CHIP FOTO Magazine

Portfolio

Of het nu met portretten, tijdens concerten of op straat is, Michel van Collenburg probeert overal het spontane te vangen.

-

De veelzijdig­e blik van Michel van Collenburg.

Michel van Collenburg koos voor één van zijn eerste foto’s een leeg parkeerter­rein als onderwerp. Hij was toen ongeveer 5 of 6 jaar oud. Het gezin was op vakantie en na een wandeling kreeg hij de Kodak-camera van zijn vader in zijn handen gedrukt. Hij mocht een foto maken. Helaas voor hem hield hij de camera voor zijn verkeerde oog en na het ontwikkele­n en afdrukken bleek er dus niemand op te staan. Desondanks zette hij door en is sindsdien met tussenpoze­n gaan fotografer­en. Sinds 2006 heeft hij het serieuzer aangepakt en is hij na een jaar of twee ook concerten gaan vastleggen. Michel pint zich echter niet graag vast op één discipline, dus richt hij zich naast concertfot­ografie ook op straat- en portretfot­ografie. Daarbij gebruikt hij voornameli­jk een Nikon D800 met een 35 mm prime-lens en een 80-200 mm telelens. Regelmatig grijpt hij echter ook graag naar een van zijn analoge camera’s.

Met straatfoto­grafie begon het fotografer­en voor hem serieuze vormen aan te nemen. In die tijd woonde hij nog in de buurt van Rotterdam en liep vaak met zijn camera – in die dagen nog een instapmode­l van Canon – door de stad. Op zoek naar momenten om vast te leggen. Pas later durfde hi j het aan om ook de mensen die de straten bevolken te fotografer­en.

Net als fotografie is muziek al van jongs af aan zijn passie geweest. Anton Corbijn heeft ooit gezegd dat het fotografer­en van concerten een manier was om dichterbij de muziekwere­ld te komen. Daarin herkent Michel zich, zodat hij tijdens optredens vaak op zoek gaat naar de bijzondere momenten. Momenten die het verhaal van het concert vertellen, of iets zeggen over de persoonlij­kheid van de artiest.

Ook in zijn portretten neigt hij eerder naar het vastleggen van het moment en niet zozeer het laten poseren van zijn onderwerp. Het voelt dan toch teveel gemaakt en in scène gezet. Hij wacht graag op het spontane, het vastleggen van een moment, een oogopslag, of een bepaalde lichtval.

 ??  ?? Michel omschrijft zichzelf als een creatieve duizendpoo­t. Overdag werkt hij als creative director bij een bureau. Daarnaast maakt hij foto’s van de meest uiteenlope­nde onderwerpe­n. Zo is hij voor concertfot­o’s vaak te vinden in de Nijmeegse poptempel Doornroosj­e. Verder maakt hij zelf ook (elektronis­che) muziek en heeft onder de naamnobuka inmiddels twee EP’s uitgebrach­t.
Michel omschrijft zichzelf als een creatieve duizendpoo­t. Overdag werkt hij als creative director bij een bureau. Daarnaast maakt hij foto’s van de meest uiteenlope­nde onderwerpe­n. Zo is hij voor concertfot­o’s vaak te vinden in de Nijmeegse poptempel Doornroosj­e. Verder maakt hij zelf ook (elektronis­che) muziek en heeft onder de naamnobuka inmiddels twee EP’s uitgebrach­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands