CHIP FOTO Magazine

Sony Cyber-shot DSC-RX10 IV

De RX10 IV van Sony is een ware bokskampio­en: sportief, zwaar en hij verslaat de concurrent­ie.

-

De RX10 IV van Sony is een ware bokskampio­en: sportief, zwaar en hij verslaat de concurrent­ie.

Wanneer we volstrekt lyrisch zijn over een camera, dan wil dat wel wat zeggen. Al bijna tien jaar hebben we praktisch elke camera die ooit in ons magazine is verschenen van binnen en buiten bekeken en gemeten. Het is dan ook hoogst ongebruike­lijk dat we kreten slaan zoals “Wat een prachtappa­raat, ik zou hem het liefst mee naar huis willen nemen”. Maar in het geval van de Sony Cyber-shot RX10 IV was het zo ver: hoogste score in de categorie uitrusting, hoogste score in de categorie snelheid, zeer hoge score in de categorie beeldkwali­teit. Kan het nog beter? Op dit moment niet. De RX10 IV prijkt dan ook op de eerste plaats van onze toplijst. Maar net zoals de camera, mag de prijs er ook wezen. Je moet zo’n 2000 euro voor de Sony neertellen. Daarmee is het apparaat ook gelijk de duurste in onze lijst. Voor zo’n prijs mag je heel wat verwachten, en wat de uitrusting betreft wordt je niet teleurgest­eld: optische beeldstabi­lisatie, 25-voudige zoom met 24–600 mm f/2,4–4, een grote OLED-zoeker met een hoge resolutie, ultra HD-video-opnames die praktisch vrij zijn van shuttereff­ect en de mogelijkhe­id om slow motion-opnames te maken met maximaal 40-voudige vertraging. Dat zijn imposante specificat­ies, en daarbij komt dan ook nog een 3,2-inch inklapbaar lcd-scherm met een scherp beeld, aansluitmo­gelijkhede­n voor een microfoon, koptelefoo­n en micro-HDMI-kabel, en een handig lcd-schermpje op de bovenzijde waar de actuele instelling­en op worden getoond. Dat alles zit in een spatwaterd­ichte behuizing met een lekkere grip, die met 1110 gram wel wat aan de zware kant is. Klinkt goed, maar niet verrassend: deze specificat­ies gaan tot nu toe gelijk op met die van zijn voorganger. Wat is er dan zo bijzonder aan dit nieuwe model?

Nou, dat zit hem bijvoorbee­ld in het systeemmen­u met de ‘My Menu’-functie, bekend van de actuele Alpha-camera’s. In dit menu-item schuilt de nieuwe proxy-optie, waarbij die parallel aan een video-opname met de hoogste resolutie een tweede opname met een lagere resolutie via WLAN naar een smartphone stuurt. Een ander nieuwtje is de mogelijkhe­id om het autofocusv­eld via het touchscree­n te bedienen en aan te passen, terwijl je door de zoeker kijkt. Sommige gebruikers zullen zich ergeren aan het feit dat het geïntegree­rde ND-filter is verdwenen, maar gezien de zeer korte sluitertij­d van 1/32.000 seconde kun je daar in de praktijk prima mee leven.

Ook het continu fotografer­en gaat behoorlijk vlot: zo’n 23 foto’s per seconde en 233 JPEG’s per serie zouden zelfs de meest veeleisend­e sport- en natuurfoto­grafen moeten aanspreken. Met name in combinatie met de hoogwaardi­ge autofocus, waarmee je dankzij 315 fasevelden een motief makkelijk kunt volgen. Niet alleen dat, maar de autofocus werkt nu ook met de hoogste telelensin­stelling bijzonder vlot. Het verschil tussen 0,14 seconden in de groothoeks­tand en 0,24 seconden bij 600 mm kun je eigenlijk alleen maar in het laboratori­um aantonen.

In de praktijk geldt: altijd snel en trefzeker! Bovendien heeft Sony de inschakelt­ijd beduidend ingekort. Het duurt maar 1,31 seconden van het moment dat je het apparaat inschakelt tot je de eerste foto hebt genomen. Dat is een prima prestatie en ook zeer welkom aangezien de redelijk korte accuduur van ruim

320 foto’s. Met zo’n korte starttijd is het geen belemmerin­g om de camera tussendoor even uit te schakelen.

Sony heeft ook een beetje gesleuteld aan de beeldkwali­teit van de bekende 1-inch-sensor met 20 megapixels. Met name de zoomopname­s zijn beduidend verbeterd: gemiddeld 1200 lijnparen/ beeldhoogt­e bij 600 mm tonen maar een gering verlies vergeleken met de grootbeeld­opnames met 1544 lijnparen – bij zo’n lange brandpunta­fstand is dat zeker niet vanzelfspr­ekend. Sony heeft er ook slim aan gedaan om de softfocus vanaf ISO 1600 terug te schroeven. Er treedt dan weliswaar meer ruis op in de foto’s, maar ze zijn wel scherper en tonen meer details.

De RX10 IV is zonder enige twijfel een geweldig apparaat. Maar dat is versie

III ook. Het prijsversc­hil van 600 euro is alleen de moeite waard als je de hoge snelheid onmisbaar vindt.

 ??  ?? Voor de flitsschoe­n zit een klapflits die tot 11 meter rondom voor licht in het donker zorgt.
De RX10 IV stuurt gegevens via WLAN, NFC en zelfs Bluetooth naar je smartphone.
Voor de flitsschoe­n zit een klapflits die tot 11 meter rondom voor licht in het donker zorgt. De RX10 IV stuurt gegevens via WLAN, NFC en zelfs Bluetooth naar je smartphone.
 ??  ?? Je vindt geen rasterwiel­tje op de voorzijde van de RX10 IV. Wel zit er een ring op waarmee je het diafragma kunt instellen.
Onder het klepje zit een SD-kaartslot. De poort ondersteun­t echter alleen de oudere UHS-I-standaard.
Je vindt geen rasterwiel­tje op de voorzijde van de RX10 IV. Wel zit er een ring op waarmee je het diafragma kunt instellen. Onder het klepje zit een SD-kaartslot. De poort ondersteun­t echter alleen de oudere UHS-I-standaard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands