CHIP FOTO Magazine

85 millimeter test

Portretfot­ografen gebruiken graag objectieve­n met een brandpunts­afstand van 85 mm. Bijna alle fabrikante­n hebben minimaal twee versies met verschille­nde lichtsterk­te. Maar welke moet je hebben?

-

Op papier lijkt het verschil tussen een diafragma van f/1.4 en f/1.8 niet zo groot. Er liggen maar 2/3 diafragmas­tops tussen. Vooral ervaren fotografen kennen de creatieve voordelen die een groter diafragma met zich meebrengt. Beginners kunnen die doorgaans maar beperkt bevatten en verwondere­n zich over de enorme prijsversc­hillen. De Nikon AF-S Nikkor 85 mm f/1.8G kost bijvoorbee­ld zo’n 500 euro. Voor de iets lichtsterk­ere Nikon AF-S Nikkor 85 mm f/1.4G ben je al zo’n 1600 euro kwijt – dat is meer dan drie keer zoveel! Zijn deze gigantisch­e prijsversc­hillen gerechtvaa­rdigd? Zijn de objectieve­n met f/1.4 werkelijk beter dan die met f/1.8? Wil je als beginner in de portretfot­ografie eerst ervaring opdoen, dan is een versie met f/1.8 zeker voldoende. Temeer omdat de verschille­n qua scherpte voor een deel helemaal niet zo groot zijn als je misschien denkt. Ook qua gebruikeli­jke fouten, bijvoorbee­ld vignetteri­ng en kleurzweme­n, scoren de goedkope modellen meestal gelijkwaar­dig. Maar wanneer je intensieve­r met portretfot­ografie aan de slag gaat, zul je om verschille­nde redenen de neiging hebben om een lichtsterk­er en daarmee duurder model aan te schaffen. Dat heeft onder meer te maken met de betere constructi­e en de vaak veel uitgebreid­ere uitrusting. Want voor de hogere prijs krijg je, afhankelij­k van het model, naast meer lichtsterk­te vaak nog meer extra’s. Denk onder meer aan spatwaterd­ichtheid, een diafragmar­ing en beeldstabi­lisatie.

Bij Canon, Nikon en Sony liggen de goedkope en dure versies qua prestaties behoorlijk dicht bij elkaar, zodat je uiteindeli­jk alleen vanwege enkele details mogelijk nog kiest voor de duurdere f/1.4-variant. Bij de Micro Four Thirds-systemen ligt het weer anders: daar zijn de lichtsterk­ere versies meestal vele malen beter dan de goedkope f/1.7 en f/1.8 objectieve­n. Ervaren fotografen met zo’n camera zouden dus zonder meer voor de veel duurdere f/1.2-versie moeten kiezen.

 ??  ?? Inhoud 85 mm objectieve­n Canon Nikon Olympus Panasonic Sony pagina 74 pagina 76 pagina 78 pagina 78 pagina 80
Inhoud 85 mm objectieve­n Canon Nikon Olympus Panasonic Sony pagina 74 pagina 76 pagina 78 pagina 78 pagina 80

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands