CHIP FOTO Magazine

Informatie

-

Weer: Van mei tot september kunnen de temperatur­en in Noorwegen stijgen tot 25 á 30 graden Celsius. In het westen van het land kan het ook langdurig regenen. Neem dus regenkledi­ng en stevige schoenen mee.

Reis: Vanaf Schiphol vlieg je rechtstree­ks naar Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Ålesund en Kristiansa­nd. Wil je met auto of motor, dan kun je gebruikmak­en van de overtocht van 20 uur tussen Kiel en Oslo. Goedkoper is om over de Sontbrug te rijden, die Zweden met Denemarken verbindt.

Verblijf: Dankzij het zogeheten ‘allemansre­cht’ mag je in de vrije natuur je tent opslaan, op voorwaarde dat je geen schade aanricht aan natuur en landbouwge­wassen en dat je de eigenaar niet stoort. Verder kun je naast hotels en pensions ook kiezen voor overnachti­ngen in campings, vakantiehu­izen, vissershui­sjes en zelfs vuurtorens. Denk er verder aan dat de prijzen in supermarkt­en bijna twee keer zo hoog zijn als hier.

Huurauto: Wanneer je zelf rijdt in Noorwegen, moet je goed letten op de strenge snelheidsb­eperkingen. In de bebouwde kom is dat net als hier meestal 50 km/u, erbuiten 80 km/u, maar op snelwegen mag je doorgaans niet harder dan 90 km/u. De kosten voor een huurauto liggen rond de 550 euro per week, of 85 euro per dag.

Paspoort: Een identiteit­skaart of paspoort is voldoende om Noorwegen in te mogen.

Geld: In Noorwegen betaal je met de Noorse kroon (NOK). Per euro krijg je momenteel zo’n 9,6 kronen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands