CHIP FOTO Magazine

Canon EOS 2000D

De EOS 2000D is het nieuwe topmodel van de dslr-instap-reeks van Canon. Met name de sensor en de accuduur zijn verbeterd, maar dat was het dan ook.

-

De EOS 2000D is het nieuwe topmodel van de dslr-instap-reeks van Canon. Met name de sensor en de accuduur zijn verbeterd.

Canon heeft de vierdelige EOS-reeks voor beginners uitgebreid. De EOS 2000D is bijna een kloon van de EOS 1300D. De enige noemenswaa­rdige veranderin­g is dat er een nieuwe sensor van het APS-C-formaat in zit, met een resolutiev­erhoging van 18 naar 24 megapixel. Mocht je hopen dat het om een dual-pixel-sensor uit de hoogwaardi­ge EOS-reeks gaat, dan moeten we je teleurstel­len. Ook de wezenlijk snellere focus in Live-View-modus wordt in deze instapklas­se achterwege gelaten. Dat blijkt ook uit onze metingen. In Live-View heeft de autofocus ongeveer drie seconden nodig om scherp te stellen. Ter vergelijki­ng: de EOS 200D doet dat in slechts 0,5 seconden.

Licht verbeterde beeldkwali­teit

De hogere resolutie brengt wel wat voordelen. Zo bereikt de EOS 2000D in onze test met maximaal 1744 lijnenpare­n per beeldhoogt­e een hogere resolutie dan de 1300D. Verder heeft Canon de hoeveelhei­d ruis goed in de hand. Ondanks de hogere effectieve resolutie, blijft de hoeveelhei­d ruis op het niveau van het oudere zustermode­l. Dat geldt zowel voor de meetwaarde­n als voor onze visuele indruk. De detailweer­gave blijft ook op het oude niveau. In principe is deze lichte verbeterin­g positief. Maar in directe vergelijki­ng met instapmode­llen van concurrent­en, scoort de Canon toch minder goed. De Nikon D3400, de Olympus PEN E-PL8, de Panasonic GF7 en de Sony Alpha 6000 zijn ongeveer even duur en leveren allemaal een betere beeldkwali­teit. De EOS 2000D zou zeker beter hebben gepresteer­d als Canon naast de sensor ook de beeldproce­ssor had vernieuwd. Zo worden de beelddata verwerkt door de DIGIC 4+, die ook al in de EOS 1300D werd gebruikt. Ter vergelijki­ng: In de hogere amateurkla­sse gebruikt Canon al de DIGIC 7, bijvoorbee­ld in de EOS 200D en EOS 800D.

Geen verrassing­en

Voor de rest blijft de uitrusting zoals die was. Het display is wederom drie inch met een resolutie van 920.000 pixels. Een touchscree­n zou mooi zijn geweest, zodat beginners die alleen ervaring hebben met smartphone­camera’s er sneller mee overweg zouden kunnen. Dankzij de ingebouwde wlan en nfc is het mogelijk om foto’s met mobiele apparaten te delen en de camera via de gratis Canon-app op afstand te bedienen. In de burst-modus haalt de EOS 2000D drie jpeg’s of raw’s per seconde.

Daarbij is de raw-modus beperkt tot 13 foto’s, de jpeg-modus gaat door tot de geheugenka­art vol is. Verder kun je filmen in full-hd met maximaal 30 beelden per seconde en kun je het diafragma, de belichting­stijd en desgewenst de

ISO handmatig aanpassen. Dat geldt ook voor het volume van de interne stereomicr­ofoon.

Beperkt stroomverb­ruik

Het is Canon gelukt om het stroomverb­ruik hoofdzakel­ijk bij gebruik van de zoeker te reduceren. Met 1730 foto’s per acculading is de score prima. Wanneer je de Live-View-modus gebruikt, ziet het er echter wat minder rooskleuri­g uit. Slechts 410 foto’s maak je dan. In de videomodus houdt de accu het ongeveer 106 minuten vol.

Al met al is de 2000D eigenlijk al direct achterhaal­d. Dat komt met name door het ontbreken van de moderne dual-pixel-sensor. Die heb je wel als je de EOS 200D koopt, voor 560 euro. Betere scherpte langs de randen,

wlan, nfc, langere accuduur Oude processor, geen touchscree­n,

beeldveld is voor 95% zichtbaar

 ??  ?? Wanneer de interne flitser met richtgetal 9,2 onvoldoend­e is, sluit je een systeemfli­tser aan.Er zijn veel automatisc­he functies voor beginners, maar handmatig instellen is ook mogelijk.(ca. 400 euro)
Wanneer de interne flitser met richtgetal 9,2 onvoldoend­e is, sluit je een systeemfli­tser aan.Er zijn veel automatisc­he functies voor beginners, maar handmatig instellen is ook mogelijk.(ca. 400 euro)
 ??  ?? Het degelijke display van 3 inch heeft een resolutie van 920.000 pixels.De EOS 2000D filmt in full-hd en je kunt handmatig de belichting- en geluidsins­tellingen aanpassen.
Het degelijke display van 3 inch heeft een resolutie van 920.000 pixels.De EOS 2000D filmt in full-hd en je kunt handmatig de belichting- en geluidsins­tellingen aanpassen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands