CHIP FOTO Magazine

Verrassend­e onderwerpe­n

Probeer een van onze foto-ideeën en breid je eigen fotografie­stijl verder uit.

-

Probeer een van onze foto-ideeën en breid je eigen fotografie­repertoire verder uit.

Architectu­ur

Het is de kunst om een heel normaal gebouw op een bijzondere manier vast te leggen. Hoe je dat doet, vertelt Peter Stewart, een fine art-fotograaf uit Australië (www.peterstewa­rtphotogra­phy.com).

Peter is gefascinee­rd door vormen en symmetrieë­n. “Ik houd ervan om architectu­ur op een nieuwe, bijzondere manier te fotografer­en”, zegt hij. In zijn portfolio zitten foto’s van historisch­e gebouwen en uitzichten op moderne metropolen. Maar ook alledaagse gebouwen, zoals hier een huurwoning­encomplex in Tseung Kwan O, iets buiten Hongkong. De foto is ‘s nachts gemaakt, toen praktisch alle bewoners thuis waren. Daarom zijn de ramen van de trappenhui­zen en veel appartemen­ten fel verlicht, wat de foto nog interessan­ter maakt.

Stewart maakte deze foto met zijn Nikon D810 en een lichtsterk 14 millimeter-objectief. “De camera stond op een statief, zodat ik de compositie en het lijnenspel rustig kon plannen”, herinnert hij zich. Hij koos ISO 64 voor de beste beeldkwali­teit en een diafragma van f/11 voor voldoende scherptedi­epte. Om het hele dynamische bereik van de nachtelijk­e hemel tot de verlichte vensters te kunnen vastleggen, maakte hij drie foto’s met belichting­stijden van 3, 20 en 45 seconden. Vervolgens heeft hij ze in Photoshop samengevoe­gd.

Zo ga je te werk:

– Ben niet te snel tevreden: let goed op symmetrie en op

rechte lijnen.

– Maak niet alleen groothoekl­ensfoto’s: soms zijn details indrukwekk­ender en overtuigen­der dan een compleet beeld.

– Plan goed: het is verstandig om de plek al een keer eerder te bezoeken en alvast interessan­te perspectie­ven en onderwerpe­n te ontdekken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands