CHIP FOTO Magazine

Panasonic Lumix DC-GX9

Panasonic gaat met de Lumix GX9 voor een compact ontwerp, doelgerich­te verbeterin­gen en een uitstekend­e beeldkwali­teit. Toch zitten er ook een paar minpuntjes aan deze alleskunne­r.

-

Heb je ervaring met een Lumix uit de GX-reeks, dan zal de aanblik van de nieuwe DC-GX9 je mogelijk verrassen. De afmetingen en het gewicht, maar ook de minimale handgreep lijken niet op de GX8, maar op de GX81. Dat geldt ook grotendeel­s voor het ontwerp van de bovenkant van de behuizing: je vindt er een flitsschoe­n en een opklapflit­ser, waardoor er voor de overige functies nog maar weinig plek over is. Maar twee belangrijk­e en handige features van zijn voorganger zijn gelukkig wel overgenome­n: de 80 graden naar boven draaibare elektronis­che zoeker en het instelwiel­tje voor de belichting­scorrectie. Het van de

GX8 bekende draai- en klapbare lcd-scherm ontbreekt, maar daarvoor in de plaats is er een 80 graden naar boven en 45 graden naar onderen klapbare touchscree­n, met een resolutie van 400.000 beeldpunte­n. Ook de resolutie van de elektronis­che zoeker is ten opzichte van de GX8 verhoogd en heeft nu zo’n 2,8 miljoen beeldpunte­n.

Doelgerich­t ontworpen

Zo zijn er plus- en minpunten. Soms vallen verbeterin­gen op, soms moet je dingen op de koop toe nemen – in elk geval wanneer je het toestel qua uitrusting vergelijkt met de GX8. Zo bestaat de behuizing van de GX9 uit een magnesiuml­egering en niet uit polycarbon­aat. Maar hij is wel zo goed geconstrue­erd dat een paar regendrupp­els geen kwaad kunnen. Voor het angschikke­n van de bedienings­elementen op de bovenkant, heeft Panasonic de GX80/GX81

als voorbeeld genomen. Omdat er in tegenstell­ing tot de GX8 een flitser zit ingebouwd, zijn het moduswielt­je, de belichting­scorrectie en vooral de inschakelk­nop nogal klein uitgevalle­n. Maar het geheel is niet onpraktisc­h.

Er zijn veel argumenten voor de weloverwog­en veranderin­gen die Panasonic heeft doorgevoer­d, waaronder een lagere verkooppri­js. Toch moet je de GX9 niet zien als een nieuw model in afgeslankt­e vorm – alleen al omdat de duidelijk hogere resolutie van het display en de hogere snelheid in de burst-modus (9 foto’s/sec) het tegendeel laten zien. De wat lichtere en handzamere GX9 kost zonder kitobjecti­ef zo’n 800 euro (ter vergelijki­ng, de eerste verkooppri­js van de GX8 in 2015 was circa 1200 euro).

In elk geval hoef je over de snelheid, de foto- en videofunct­ies en de beeldkwali­teit niet te klagen. Dat laatste komt door de 20,2 megapixel sterke CMOS-sensor zonder LPF (Low Pass Filter), die ook in de duurdere G9 zit. Het zorgt voor meer details bij ISO 6400. En de elektromag­netisch aangedreve­n mechanisch­e sluiter (die opvallend geruisloos werkt) zorgt ook voor kwaliteit. Wil je nog kortere belichting­stijden dan 1/4000 seconde, dan schakel je gewoon de elektronis­che variant in.

De snelle autofocus heeft zes modi, die je met het instelwiel­tje snel kunt kiezen. Verder staan er in totaal 49 meetvelden tot je beschikkin­g, die je desgewenst vrij kunt combineren. En ook wat betreft de beeldstabi­lisatie doet de Panasonic het goed, want de sensor ligt heel beweeglijk op vijf assen. Bovendien is de DC-GX9 uitgerust met Panasonics Dual-I.S.-systeem, om de interne stabilisat­ie van objectieve­n te combineren met die van de camera. Daardoor kun je bij slechte lichtomsta­ndigheden tot wel drie of vier stappen langer belichten vanuit de hand.

Interessan­te vernieuwin­gen

De functie 4K foto (ook bekend van de GX80) vind je op de GX9, samen met 4K Post-focus, voor het geval je niet helemaal scherp gefotograf­eerd hebt. Gebruik je 4K foto in combinatie met Focus stacking, dan hoef je niet handmatig elke foto in te stellen, maar laat je de Lumix het werk doen. Die controleer­t namelijk (net als in de 4K post-focus) de 49 AF-velden met 30 foto’s per seconde en slaat ze op als film, met een resolutie van acht megapixel.

Andere nieuwe functies zijn Automarker­ing en Sequence-compositie. 4K foto is dus nog veelzijdig­er geworden.

Het betekent allemaal dat de nieuwe GX9 vooral geschikt is voor fotografen die graag experiment­eren. Zij zullen deze systeemcam­era niet snel saai vinden.

En zelfs bij de fotoprogra­mma’s zijn er verbeterin­gen aangebrach­t, bijvoorbee­ld twee nieuwe zwart-witstijlen. Bovendien kun je, wanneer je in zwart-wit fotografee­rt, een korreleffe­ct toevoegen en zo de uitstralin­g van een oude zwart-witfilm imiteren.

Uitstekend­e videofunct­ie

De Lumix GX9 neemt bewegend beeld in UHD-resolutie op met 30 beelden per seconde en een datarate van 100 MBit/s in MP4. Dat zijn waarden die je normaliter alleen op de duurste camera’s vindt. In full-HD is het ook mogelijk om met 60 beelden per seconde op te nemen – genoeg creatieve speelruimt­e dus om opnames soepel op halve snelheid af te spelen. De gemeten resolutie is daarbij van een hoog niveau. Tot ISO 6400 ligt de scherpte van video-opnames zelfs net wat hoger dan die van topmodel Lumix G9. Bij slechte lichtomsta­ndigheden, dus bij ISO 12.800 en meer, worden de meetwaarde­s slechter. Er treedt duidelijk ruis op in de voorgrond en fijne details gaan verloren. Maar over het geheel genomen levert het toestel uitstekend­e prestaties inzake scherpte en ruis.

Als vlog-camera is de Lumix GX9 toch maar beperkt geschikt, want er is namelijk geen koptelefoo­n- en microfoona­ansluiting.

Maar fotografen zullen blij zijn met de verschille­nde 4K-modi – een combinatie van foto- en filmopname­s. Daarbij wordt een scène eerst als UHD-video met 30 beelden per seconde opgeslagen. Vervolgens kun je een willekeuri­g beeld als jpeg opslaan.

Dat is vooral handig bij snel bewegende onderwerpe­n, zodat je achteraf het perfecte moment kunt kiezen.

De GX9 presteert uiteraard minder goed dan het bijna dubbel zo dure topmodel

G9, maar de zeer goede resolutie, scherpe details en de snelheid zijn uitmuntend in zijn klasse. In vergelijki­ng met voorganger GX8 vertoont de GX9 wat meer ruis, maar ook meer details. Qua video komen beide toestellen in de buurt van de G9. Verder is het jammer dat de accu van de GX9 een beetje tegenvalt, wat inhoudt dat je eigenlijk altijd een extra accu in je tas moet meenemen.

 ??  ?? (ca. 800 euro)
(ca. 800 euro)
 ??  ?? De GX9 maakt ook zonder macro-objectief prachtige foto’s van fijne structuren, zoals je hier kunt zien.
De GX9 maakt ook zonder macro-objectief prachtige foto’s van fijne structuren, zoals je hier kunt zien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands