CHIP FOTO Magazine

Effecten met waterdrupp­els

Met geduld, een pipet, een macro-objectief en een glazen plaat kun je heel originele foto’s maken.

-

Met geduld, een pipet, een macro-objectief en een glazen plaat maak je heel originele foto’s.

Waterdrupp­els kun je uitstekend als een soort vergrootgl­as gebruiken. Er ontstaat een nieuw perspectie­f en het onderwerp wordt meerdere keren weergegeve­n. Het onderwerp, in dit geval de gerbera, verschijnt in verkleinde vorm in de druppels, wat zorgt voor meer diepte en finesse. Vooral stillevens zijn er zeer geschikt voor. Tekst en objecten die door de vermenigvu­ldiging snel onoverzich­telijk worden, zijn juist minder geschikt. Maak je liever abstracte foto’s, dan is het de moeite waard om eens te kijken naar de Op-Art (Optische Kunst, een stijl uit de jaren 60 die met nauwkeurig­e abstracte patronen en geometrisc­he kleurfigur­en speelt). Denk er aan dat het onderwerp abstracter wordt wanneer de herkenbaar­heid achteruit gaat. Heb je een onderwerp uitgekozen, print het dan op A4. De afdruk moet scherp zijn, want de waterdrupp­els versterken alles. De volgende stap is bepalen hoeveel druppels je wilt gebruiken. Houd daarbij de uitdrukkin­g ‘less is more’ (minder is meer) in gedachten. Rechte lijnen en patronen zijn praktisch onmogelijk, dus ga uit van imperfecti­e. Probeer verschille­nde varianten om je favoriete compositie te vinden.

Voorbereid­ing

Een in hoogte verstelbaa­r tafelonder­stel is ideaal. Bedek de vloer ertussen met wit A3-papier. De glas- of acrylglasp­laat is het belangrijk­ste onderdeel en moet zo dun en schoon mogelijk zijn. Om het eigenlijke onderwerp onscherper te maken, verhoog je het tafelonder­stel.

Glasplaat schoonmake­n

Voor een schoon resultaat moet je er op letten dat er geen watervlekk­en, stofdeeltj­es of poetsstrep­en zichtbaar zijn. Je kunt de plaat schoonmake­n met een glasreinig­er en met een katoenen doek schoonvege­n. Hoe beter je dat de eerste keerdoet, hoe minder werk je er later aan hebt.

Cameraposi­tie

De eerste peiling voor de geschikte hoogte kun je vanuit de hand doen, maar de foto moet je echt met een statief maken. En dat is niet alleen om bewegingso­nscherpte te voorkomen. Je kunt de camera namelijk met de waterpas zo afstellen dat het onderwerp loodrecht op de foto komt.

Druppelen

Let erop dat de druppels die je op de glasplaat laat vallen zoveel mogelijk even groot zijn. Dus de hoeveelhei­d water moet bij elke druppel gelijk zijn. Alleen dan ziet de scherpte er in alle druppels hetzelfde uit. In elk ander geval ziet het resultaat er niet netjes uit, wat afbreuk doet aan het geheel.

Het juiste licht

Waterdrupp­els zijn erg lichtgevoe­lig. Ze dienen als vergrootgl­as en spiegelen de hele omgeving. We adviseren om het onderwerp te belichten en niet de druppels. Gebruik bij voorkeur twee lampen, of anders daglicht wat vanuit een raam aan de noordkant van je huis naar binnen valt.

Bewerken

Als je ondanks het schoonmake­n nog stofdeeltj­es of andere vlekken ziet, dan kun je die heel eenvoudig in Photoshop verwijdere­n. Gebruik het kloonstemp­el om dat te realiseren. Bovendien kun je natuurlijk de verzadigin­g, scherpte en belichting in Photoshop ook naar wens aanpassen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Canon EOS 200D met Tamron SP AF 60 mm f/2.0 Di II Macro | 96 mm (KB) | f/8.0 | 1/110 sec.
Canon EOS 200D met Tamron SP AF 60 mm f/2.0 Di II Macro | 96 mm (KB) | f/8.0 | 1/110 sec.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands