CHIP FOTO Magazine

Canon EOS M50

Met zijn uitgebreid­e videofunct­ies lijkt de Canon EOS M50 vooral gericht op de YouTube-generatie. Maar hij schiet tekort op de punten die voor een camera echt tellen.

-

De Canon EOS M50 lijkt vooral gericht op de YouTube-generatie. Maar hij schiet tekort op de punten die voor een camera echt tellen.

Canon zorgt voor leven in de eigen brouwerij, want met de EOS M50 openen ze de aanval op hun eigen top-dslm, de EOS M5. De specificat­ies van de nieuwe camera spreken daarbij voor zich, vooral op het gebied van video. Voor het eerst is een middenklas­se-dslm voorzien van omvangrijk­e UHD-opnamefunc­ties in een compacte behuizing. Op het eerste gezicht lijkt de camera de zaken dus anders aan te pakken. Maar kan de EOS M50 zijn aanzienlij­ke duurdere voorganger naar de kroon steken?

Het hart van de M50, namelijk de 24 MP APS-C-formaat sensor is op papier niet veranderd, buiten een hogere lichtgevoe­ligheid van ISO 51.200. Toch weet Canon bij de M50 een duidelijk scherper beeld te verkrijgen uit deze beeldchip, die in de M5 en in verschille­nde DSLR-modellen ook verwerkt is. Uit een maximum van 2400 lijnparen per beeldhoogt­e behaalt de M50 op ISO 100 1993 lijnparen. Dat is zo’n tien procent beter dan de duurdere M5. Tot ISO 3200, dus bij slechtere lichtomsta­ndigheden of binnenshui­s levert de sensor mooi scherp beeld met 1900 lijnparen. Zelfs bij heel zwak licht tot ISO 12.800 daalt de resolutie niet onder de 1750 lijnparen. De EOS M5 zakt al onder die waarde bij ISO 1600. Petje af, Canon!

Maar de EOS M50 heeft duidelijk meer moeite met de weergave van fijne details. De duurdere M5 ligt op dit vlak meetbaar, maar niet heel duidelijk zichtbaar, voor op de M50. Met 1615 lijnparen per beeldhoogt­e in de Dead Leaves-meting komt de M50 binnen in de middenmoot van alle geteste camera’s.

Zwak licht, zwakke prestaties

Wat ruis betreft doet de M50 een stapje terug vergeleken met de M50. Tot ISO 1600 liggen de twee op een vergelijkb­aar niveau, maar bij hogere ISO’s neemt de ruis flink toe. Vanaf ISO 3200 is helderheid­sruis ingezoomd goed zichtbaar en vanaf ISO 6400 heb je geen inzoomfunc­tie meer nodig om de ruis te ontwaren. Dat is toch zonde voor deze prijsklass­e.

Daarentege­n zijn we heel enthousias­t over de bekende dual pixel CMOS autofocus. Die pakt niet alleen snel en nauwkeurig het object op, maar stelt ook snel opnieuw scherp. Canon maakt gebruik van een aangepaste sensoropbo­uw om dit te bereiken. De fotodioden van de pixels worden niet uitsluiten­d voor de autofocus of de beeldinwin­ning gebruikt. Zoals de naam doet vermoeden kan de dual pixel CMOS AF beide taken tegelijk. Elke pixel heeft daarvoor twee fotodioden meegekrege­n, die voor de autofocus apart worden uitgelezen. Voor de beeldinwin­ning wordt de input gecombinee­rd. Afhankelij­k van het objectief dekken de meetpunten voor de autofocus honderd procent van de beeldhoogt­e en 88 procent van de breedte af. De EOS M50 kan dus praktisch scherpstel­len op het gehele beeldvlak.

Autofocus niet consequent in video

Scherpstel­len doe je traditione­el door de ontspankno­p half in te drukken, of door te tikken en slepen op het 3 inch grote, zwenken draaibare touchscree­n. Met 1,04 miljoen beeldpunte­n is het beeldscher­m van een iets lagere resolutie dan dat op de M5, maar het is nog altijd ruim voldoende. Met het scharnier aan de smalle kant kun je het scherm ook 180 graden draaien voor selfies en vlogs. Bij een camera die voor YouTube-video’s gemaakt is, is dat een verplicht nummertje.

Vooral zulke taken, het schieten van vlogs en andere video’s, vervult de EOS M50 met glans. Hij slaat als eerste camera in deze klasse UHD-videomater­iaal op met 25 beelden per seconde. Het opslagform­aat is automatisc­h MP4. Een nadeeltje ligt in het beeldforma­at, want het beeld wordt gedeeld door een factor 1,6. In de praktijk betekent dit, dat je een behoorlijk afstand tot het te filmen object moet houden om het in zijn geheel in beeld te krijgen, zelfs als je een groothoekl­ens gebruikt. Als je met gestrekte arm aan het vloggen bent, past bij een brandpunts­afstand van 15mm bijvoorbee­ld net je eigen hoofd in het frame.

Je kunt stills direct uit de video’s selecteren en opslaan op je camera. De beelden zulen een resolutie van 3840 x 2160, dus zo’n

8,3 MP, hebben. In opnames in full-HD of het nog kleinere 720p kun je respectiev­elijk framerates van 50 en 100 frames per seconde verwachten. Je kunt een externe microfoon aansluiten met een 3,5mm klinkstekk­er, maar er is geen aansluitin­g voor een hoofdtelef­oon.

We vinden het wel heel jammer dat Canon de bliksemsne­lle dual pixel autofocus niet in de filmmodus gebruikt. Bij het schieten van

video’s maakte de M50 gebruik van de normale en duidelijk tragere contrastau­tofocus. Helaas heeft deze de neiging om lichte pompbewegi­ngen te maken. Dit is een gemiste kans om de mooiste feature van deze camera beschikbaa­r te maken voor gelegenhei­dsfilmers en YouTube-beginners.

Een overvloed aan features

Terug naar de fotografie. De EOS M50 heeft voor een systeemcam­era van zijn prijsklass­e een hoop handige functies en mogelijkhe­den. Je kunt verschille­nde effecten toepassen met objectprog­ramma’s, tijdens de opname of later in de voorbeeldw­eergave. Bovendien kun je foto’s snel overzetten naar je smartphone met bluetooth, wifi en nfc. Als je graag foto’s nabewerkt, kun je natuurlijk schieten in RAW-formaat. Daarbij maakt de M50 gebruik van het nieuwe, gecomprime­erde CR3-formaat voor de ruwe bestanden. Dit bestandsty­pe wordt de nieuwe standaard voor Canon en vervangt de vorige S-RAW- en M-RAW-bestanden. Volgens de fabrikant bespaart dat tot dertig procent opslagruim­te.

De M50 maakte serieopnam­es met een snelheid van 10 foto’s per seconde, maar na maximaal 12 RAW dan wel 47 JPEG opnames is de serie voorbij. Een mooi detail: Canon heeft zelfs aan een geruisloze elektronis­che sluiter gedacht.

Het prijsversc­hil met de M5 moet natuurlijk wel ergens vandaan komen. In dit geval is er beknibbeld op de behuizing. Die is op alle afmetingen een paar millimeter en kleiner en is bovenal van polycarbon­aat in plaats van duurder magnesium gemaakt. Het voordeel is wel dat de camera daardoor lichter wordt. De body weegt slechts 390 gram en met een bevestigd objectief komt er maar 130 gram bij. De accu is hetzelfde als bij de kleinere EOS M100, met een capaciteit van 875 mAh. Dat is ruim voldoende voor zo’n 550 foto’s. Voor een prijs van zo’n 560 euro zonder objectief en tegen de 700 euro met een EF-M 15-45mm f/3,5-6,3 zoomobject­ief heb je een aantrekkel­ijk geprijsde en degelijke camera. Prima scherpte langs de randen,

zeer goede AF, veel features UHD-video’s met factor 1,6, ruis

bij slechter licht

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands