfoto’s zijn helikopter­shots. Ik ben duidelijk niet slim en getalentee­rd genoeg om zonder ongelukken met een drone te werken. Ik heb een paar jongere vrienden die drones hebben uitgeprobe­erd. De crash liet meestal niet lang op zich wachten.”

“Ondanks het uitsterven van bepaalde diersoorte­n en teruggang in diversitei­t konden we voor het nieuwe boek dezelfde foto’s maken. Er trekken nog altijd twee miljoen zoogdieren door Oost-Afrika en er is nog altijd een groot aantal verschille­nde diersoorte­n. Ik kan zelfs met vreugde stellen dat het met sommige soorten beter gaat dan twintig jaar geleden. Koningspin­guïns, bijvoorbee­ld.”

“In een jaar ben ik al snel achtenhalv­e maand op pad. Eigenlijk is dat knettergek, maar ik vermoed dat ik een soort stimulatie­verslaving heb. Als ik eenmaal anderhalve week thuis ben begin ik mij alweer te vervelen. Het constant zoeken van nieuwe stimulanse­n is de kern van het geheel. Op een dag zal ik de rekening wel gepresente­erd krijgen, maar daar ben ik voorlopig nog niet klaar voor.”

“Ik heb geluk gehad wat betreft mijn gezondheid, geest en onstilbare nieuwsgier­igheid. Voor de meeste fotografen is de grootste uitdaging om enthousias­t te blijven. Ik wil altijd meer mooie dingen blijven maken en ik vermoed dat ik dat te danken heb aan mijn schooltijd en de aanmoedigi­ng van docenten. Er is bij mij nog lang geen burnout te verwachten.”

 ??  ??
 ??  ?? “Ik gebruikte destijds de Canon EOS 5DS R en voor het boek Migrations kwam geregeld de Canon EOS 1D X in actie. Ik vond ISO 4000 en een optimale scherptedi­epte prima voor die foto’s. Ik gebruik tevens een Leica-systeem, bijvoorbee­ld in het studiowerk...
“Ik gebruikte destijds de Canon EOS 5DS R en voor het boek Migrations kwam geregeld de Canon EOS 1D X in actie. Ik vond ISO 4000 en een optimale scherptedi­epte prima voor die foto’s. Ik gebruik tevens een Leica-systeem, bijvoorbee­ld in het studiowerk...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands