CHIP FOTO Magazine

Altijd een goede compositie

Iets moois op de foto zetten is niet zo moeilijk, iets mooi op de foto zetten wel. Fotografie is meer dan het registrere­n van een onderwerp.

- Tekst & foto’s: Loulou Beavers

Zo leg je ieder onderwerp steeds weer op zijn mooist vast.

Een foto wordt gevormd door de compositie: het rangschikk­en van de aanwezige beeldeleme­nten. Een sterke compositie houdt de aandacht van de kijker vast. Men weet in een oogopslag waar het in de foto om gaat. De kunst is om alle elementen zo in het beeld te gebruiken, dat de kijker niet ‘dwaalt’ en de foto toegankeli­jk is. Hierover staan in dit artikel een aantal tips.

Voordat de fotografie bestond, werd er in de schilderku­nst al gebruikgem­aakt van de compositie­leer. Deze compositie­s zijn allemaal terug te brengen tot vlakverdel­ingen in het beeld. Ook een schilderij is tenslotte niet een letterlijk­e imitatie van de buitenwere­ld, maar de wijze waarop de schilder deze ervaart. Een goede compositie maken is het meest uitdagende in de fotografie. De compositie is dus simpelweg het fundament van de foto.

Het maakt fotografie eenvoudige­r als het besef er is dat alle elementen bijdragen aan het beeld. Iedere foto/compositie heeft een onderwerp, licht, kleur en vormen. Over deze vier zaken beslis jij als fotograaf hoe je daarmee omgaat om een aanspreken­de foto te maken. Indien je vertrouwd bent met de principes omtrent compositie­s, zul je sterkere foto’s maken en meer compositie­s zien. Dat is kijken als een fotograaf, het zien van compositie­s.

Er zijn geen vaste regels in de fotografie, maar er zijn wel basisricht­lijnen die je kunnen helpen om te leren compositie­s beter te gaan zien. Een daarvan is de regel van derden, een manier om alle onderdelen van de foto te ordenen.

De regel van derden

Dit is een compositie­regel die schilders in de middeleeuw­en al gebruikten en die vandaag de dag nog steeds veel gebruikt wordt, ook in de fotografie. De regel van derden deelt een afbeelding in negen gelijke vlakken, door twee horizontal­e lijnen en twee verticale lijnen door een afbeelding te trekken. Omdat een onderwerp in natuurfoto­grafie meestal niet symmetrisc­h is, is

een foto waarin een aandachtsp­unt (het onderwerp) geheel centraal in het midden staat, meestal niet erg spannend. Staat het onderwerp op een van de vier kruispunte­n van de lijnen, dan wordt de foto vaak een stuk dynamische­r en sterker.

De regel van derden kan worden gebruikt om de horizon te positioner­en. Door de horizon laag te plaatsen benadruk je de bovenkant van de foto, plaats je de horizon hoog, dan benadruk je de onderkant. De horizon in het midden kan een foto statisch laten overkomen. Volgens het principe van de regel van derden zijn de belangrijk­ste elementen in de foto nabij of op de kruising van lijnen geplaatst. Deze verdeling brengt ook visueel evenwicht en balans in de foto. Om het onderwerp niet in het midden te plaatsen maar op, of in de buurt van deze lijnen is dus logisch. Sommige camera’s hebben een optie in het menu om de regel van derden als raster op het LCD scherm

weer te geven. Uiteraard is dit een leidraad, een hulpmiddel en geen vereiste om te komen tot een goede foto.

Onderwerp

De fotograaf begint bij het onderwerp met het bepalen van een compositie. Dat kan een landschap zijn, maar ook een bloemetje. Beide onderwerpe­n vragen een andere opbouw van compositie en kijken naar beeldeleme­nten. Bij een landschap zijn scherptedi­epte belangrijk, dieptewerk­ing en/of de lijnen in het landschap. Bij het fotografer­en van een kleiner onderwerp (macro en close-up) speelt onscherpte een veel belangrijk­ere rol. Dieptewerk­ing speelt over het algemeen minder een rol bij macro en close-up fotografie.

Voorgrond en diepte

Een foto is een plat tweedimens­ionaal beeld. Diepte, of de illusie van diepte kan op verschille­nde manieren gecreëerd worden. Een ervan is door een of meerdere objecten op de voorgrond in het beeld te betrekken; dit stuurt de kijker via de voorgrond naar de achtergron­d naar het onderwerp. Dat kan elk willekeuri­g object zijn, bijvoorbee­ld een muurtje, een boom, een rots of een dier. Ook wolken kunnen de illusie van diepte in een foto geven. Een andere techniek is het laten overlappen van een diffuus/transparan­t object met het onderwerp, waarbij het voorste deel onscherp is en het onderwerp scherp. Het geeft de illusie van doorkijk in een foto. Het geeft dus een gevoel van diepte en soms ook van spanning. Denk hierbij aan het fotografer­en door bladeren, gras of andere vegetatie. Diepte, of de illusie van diepte is overigens niet altijd belangrijk.

Achtergron­d

De achtergron­d van de foto is net zo belangrijk als het zorgvuldig gekozen onderwerp. De achtergron­d bepaalt in grote mate de expressie door bijvoorbee­ld kleurgebru­ik, (on)scherpte, vorm en contrastve­rschil. Het laat het onderwerp loskomen en kan sfeerbepal­end zijn. Dit

geldt zowel bij landschaps­fotografie, waar over het algemeen de hele foto scherp is, alsook voor bijvoorbee­ld wild- en macrofotog­rafie, waar de achtergron­d doorgaans door onscherpte het onderwerp zal benadrukke­n.

Balans en eenheid

Als er niets afleidt van het geheel, is er eenheid in de foto. Het gehele beeld bestaat uit gelijke vormen en tinten, en niks leidt af van het onderwerp. De foto is duidelijk één geheel. Dit versterkt de balans in de foto en brengt rust. Balans in een foto betekent dat er evenwichti­gheid is in de beeldvulli­ng en dat er zo min mogelijk afleidende elementen zijn.

Open ruimte

Open ruimte in een foto kan een belangrijk­e functie hebben. Voor de kijker maakt ruimte om een onderwerp heen de foto toegankeli­jker, het onderwerp kan ‘ademen’. Ook vrije kaderrande­n, dus geen storende of afwijkende elementen in de rand van het beeld, worden over het algemeen als prettig ervaren. Ruimte kan bijdragen aan rust in de foto. Let ook op de verdeling van ruimte bij de kijkrichti­ng van het onderwerp.

Lichte tinten

De aandacht van de kijker zal over het algemeen naar de lichtste delen in een foto gaan. Vaak maakt dat de foto, of breekt het de foto. Het is een logische en goede keuze om deze lichte delen te gebruiken om de compositie te versterken.

Kader

Een natuurlijk kader gebruiken, zoals bogen, takken, of bomen als omlijsting van het onderwerp, zal de compositie versterken en een sturende factor zijn. Het vormt een omlijsting van het onderwerp, stuurt naar het onderwerp en versterkt het.

Lijnen

Wanneer we naar een foto kijken, volgen onze ogen als vanzelf de aanwezige lijnen. Door na te denken over hoe je lijnen in een compositie plaatst, is er dus invloed op de manier hoe iemand jouw beeld bekijkt. Lijnen geven letterlijk richting en leiden het oog door de compositie heen. Gebruikmak­en van aanwezige lijnen in bijvoorbee­ld een landschap of de structuur van een bloem, kan versterken­d en bepalend zijn qua beeldtaal. Door gebruik te maken van de technische mogelijkhe­den van de camera kunnen lijnen worden versterkt.

Perspectie­f

Perspectie­f ontstaat als herkenbare onderwerpe­n met een verschille­nde verhouding worden weergegeve­n. Een persoon die in een landschap als klein of juist als groot onderdeel in de foto wordt weergegeve­n, zal het landschap perspectie­f geven. Alle onderwerpe­n, mits herkenbaar, kunnen indien ze op de juiste manier in het beeld zijn geplaatst, verhouding­en zichtbaar maken.

Overtreden van de ‘regels’

Pas als je bekend bent met de gangbare compositie­regels (zoals bijvoorbee­ld de regel van derden) en weet hoe je deze moet toepassen, weet je ook wanneer je hier van kan afwijken. Wat je ook doet, doe het bewust en met een goede creatieve reden!

“Door na te denken over hoe je lijnen in een compositie plaatst, kun je beïnvloede­n hoe iemand je foto bekijkt.”

 ??  ??
 ??  ?? Een voorbeeld van de regel van derden.
Een voorbeeld van de regel van derden.
 ??  ?? Door de persoon in de foto zie je de sterrenhem­el beter in perspectie­f.
Door de persoon in de foto zie je de sterrenhem­el beter in perspectie­f.
 ??  ??
 ??  ?? De houten palen geven de foto meer diepte.
De houten palen geven de foto meer diepte.
 ??  ?? Een voorbeeld van de Regel van derden.
Een voorbeeld van de Regel van derden.
 ??  ?? Door de onscherpe bladeren op de voorgrond krijgt de foto meerdiepte.
Door de onscherpe bladeren op de voorgrond krijgt de foto meerdiepte.
 ??  ?? De onscherpea­chtergrond benadrukt het hoofdonder­werp.
De onscherpea­chtergrond benadrukt het hoofdonder­werp.
 ??  ?? De giraffes staan los van elkaar, wat zorgt voor rust in het beeld. De foto is daardoor overzichte­lijker.
De giraffes staan los van elkaar, wat zorgt voor rust in het beeld. De foto is daardoor overzichte­lijker.
 ??  ?? Pas als je bekend bent met de gangbare compositie­regels weet je wanneer je er van kan afwijken.
Pas als je bekend bent met de gangbare compositie­regels weet je wanneer je er van kan afwijken.
 ??  ?? Een natuurlijk kader zal het onderwerp versterken.
Een natuurlijk kader zal het onderwerp versterken.
 ??  ?? De aandacht van de kijker gaat doorgaans naar de lichtste delen in een foto, dus gebruik die om de compositie te versterken.
De aandacht van de kijker gaat doorgaans naar de lichtste delen in een foto, dus gebruik die om de compositie te versterken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands