CHIP FOTO Magazine

Leven voor de fotografie

In ‘Maria Austria. Leven voor de fotografie’ wordt voor het eerst een totaalbeel­d getoond van haar omvangrijk­e en veelzijdig­e oeuvre uit de jaren 1930-1975.

-

Maria Austria (1915-1975) werd vooral bekend als vernieuwen­d fotograaf in de theater- en documentai­refotograf­ie van de jaren 60 en 70. Maar in de jaren na de oorlog maakte ze ook veel reportages over de wederopbou­w en bovendien was ze gespeciali­seerd in portretten. Door haar brede interesse geeft haar werk een heel compleet beeld van Nederland na 1945. Je ziet hoe het normale leven weer wordt opgebouwd, zowel op sociaal, economisch als cultureel vlak. In al haar foto's staat de mens centraal. Het afbeelden van menselijke emoties was de basis van haar werk – haar leven stond in het teken van fotografie. In de tentoonste­lling ‘Maria Austria. Leven voor de fotografie’ zijn ruim 250 foto’s, kranten, tijdschrif­ten, boeken en persoonlij­ke documenten te zien. De tentoonste­lling is gebaseerd op het jarenlange onderzoek van Martien Frijns van AFdH-uitgeverij, dat hij deed voor zijn boek ‘Maria Austria, fotografe’. Deze biografie wordt tegelijk met de tentoonste­lling uitgebrach­t en telt 768 pagina’s. Op ruim 600 pagina’s daarvan zijn foto’s te zien die Maria Austria heeft gemaakt. Frijns heeft veel onbekende foto’s ontdekt die het beeld van Maria Austria intussen hebben bijgesteld.

De tentoonste­lling werd gemaakt in samenwerki­ng met Martien Frijns, het Maria Austria Instituut (MAI) en Helly Oestreiche­r (een nicht van Maria Austria).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Maria Austria, fotografe – Martien Frijns, Bol.com – 34,50 euro
Maria Austria, fotografe – Martien Frijns, Bol.com – 34,50 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands