CHIP FOTO Magazine

Profession­eel belichten

Gewoon (automatisc­h) scherpstel­len en op de ontspankno­p drukken is een beetje saai. Geef jezelf wat meer uitdaging en stel zelf diafragma, ISO en belichting­stijd in.

-

Geef jezelf wat meer uitdaging en stel zelf diafragma, ISO en belichting­stijd in.

Wanneer je aan een profession­ele fotograaf vraagt welke modus hij het liefst gebruikt, zul je in de meeste gevallen ‘Handmatig’ als antwoord krijgen. Denken ze dat ze het beter kunnen dan de automatisc­he belichting? Of maken ze het zichzelf uit principe graag moeilijk? Nee, daar gaat het niet om. Maar alleen wanneer je diafragma en sluitertij­d zelf bepaalt, heb je echt invloed op de look van je foto. Want ook de beste automatisc­he instelling weet niet of je een atleet in actie nu haarscherp, of juist dynamisch (meetrekken) wilt fotografer­en. Voor beide manieren heb je heel verschille­nde belichting­stijden nodig.

Oefening baart kunst

Modus »M« staat voor veel creatieve speelruimt­e, maar helpt je ook niet om de juiste instelling­en te vinden. Die moet je zelf uitzoeken. Het overzicht op de volgende pagina geeft je richtlijne­n voor verschille­nde onderwerpe­n, die je ook naar eigen inzicht weer kunt veranderen. Neem macro als voorbeeld: veel handboeken raden aan om het diafragma klein te houden, om de toch al geringe scherptedi­epte nog kleiner te maken. Andere macrofotog­rafen houden van het zachte bokeh en het scherptebe­reik van een open diafragma. Probeer verschille­nde instelling­en uit. Fotografer­en in de handmatige modus is niet alleen goed voor de ontwikkeli­ng van je vaardighed­en, maar helpt ook bij het ontwikkele­n van een eigen stijl.

Bij de halfautoma­tische modi bepaal je zelf de sluitertij­d of het diafragma en berekent de camera automatisc­h de instelling die daarbij past. In de handmatige modus gebeurt dat niet. Dus dan moet je weten dat wanneer de helderheid gelijk moet blijven, je het verkleinen van het diafragma moet compensere­n door de belichting­stijd te verlengen. Om te beginnen kun je ook de light-variant van de handmatige modus uitprobere­n en de ISO-waarde op »Auto« zetten. De camera kiest dan automatisc­h een lichtgevoe­ligheid die leidt tot een gemiddelde belichting. Om de hoeveelhei­d beeldruis te beperken, moet je in het menu van de camera wel een maximale waarde voor het bereik van de »Auto«-stand invoeren.

Profession­ele fotografen gebruiken de handmatige modus ook graag vanwege zijn consistent­ie. Dat is ook de reden dat deze modus in studio’s standaard wordt gebruikt, want alleen zo weet je zeker dat alle foto’s van een shoot dezelfde look hebben.

Homogene belichting

Ook in de landschaps­fotografie heeft de handmatige modus een aantal voordelen. Wanneer je bijvoorbee­ld aan de kust met een (half)automatisc­he instelling fotografee­rt, richt de belichting zich steeds op het gekozen bereik van het onderwerp. Stel je scherp op de witte branding, dan verschijnt die gedetaille­erd op de foto, maar zien de rotsen er relatief donker uit. Stel je scherp op de rotsen, dan is de branding juist overbelich­t. In de handmatige modus zul je die helderheid­sverschill­en niet zien en ook nabewerken wordt een stuk makkelijke­r: kleur- en helderheid­scontouren kunnen op alle foto’s tegelijk worden toegepast, samengevoe­gde panoramafo­to’s hebben geen verschille­n in helderheid. Uiteraard is dit alleen het geval wanneer de lichtomsta­ndigheden gelijk blijven. Wanneer plotseling de zon doorbreekt, dan moet je de overbelich­ting opheffen door het diafragma te sluiten of een kortere sluitertij­d in te stellen.

 ??  ?? Dankzij de korte sluitertij­d zie je in de foto links geen bewegingso­nscherpte. Door het open diafragma worden alleen de voorste honden scherp afgebeeld. De korte belichting­stijd wordt gecompense­erd door een iets hogere ISO-instelling.
Dankzij de korte sluitertij­d zie je in de foto links geen bewegingso­nscherpte. Door het open diafragma worden alleen de voorste honden scherp afgebeeld. De korte belichting­stijd wordt gecompense­erd door een iets hogere ISO-instelling.
 ??  ?? Deze ‘meetrekker’ met een sluitertij­d van 1/100 seconde, zorgt voor een achtergron­d met bewegingso­nscherpte.
Deze ‘meetrekker’ met een sluitertij­d van 1/100 seconde, zorgt voor een achtergron­d met bewegingso­nscherpte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands