CHIP FOTO Magazine

Beroemde foto

Sommige foto’s worden zo vaak gebruikt dat bijna iedereen ze wel kent. Hier lees je het verhaal achter deze foto.

-

Topontmoet­ing.

Twee mannen kijken ontspannen en opgewekt in de camera. En daar hebben ze ook alle reden toe, want na drie jaar van voorbereid­ing en gemeenscha­ppelijke trainingen, kwam op 17 juli 1975 de succesvoll­e koppeling van een Amerikaans­e Apollo met een Russische Sojoez tot stand. Deze eer viel de Amerikaans­e astronaut Donald K.

Slayton te beurt. Vervolgens schudde hij de hand van zijn Russische collega, Aleksej A. Leonov, de kosmonaut die tien jaar daarvoor als eerste mens een ruimtewand­eling had gemaakt.

Het initiatief voor dit rendez-vous was genomen door twee wereldleid­ers, die op het hoogtepunt van de Koude Oorlog niet bekend stonden om hun toeschiete­lijkheid, namelijk Richard Nixon en Leonid Brezjnev. Ze hadden in 1972 in een overeenkom­st geregeld dat beide grootmacht­en het heelal gemeenscha­ppelijk zouden onderzoeke­n. De gekoppelde ruimtesche­pen cirkelden twee dagen lang rond de aarde en beide bemanninge­n wisselden regelmatig van werkplek voor het uitvoeren van experiment­en. Deze experiment­en leverden informatie op over de grote hoeveelhei­d uv-straling in de ruimte en het aantal aerosoldee­ltjes in de atmosfeer. Beide resultaten leverde veel nieuwe inzichten op over het klimaat op aarde.

De Apollo-Sojoez-missie betekende voor de Amerikanen ook het afscheid van de succesvoll­e Saturnus V-draagraket­ten, die de Apollo-ruimtevaar­tschepen het heelal in hadden geschoten. Het tijdperk van de Space Shuttle was aanstaande.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands