CHIP FOTO Magazine

Reisstatie­ven

Om als fotograaf onderweg altijd de juiste uitrusting bij je te hebben, is een compact en flexibel reisstatie­f onmisbaar. Wij hebben tien interessan­te kandidaten tussen 71 en 260 euro voor je getest.

-

Op reis is een compact en flexibel reisstatie­f onmisbaar. Wij testen tien interessan­te kandidaten tussen 71 en 260 euro.

Als je op reis gaat – dicht bij huis of ver weg – mag de camera uiteraard niet ontbreken. Omdat de camera-uitrusting onderdeel is van de bagage, kiezen de meeste fotografen ervoor alleen het hoognodige mee te nemen. Een veelgebrui­kt, vaak groot en zwaar statief is dan allesbehal­ve praktisch. Maar om mooie foto’s met een lange sluitertij­d te kunnen maken, bijvoorbee­ld bij zonsopkoms­t en zonsonderg­ang, mag een stabiliser­ende tripod niet ontbreken. Dat weten de fabrikante­n ook. En dus komen zij met speciale reisstatie­ven op de markt die compacte afmetingen met een uitgebreid­e uitrusting combineren.

Monopod met draaibare middenkolo­m

Veelzijdig­heid staat in de reisstatie­venklasse steeds meer op de voorgrond. Veel statieven laten zich gemakkelij­k tot monopod ombouwen, voor het geval er niet genoeg ruimte is voor drie poten. Deze variant is ook ideaal als ondersteun­ing als je een langere telelens met bevestigin­gsclip hebt. Een aantal statieven heeft een optie voor een extra arm. Bijvoorbee­ld om een led-lamp te bevestigen als het beschikbar­e omgevingsl­icht niet toereikend is. Benro gaat zelfs nog een stapje verder als het om flexibilit­eit gaat. De FGP18A Go Plus Travel beschikt namelijk over een draaibare middenkolo­m die in verschille­nde hoeken vastgezet kan worden. Hierdoor kun je met het statief blijven fotografer­en vanuit de meest ongunstige posities.

Ook geschikt voor grote DSLR’s

Bij het ontwerp van reisstatie­ven ligt de nadruk op het handzame formaat en een zo laag mogelijk gewicht. Vandaar dat reisstatie­ven kortere en dunnere poten hebben en er voor het uitschuive­n meer onderdelen nodig zijn dan bij normale statieven. Al deze factoren kunnen invloed hebben op de stabilitei­t. Houd daarom altijd in het achterhoof­d dat je bij een reisstatie­f niet vanzelfspr­ekend de stabilitei­t van een grotere en zwaardere tripod kunt verwachten. Als je met een groter formaat digitale spiegelref­lexcamera met bijbehoren­de lenzen op reis gaat, moet je bij het kiezen van een reisstatie­f niet alleen op de maximale draaglast letten. De draaglast van de statiefkop is namelijk ook bepalend. Sommige koppen hebben een speciale schroef om zware camera’s goed vast te kunnen zetten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands