CHIP FOTO Magazine

Column

-

Fotografer­en in de dierentuin.

Soms gaat dat gewoon zo. Je gaat op pad met het idee om eens lekker creatief te gaan doen in de dierentuin. Het valt sowieso al niet mee om echt mooie foto’s in een dierentuin te maken, want je kan niet even aan de andere kant van het dier gaan staan voor beter licht. Bovendien is de achtergron­d vaak niet mooi en zitten de hekken je danig in de weg. Je bent dus afhankelij­k van een grote dosis geluk en wat denkwerk. Het voordeel is wel dat de dieren er zijn.

Met dat in het achterhoof­d gingen we naar Ouwehands dierenpark in Rhenen. De dieren waren er inderdaad en het was een bewolkte dag – de juiste (licht)omstandigh­eden voor dit soort fotografie.

Vol goede moed werden de kaartjes en plattegron­d gekocht. En hoewel de dieren er waren, ontbrak de inspiratie. Soms gebeurt dat en een andere keer zie je ineens alle compositie­s die je eerder gemist had. Maar geen dier leek die dag er een beetje leuk bij te staan. Geen enkele foto werd bijzonder of de moeite waard. De verveling sloeg halverwege de dag al toe.

Dan is een pauze nemen vaak het beste wat je doen kan, dus een lange en gezellige lunch is altijd goed. Na de lunch kwam er iets van inspiratie bij het zien van sneeuwklok­jes, maar toch bleef dat knagen. Dit is wel een dierentuin. Er is niks mis mee om hier leuke foto’s van sneeuwklok­jes te maken, maar één dierenfoto die de moeite waard is … dat moet toch wel lukken?

Dus liepen we weer langs de prairiehon­djes, weer langs de leeuwen, zagen we nog een eendje wat leuk badderen en toen vielen de fraaie reflecties in het water op. Het bewolkte grauwe weer en de kale bomen van de winter zorgden voor prachtige, zachte reflecties. Met de gevonden inspiratie kwam gelijk ook weer de motivatie! Dit was de moeite waard. Het water en de reflecties fascineerd­en. In het bassin van het deel van de dierentuin dat het wad heet zwemmen een aantal zeehonden. Het weer was inmiddels grauw en somber, maar de reflecties waren nog steeds erg mooi. Een aantal zeehonden zwom niet op de meest ideale plek, maar met een beetje volharding en geduld was een van de zeehonden zo vriendelij­k om in een prachtige reflectie te zwemmen.

Met een heldere belichting, in dit geval een vrij hoge ISO, is gekozen om een fris aandoend beeld te maken. Alsof de foto een tekening is.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands