CHIP FOTO Magazine

Flitsers voor elk budget

Goedkoop is niet altijd duurkoop. We hebben vijf opzetflits­ers getest, in prijs variërend van bijna 500 euro tot 125 euro. Zelfs de goedkoopst­e flitsers behalen prima resultaten.

-

Als je producten met zulke verschille­nde prijzen gaat testen, lijkt het misschien alsof je appels met peren vergelijkt. Flitsers van dure merken bestaan uit beter materiaal, hebben meer accessoire­s en leveren betere prestaties. Maar is dat wel echt zo? We zijn in de tests zo dicht mogelijk bij de praktijk gebleven. Zo meten we de lichtopbre­ngst door in een donkere kamer van twee meter afstand op een witte wand te flitsen. Die twee meter zijn een afstand die in de praktijk heel gebruikeli­jk is gebleken. Er zijn weinig fotografen die een persoon, bijvoorbee­ld op een feestje, zullen flitsen van één meter afstand of van veel verder weg. De testkamer moet donker zijn omdat we willen meten hoe goed en vooral hoe gelijkmati­g een flitser een onderwerp kan uitlichten in een donkere omgeving.

We hebben buiten deze basistest ook een stresstest gedaan, die vooral op de ervaringen van profession­ele fotografen is gebaseerd. Zij moeten in sommige situaties, zoals sportfotog­rafie, snel achter elkaar kunnen flitsen. Voor een aantal flitsers levert dat problemen op. Na de eerste flits kunnen ze niet snel genoeg opladen, wat zwakkere opvolgflit­sen oplevert. Het voordeel is wel dat deze flitsers sneller klaar zijn voor opvolgshot­s, maar de uitlichtin­g is niet meer van het niveau waar de andere camerainst­ellingen op gedaan zijn.

Natuurlijk mogen de laadtijden op zich ook niet ontbreken als testfactor. Hoe lang het duurt voordat je de volgende flits kunt geven is een belangrijk gegeven. Om dit te meten, zetten we de flitsers op maximale lichtsterk­te. We gebruiken standaardt­ypes batterijen en accu’s. Hier hebben de duurdere modellen vaak écht een zeker voordeel, vooral met alkaline- en lithiumbat­terijenin in plaats van een accu.

Veel features voor weinig geld

De goedkopere flitsers hebben tal van mogelijkhe­den waarmee ze zich met de duurdere apparaten kunnen meten. Voor master- en slavefunct­ies, flitsen op het tweede gordijn en flitsen op hoge snelheid hoef je niet per se 400 euro of meer neer te leggen. Maar er zijn natuurlijk wel verschille­n met de dure modellen. Door de betere materialen zijn ze vaak beter bestand tegen stof en vocht. Bovendien hebben ze vaak features zoals een videolamp. De afwerking van de duurste flitsers is ook een stuk beter. Zo kan bij de goedkopere Yongnuo YN660 soms de schaalverd­eling meedraaien als je het instelwiel draait.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands