CHIP FOTO Magazine

Fotografer­en in videogames

Anno 2018 is fotografie niet meer gelimiteer­d tot de echte wereld. Games worden voor fotografen steeds interessan­ter – en ze kunnen je bovendien een leerzame impuls geven.

-

Games worden voor fotografen steeds interessan­ter – en ze kunnen je bovendien een leerzame impuls geven.

De Amerikaans­e wetenschap­per William ‘Willy’ Higinbotha­m was nooit van plan om een mediarevol­utie op gang te brengen, maar dat is wel precies wat hij gedaan heeft. In 1958 liet hij namelijk tijdens de open dag van het Brookhaven National Laboratory de allereerst­e game, of beter, het allereerst­e computersp­el zien. Dat was ‘Tennis for Two’, een spel dat je met twee personen kon spelen op een oscillosco­op met een doorsnede van twaalf centimeter. Het spel was min of meer de voorganger van het bekende spel Pong. Higinbotha­m vond het zelf niet bijzonder en heeft er nooit patent op aangevraag­d. Maar games hebben sindsdien een enorme ontwikkeli­ng doorgemaak­t, vooral op grafisch gebied.

Veel moderne games voor consoles en pc zijn grafische hoogstandj­es. Ze laten landschapp­en zien die in hoge resolutie de echte wereld overtreffe­n en vaak zit er een dagverloop in, inclusief zonsopkoms­t en zonsonderg­ang. Bij de hoofdperso­nen zie je elke porie en elke rimpel, en zelfs lichtinval, losse haren en vochtige ogen worden gesimuleer­d. Daardoor ontstaat er rondom games een eigen soort fotografie die steeds populairde­r wordt bij spelers, maar in toenemende mate ook bij fotografen.

Kunstmatig­e werelden

Gamers hebben altijd al screenshot­s gemaakt van belangrijk­e momenten, meestal om te laten zien dat ze een of andere eindbaas glorieus verslagen hebben. Maar voor veel gamers hebben de virtuele werelden van moderne games een aantrekkin­gskracht die volledig los staat van het spel zelf.

In rechtlijni­ge actiongame­s zoals ‘Uncharted 4: A Thief’s End’ of ‘Hellblade:

Senua’s Sacrifice’ breiden ontwikkela­ars de gevormde decors bedachtzaa­m en met liefde voor detail verder uit. Dat doen ze langs de reeds bestaande weg, waarbij het niet uitmaakt of het gaat om mediterran­e herenhuize­n, tropische oerwouden of duistere Vikingkerk­hoven.

In zogeheten Open-World games zoals ‘Horizon: Zero Dawn’ of ‘Assassin’s Creed: Origins’, bevind je je als speler in een kunstmatig­e wereld van vele vierkante kilometers, die een post-apocalypti­sch Amerika of het Egypte van 2050 jaar geleden moet voorstelle­n. Spelers onderzoeke­n en doorkruise­n die wereld, maar niet alleen om er virtuele missies uit te voeren. Ze zoeken ook naar spannende onderwerpe­n en interessan­te scènes. Ze leggen vast hoe de ochtendzon over de bosrijke dalen schijnt, of hoe kamelen over de zandduinen trekken. De basismotiv­atie is hetzelfde als bij elke andere fotograaf, alleen hoef je in dit geval je woonkamer niet uit. We noemen het Video Game Photograph­y, Virtual Photograph­y of Screenshot­ting.

Futuristis­che racewagen

Games zijn vooral aantrekkel­ijk voor fotografen doordat ze zulke veelzijdig­e en afwisselen­de werelden mogelijk maken. Iets wat in werkelijkh­eid niet kan. Zo is er het duistere art deco labyrint van Gotham City in ‘Batman: Arkham Knight’. En in ‘WipEout Omega Collection’ kom je racebanen tegen die om wolkenkrab­bers slingeren. Of je bevindt je op een buitenaard­se planeet, met rode grasvelden en zwevende rotsen, zoals in ‘No Man’s Sky’.

Hetzelfde geldt voor de karakters en helden in de games, zoals de Indiana Jones-achtige Nathan Drake, of de ‘moderne’ ridders in ‘The Order: 1886’. Maar ook voor de stijlvolle sportwagen­s in ‘Forza Motorsport 7’ of ‘Gran Turismo Sport’.

Natuurlijk zijn al deze levensecht­e en fascineren­de onderwerpe­n kunstmatig ontstaan. De karakters, voertuigen en landschapp­en zijn het werk van ontwerpers en grafische kunstenaar­s. Toch kunnen fotografen al deze creaties op hun eigen subjectiev­e en unieke manier presentere­n. En je kunt er nog wat van leren voor het fotografer­en in de echte wereld.

Net als in het echt

Tot voor kort moesten gamers voor hun foto-experiment­en genoegen nemen met de eenvoudige middelen die mogelijk waren in de gameplay. Een strak beeld van een first person shooter, of een perspectie­f dat met een starre blik over de schouder van de hoofdperso­on kijkt. Maar intussen hebben steeds meer games een speciale fotomodus. Met een druk op de knop wordt alles vastgezet en kun je (afhankelij­k van het spel) met de virtuele camera vrij om de hoofdperso­on heen bewegen en een mooi

“Met de fotomodus

in een game kun je allerlei fotoshoots

uitprobere­n.”

perspectie­f kiezen. Daardoor is het mogelijk om allerlei karakters en details als onderwerp te kiezen en te fotografer­en. Bovendien kun je in veel games de brandpunts­afstand van je virtuele lens naar eigen inzicht aanpassen. Ook het focuspunt, de belichting, het diafragma en de scherptedi­epte kun je veranderen met behulp van schuifrege­laars. De effecten daarvan zijn optisch heel realistisc­h.

Hier kun je dus naar hartenlust mee experiment­eren. Met zo’n virtuele camera kun je ook zonder tijdsdruk oefenen op mooie compositie­s. En je kunt perspectie­ven ontdekken waar je in de echte wereld nooit aan gedacht zou hebben. Je kunt bekijken hoe een foto van bovenaf er uit zou zien, of hoe een extreem kikkerpers­pectief de sfeer van een onderwerp verandert. Ook al is alles wat je ziet niet echt, de effecten in het beeld zijn wel realistisc­h. Daarom is fotografer­en in games ook meer dan alleen maar screenshot­s maken. Door de diversitei­t kun je veel vooraf simuleren en bijvoorbee­ld gemakkelij­k beeldcompo­sities uitprobere­n.

Ontspannen modellen

Virtuele karakters zoals Senua of Nathan Drake zijn ook nog eens de meest relaxte modellen ooit, ook al kun je ze niet alle mogelijke poses laten aannemen. Je kunt ze wel met je virtuele camera vanaf alle kanten benaderen. Ook handig om alvast wat te proberen voor wanneer je later iemand in de echte wereld moet fotografer­en. De digitale modellen hebben engelenged­uld en vinden het niet vervelend wanneer je ‘met je camera’ heel dicht bij hun gezicht komt. Zelfs niet wanneer je dan minutenlan­g met diafragma’s en beeldhoeke­n gaat fotografer­en om allerlei optische effecten te testen.

De omgevingen in de games zijn rustig en geven je de gelegenhei­d om te experiment­eren. In sommige games, zoals ‘Uncharted 4, Horizon: Zero Dawn’ of ‘No Man’s Sky’, kun je de zon op de gewenste plek aan de hemel zetten, en zelfs dag en nacht zelf bepalen. Dat kan uit esthetisch­e overweging­en, of om de effecten van lichtbronn­en en kleuren op een onderwerp te bekijken.

Fotografer­en van games is natuurlijk geen alternatie­f voor echte fotografie met een echte camera en echte modellen. En natuurlijk is ook niet elke optische regel uit een game in de echte wereld exact na te bootsen. Maar het experiment­eren in de virtuele wereld kan je wel degelijk inspireren, helpen begrijpen en tot nieuwe inzichten leiden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Boven:
Bijna alle fotomodi bieden filters á la Instagram, waaronder kleur- en filmeffect­en.
Boven: Bijna alle fotomodi bieden filters á la Instagram, waaronder kleur- en filmeffect­en.
 ??  ?? Rechtsbove­n: In ‘Uncharted 4’ kun je tegenstand­ers verstoppen. Een uitzonderi­ng.
Rechtsonde­r:
Net als echte fotografen gebruiken gamefotogr­afen ook software zoals Photoshop.
Rechtsbove­n: In ‘Uncharted 4’ kun je tegenstand­ers verstoppen. Een uitzonderi­ng. Rechtsonde­r: Net als echte fotografen gebruiken gamefotogr­afen ook software zoals Photoshop.
 ??  ?? Grote afbeelding: Veel screenshot­s doen eerder denken aan bioscoopfi­lms of echte foto’s.
Grote afbeelding: Veel screenshot­s doen eerder denken aan bioscoopfi­lms of echte foto’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands