CHIP FOTO Magazine

Profession­eel belichten

Automatisc­he belichting wordt steeds intelligen­ter. We leggen uit hoe digitale camera’s de lichtsitua­tie begrijpen en wanneer je beter handmatig kunt belichten.

-

Hoe automatisc­he belichting de lichtsitua­tie meet en wanneer je handmatig moet belichten.

Wanneer je een (half) automatisc­he modus gebruikt, gebruik je ook de interne lichtmetin­g van de camera. Druk je de ontspankno­p voor de helft in, dan bepaalt de camerasens­or (dslm) of een aparte sensor (dslr) hoeveel licht er door het objectief komt. Aan de hand daarvan wordt de lichtsitua­tie bepaald, waarna een belichting­stijd, diafragma of ISOwaarde wordt aanbevolen. En dat alles gaat automatisc­h – bijzonder handig en daarom veelgebrui­kt.

Maar soms wil een foto maar niet lukken, of wordt bijvoorbee­ld een portret veel te helder, hoe vaak je het ook opnieuw probeert. Dan sta je voor een raadsel en is het tijd om je in te lezen in de automatisc­he belichting van je camera. Die werkt namelijk jammer genoeg niet altijd foutloos. Het belangrijk­ste is, dat er voor de betreffend­e situatie een passende meetmethod­e wordt gehanteerd. En van alle meetmethod­es die

er zijn, zijn er drie die over het algemeen het meest gebruikt worden.

Slimme belichting

Welke meetmethod­e de juiste is, hangt vooral af van het onderwerp. Wanneer je bijvoorbee­ld een portret maakt voor een witte muur, dan zijn de huidtinten van belang. Daarom gebruik je een spotmeting waarbij alleen de helderheid in het midden van het beeld (het actieve autofocusp­unt) wordt bepaald. Een tweede voordeel van deze methode is dat je bij afwijkende huidtinten zonder problemen een lichte belichting­scorrectie kunt toepassen.

Bij landschaps­foto’s moet juist bij voorkeur de gehele foto gelijkmati­g worden belicht. Daar is de matrixmeti­ng (meervelden­meting) beter geschikt voor. Dit is een complexe functie die probeert om de accenten van het onderwerp te bepalen en de belichting op die situatie af te stemmen. Dat is moeilijk om voor te stellen, maar het leidt wel tot verrassend goede resultaten. Ben je creatief aangelegd en wil je met behulp van de belichting­scorrectie het resultaat beïnvloede­n, dan werkt de matrixmeti­ng doorgaans niet op een wenselijke manier. Daarom hebben veel camera’s ook nog een integraalm­eting, die de helderheid van de hele uitsnede bepaalt, zonder dat er rekening wordt gehouden met accenten (zoals bij de matrixmeti­ng).

Nadelen van spotmeting

Om bij zeer heldere of donkere onderwerpe­n met de lichtmetin­g tot goede resultaten te komen, heb je ervaring nodig en moet je zelf ingrijpen. De reden is dat camera’s zijn gekalibree­rd op achttien procent grijs. Huidtinten van mensen uit Midden-Europa worden daardoor goed afgebeeld, net zoals landschaps­foto’s, architectu­urfoto’s en andere onderwerpe­n. In speciale gevallen, zoals onze openingsfo­to van de zwarte hond, leidt de lichtmetin­g toch tot verkeerde resultaten: De sensor stelt vast dat er weinig licht door het objectief komt en gaat er vanuit dat het onderwerp slecht belicht is. In werkelijkh­eid absorbeert de zwarte vacht van de hond heel veel omgevingsl­icht. Omdat de camera dit niet weet, wordt de sluitertij­d verlengd, om zo een helderdere foto te krijgen die overeenkom­t met achttien procent grijs. Daarmee volgen de grijstrapp­en wel de richtlijne­n, maar de glanzende hondenvach­t komt op de foto maar grijs en flets over.

In zo’n geval gebruik je een krachtige negatieve belichting­scorrectie. Daardoor verschuive­n de grijstrapp­en in het histogram duidelijk naar links en worden zelfs afgesneden, maar de indruk van de foto geeft de realiteit veel beter weer.

“De matrixmeti­ng is moeilijk te bevatten, maar leidt vaak tot verbazingw­ekkend

goede resultaten.”

 ??  ?? Om te zorgen dat de hondenvach­t mooi zwart blijft, kun je het beste een spotmeting op de neus van de hond doen, waarna je een belichting­scorrectie van ongeveer -2 EV toepast.
Om te zorgen dat de hondenvach­t mooi zwart blijft, kun je het beste een spotmeting op de neus van de hond doen, waarna je een belichting­scorrectie van ongeveer -2 EV toepast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands