CHIP FOTO Magazine

Op pad met ... de Leica M–Sony E adapter

Op pagina 39 kun je lezen hoe je jouw bestaande arsenaal aan lenzen met een adapter gewoon op je systeemcam­era kunt gebruiken. Maar hoe werkt dat in de praktijk, wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je rekening mee houden? Fotograaf Ed Dorrestein zoe

-

Ik wil wel eens weten of manual focuslenze­n goed werken op een camera uit de Sony A7-serie. Als je met een autofocusl­ens op een autofocusc­amera scherpstel­t, verandert de afstand van de lenzengroe­p tot de sensor in de camera. De Techart LM-EA7 doet eigenlijk precies hetzelfde, alleen verandert hier de complete afstand van de lens tot de sensor. Dat werkt als volgt: je plaatst de lens (ingesteld op oneindig) op de adapter en laat de camera het werk doen. De adapter verplaatst de complete lens een paar millimeter naar voren of naar achteren, afhankelij­k van de in te stellen afstand. Uiteindeli­jk kan de adapter 4,5 mm in- en uitschuive­n.

Moeite bij beperkt licht

De adapter werkt uitsluiten­d op de Sony-modellen A7 II, A7R II, A7S II en A6300 en is geschikt voor alle lenzen met de Leica M-vatting. Als je lenzen met een andere vatting hebt, moet je daar dus ook eerst een adapter voor gebruiken. Bij slechte lichtomsta­ndigheden heeft de adapter duidelijk moeite met scherpstel­len. Voor snelle scherpstel­ling heb je veel licht nodig, of moet het diafragma volledig open staan. Bij lange lenzen (meer dan 50 mm) kan je met gebruikmak­ing van de adapter niet meer zo dichtbij scherpstel­len als je normaal zou kunnen met zo’n lens. Hier is echter wel een oplossing voor. Stel de lens handmatig in op een meter of twee en de dichtbijst­and wordt weer bereikt.

Energievre­ter

De A7-serie van Sony, zijn camera’s met een kleine accu en een relatief hoog stroomverb­ruik. Het gebruik van deze adapter trekt de accu wel heel snel leeg. Daar kwam ik achter toen ik ‘s morgens in het bos de hond uitliet, een prachtig lichtspel zag, maar niet kon fotografer­en omdat ik een lege accu had. Ik had de dag daarvoor slechts 35 foto’s gemaakt. Dus, snel terug naar het hotel, volle accu erin en terug naar het bos.

Wat blijkt? Zelfs als de camera uit staat, verbruikt de adapter stroom. De oplossing is even simpel als vervelend. Haal de batterij even uit de camera als je gestopt bent met fotografer­en en stop hem direct weer terug. Wellicht dat bij een komende software-update van de adapter dit ‘probleem’ aangepakt wordt.

Beeldstabi­lisatie aanpassen

Je camera heeft een ingebouwde 5-assige beeldstabi­lisatie. Normaal weet de camera

welke lens erop zit, maar met de adapter is dat natuurlijk niet automatisc­h het geval. Je kan dit echter wel aan je camera vertellen. Plaats de adapter op je camera, stel het diafragma op je camera in (heeft natuurlijk geen nut, maar is nodig voor het kalibreren) en druk op de ontspankno­p. De lens is nu opgeslagen in de camera en de beeldstabi­lisatie is gekalibree­rd. In het kader ‘F-stops’ staat een lijst van F-stops met bijbehoren­de lenzen.

Oordeel

De autofocus werkt goed, de lenzen zijn fantastisc­h en de Sony A7R II is uitsluiten­d in superlatie­ven te beschrijve­n. Valt er dan niets te zeuren? Ja, natuurlijk wel. De adapter verbruikt relatief veel stroom, ermee vertrouwd raken vereist wat tijd en je camera kan niet meer eenvoudig op een statief. De adapter steekt aan de onderkant een flink stuk uit, waardoor je snelkoppel­ingsplaat van je statief niet meer op de camera past. Met speciale hulpstukke­n, zoals een L-bracket is dit wel op te lossen. Echter, de grote pluspunten doen de negatieve punten vergeten. Je werkt met een fullframe-camera van fantastisc­he kwaliteit en drie perfecte lenzen, terwijl je nog steeds alles in je jaszakken kan opbergen. Als je vaak en veel fotografee­rt zoals ik, ga je dit steeds meer waarderen.

 ??  ?? 85 mm
85 mm
 ??  ?? 35 mm
35 mm
 ??  ?? 28 mm
28 mm
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands